Reklama

Reklama

Pol Pot: Putování na vražedná pole

(TV film)
  • Velká Británie Timewatch: Pol Pot: The Journey to the Killing Fields
Velká Británie, 2005

Hrají:

Michael Praed, Pol Pot (a.z.)

Obsahy(1)

V minulém století se dostala k moci řada diktátorů, kteří během své vlády zabili miliony lidí, jen málokterý z nich však dokázal napáchat v jediné malé zemi tak nedozírné škody. Pol Pot v průběhu svého čtyřletého působení v čele Kambodži vyhladil téměř třetinu vlastního národa. Za tři roky, osm měsíců a 20 dní Pol Potovy vlády zahynul jeden až tři miliony Kambodžanů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

NinonL 

všechny recenze uživatele

Mrazivý dokument o kambodžském vůdci Rudých Khmérů Pol Potovi. Komunistou se stal za dob studia ve Francii. Jeho teror stál život cca 2 miliónů mužů, žen a dětí. On ani jeho spolupracovníci nebyli nikdy potrestáni, jak bývá u podobných krvavých diktatur obvyklé. Určitě stojí za to tento dokument vidět. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Stručný přehled kambodžské komunistické revoluce společně s Pol Potem. Jistě zaujme život zmetka, který si jel pro rozumy do Francie a vytvořil nevídanou primitivní formu komunistické vlády. Jedno z jeho pravidel - individualismus je válečný zločin! 73%. ()

Reklama

kulyk 

všechny recenze uživatele

Dokumentu lze sice vytknout zjednodušování, nutné kvůli délce, ale rozhodně ne to, že nemá dostatečný dopad, že neumí dopomoci divákovi pochopit, co se to vlastně v Kambodži dělo, a částečně stále ještě děje. Protože to je nepochopitelné. Neuchopitelné. Nepředstavitelné. Jak pobrat dění v zemi, kde bývalý král byl po jistou dobu i premiérem či prezidentem. A komunistickým monarchou. Kde se z nepřátel stávali během vteřin přátelé a naopak. Kde pojem ,,čistka" dostal rozměr, o jakém ani Vissarionovič nesnil, a nelidskost ve vraždění dětí, včetně kojenců, překonala nacistické praktiky. Jak pochopit systém, ve kterém donedávna vládli dva znepřátelení ministerští předsedové současně. A kde zdechla na úbytě představa o budhismu jako mírumilovném náboženství. Kde individualismus byl největší hřích - a kde dodnes nebyl nikdo za zmasakrování čtvrtiny populace odsouzen. A - pozor, vina bílého muže - kde byli absurdním americkým bombardováním civilních cílů v nevyhlášené válce stvořeni Rudí Khmérové. Které musel zastavit v roli humanisty Vietnam.... aby následně ty samé Khméry živila společná americko - čínská ruka v jejich odboji proti čemukoliv ,,normálnímu". Peklo má jméno Kambodža. ()

mr.filo 

všechny recenze uživatele

Částečně hraný dokument je prokládaný dobovými i současnými záběry kambodžských reálií, včetně stále zapálených rudých Khmérů (také bratr Pol Pota), nyní již téměř nad hrobem ......... Rýžová pole tehdy vyrostla i na místech, kde byla jen neúrodná plocha a z jednoho hektaru se muselo sklidit 3 tuny rýže. Jak to vše bylo, to nám ukázala Jugoslávská televize, která poskytla záběry z "rýžových" polí ..... ()

Goopy 

všechny recenze uživatele

Kdyby George Orwell nenapsal svůj román 1984 už na konci 40. let, tak tvrdím, že většinu svých nápadů pochytil v Kambodži. Tento dokument je z velké části hraný, ale nemyslím si, že by to výrazně ubíralo na kvalitě. Sami autoři tvrdí, že neexistuje moc autentických materiálů z té doby, takže v tomto smlyslu nelze brát hrané pasáže jako mínus. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama