Reklama

Reklama

The Tunnel

Trailer

Novinářský tým (kameraman, reportérka, zvukař atd.) se vydá do neprozkoumaného podzemí Sydney, aby zde našel příběh pro svou reportáž. Příběh si jej ale najde sám. (mkaty)

Videa (1)

Trailer

Recenze (210)

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

První hodinu "budování napětí" a seznamování s týmem (který si zasloužil, jak nakonec dopadl) jsem se strašně těšil, že to konečně bude film, ve kterém v děsuplné atmosféře postupně požírá adepty Darwinovy ceny velké, zmutované, krvežíznivé morče. Ale bohužel jsem se zase nedočkal. Subjektivně mi z řady důvodů, které se tak hezky poskládaly k sobě, přišla tahle tisící vykrádačka blérwič lacinosti jako zatím nejhorší, kterou jsem viděl. Zejména kvůli naprosté necharismatičnosti herců a hlavního bubáčka. A korunu tomu dodala nefungující myšlenka prostřihů rozhovory (hodně kazily atmosféru) a trvání na tom, že jde o autentické záběry a nikoli herce. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Celý film krachuje na základní věci, snaží se vypadat jako reálný dokument. To, o čem se tu rozepsal J*A*S*M je pravda, pokud divák ztratí strach z toho, které postavy to přežijí, o čem vlastně ten film je? Tvůrcům se toho skutečně moc nepovedlo, totální nelogičnost v rozhodování hlavních postav vítězí úplně v každé scéně. Chválit atmosféru je bohužel zbytečné, protože atmosféru vytvořilo prostředí a dokázalo by jí navodit i dítě. Chyběl i nějáký promyšlený děj, první třetina filmu se zaobírá totálně zbytečnou předehrou a když se vejde do tunelu, jen se bloudí, bloudí, bloudí a bloudí. Lekačka ani jedna (?), ale jděte! Evidentní inspirace původní Blair Witch, možná si tvůrci Tunnelu mohli vzít příklad spíše z její napodobenin. Přesto chválím pár světlých pasáží, při kterých se člověk přištihl, že je napnutý jak špagát. 56% ()

Reklama

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Australáci umí béčka zatraceně dobře, jak si potvrzuju už delší dobu. A v případě tohohle FFka to platí taky. I ta tradičně skákavá "autentická" kamera se dá většinou jakž takž vydržet, díky občasným prostřihům na studiové rozhovory s přeživšími (mch.dobrý nápad). Líbila se mi scéna ze "zvonice", která mi připomněla roztomilou legendu o kolejnici z tzv. Hagenovy štoly. Vlastně by se dalo říct, že celý The Tunnel je takovou filmovou parafrází české trampské legendy o Hansi Hagenovi. Při rozhodování se mezi třemi a čtyřmi jsem ale uvažoval takhle: "Pustím si tenhle film ještě někdy znova?" Odpověď: "Ne, nepustím, protože prostě nesnáším skákající ruční kameru a konec už pro mě byl z toho důvodu skoro nekoukatelný", tečka. No a pokud byste chtěli vidět nějaký další film ze sydneyského podzemí, všemi pěti hvězdami doporučuju Weirův The Last Wave, i když se jedná o trochu jiný žánr. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

V poslední, tolik módní záplavě klonů Záhad Blair Bitchů, Abnormálních pasivit, všelikých sračkovitých Vymítačů a jiných pokusů bývalých matadorů amatérského porna prosadit se v "seriózní" filmové branži s rozpočtem velikosti denní útraty průměrného bezdomovce, je toto opravdový klenot! Ano, zase je to sice o partičce nelogicky se chovajících, ječících, zdrhajících a postupně umírajících existencí, které honí něco, co lze s úspěchem útržkovitě zachytit výhradně na roztřepanou hájosmičku v nočním režimu, aby lačný divák v tom zrnění viděl skoro úplné hovno, nicméně zatuchlá, klaustrofobická atmosféra sydneyského undergroundu tomu dodává jakousi skličující pachuť čistého děsu. Takže pokud se bez psychické újmy prokoušete první půlhodinou unylé charakterizace účinkujících jatečních lidí, budete svědky mimořádně zdařilé sociologické sondy o tom, co vlastně opravdu žere vagusy v australských tunelech. A ani se tomu nedivím, že je to nasrané a agresivní vůči nově příchozím! Mít takovou dobu na denním menu výhradně smradlavé houmlesáky, je čerstvě osprchovaná investigativní novinářka jemně naklepaným vídeňským řízkem uprostřed tabule plné plesnivých podrážek a krysího ragú. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Tenhle found footage trpí na nezajímavé postavy, takže úvodní seznamovací půlhodinka je pěkně nezáživná. Jakmile se ale vleze do tunelů, je to překvapivě velmi dobře budované a strach se nevytrácí ani při face 2 face střetnutí. Jinak je to klasický found footage s tím dobrým a i tím špatným, co tenhle žánr přináší. V rámci žánru to není nic nového, ale řemeslo je to, nejen s ohledem na nízký crowdfundingem financovaný budget, velmi dobré. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (4)

  • Natáčení probíhalo v australském městě Sydney. Točilo se v městských nepoužívaných tunelech a v úkrytu královského australského námořnictva z druhé světové války na Garden Island. (Homerking)
  • V březnu 2012 bylo oznámeno, že se plánuje pokračování s názvem „The Tunnel: Dead-End“, které mělo pojednávat o muži hledajícím svého bratra, který se ztratil v tunelech. Pokračování však nikdy nevzniklo. (Homerking)
  • Film se skládá celkem z 135 tisíc snímků. (mkaty)

Reklama

Reklama