Reklama

Reklama

Husiti

  • angličtina The Hussites (festivalový název)
Trailer

Obsahy(1)

Co když se klíčová pasáž našich dějin odehrála úplně jinak, než se nám snaží namluvit učebnice dějepisu? Co když se Mistr Jan Hus v Kostnici ani neohřál, natož aby shořel? Co když měl Jan Žižka víc než jen jedno zdravé oko? Animovaná komedie režiséra Pavla Koutského hravě boří mýty o husitské éře, když na piedestal historie místo kazatele a vojevůdce staví dva neskutečné poplety, kteří se proti své vůli stali hrdiny své doby. Jen to nikdo neví. Mlhoš je nemajetný šlechtic a Záboj chudý odjakživa. V jedné pražské hospodě je svedla dohromady náhoda a snaha aspoň na chvíli utéct před vlastními problémy (převážně s ženskými). Jako ideální pěšáky pro svou rafinovanou šachovou partii si je vybere Čeněk z Vartemberka, nejvyšší český purkrabí, který zručně lavíruje mezi panovníky Václavem IV. a Zikmundem (ač bratři, z hloubi duše se nenávidí), aby z toho měl on sám co největší prospěch. Když najme Mlhoše a Záboje, aby zavezli kacířského kazatele Jana Husa na kostnický koncil, netuší, že tím nastartuje lavinu, která nakonec možná smete i jeho. Mlhoš a Záboj totiž nejsou schopní splnit ani ten nejmenší úkol, což kompenzují typicky českou vychytralostí a uměním ztřeštěné improvizace, které zásadní měrou ovlivní průběh a výsledek husitských válek. Hus, Žižka a vlastně i celé dějiny se mají na co těšit. (CinemArt)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (82)

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Koutský si šlehnul nějakou silnou drogu, když psal scénář k tomuhle "filmu"? Prvních 15 minut bylo velmi nadějných, od těch následujících mi ale pomalu odumírala mozková buňka po buňce a celkový inteligenční kvocient mi po předešlých osmdesáti minutách klesl o 20% jeho původní hodnoty. Jestli tohle měla být komedie, tak se asi stále po 1200 zhlédnutých filmech nevyznám v základním členění žánrů a jejich poselství. Zda si chtěl Koutský udělat legraci z kousku naší historie velmi netradičním stylem, tak se mu to setsakra nepovedlo. Tímhle ji totiž dokonale zprznil, rozhodně ji nepovznesl v jakémsi vtipném hledisku. Pouze v tom, kde by se i desetiletý divák cítil trapně, že snímek vůbec sleduje. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Som za popularizáciu histórie medzi deťmi a mládežou, nakoľko väčšina učiteľov je príšerne nudných a nikoho nezaujímajú suché prednášky o dátumoch, menách a bitkách, pričom sa nedáva dôraz na súvislosti. Pritom dejiny sú krásne, je to súbor príbehov, historiek a je plná pikošiek, afér, zaujímavostí. Takým spôsobom treba vykladať látku, aby učiteľ zaujal. To sa väčšinou nedeje. Kreslení husiti sú však opační prípad. Chceli to poňať až príliš detsky a minuli sa faktom, urobili z tak dôležitého úseku českej histórie grotesku. Baviť ale neznamená znevažovať. Tento projekt mal dobrý úmysel, ale nevydarenú formu. ()

Reklama

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Precizní dekonstrukce jednoho z nejodolnějších národních mýtů! Koutský správně pochopil, že manipulace s dějinnými fakty nelze překonat jen další "zaručeně objektivní" a "pravdivou" verzí, ale manipulací přiznanou, nijak se neskrývající za přirozené obrazy. Sám vytváří vlastní filtr skrze neuctivou aktualizaci a díky ironické nadsázce na něj neustále upozorňuje, podrývá jej a nakonec přispívá i jeho rozpadu až surreálně absurdním vygradováním. Díky hře s estetikou socialistického realismu, spartakiád a masových hnutí režisér předkládá svoji optiku odpovídající současné mentalitě vedle dalších dějinných výkladů a rovněž skrze neustálé aluze tematizuje to, co jej na husitském hnutí fascinuje - jeho předznamenání všech dalších revolucí a tyranií davu. Husiti jsou tak v prvé řadě inteligentní reflexí a zároveň negací mýtotvorného potenciálu velkých dějinných událostí, jejich zábavnou relativizací a převyprávěním v rámci současného přehnaně pragmatického vnímání světa. Kdo v nich vidí jen satiru na současné mocenské půtky a morální úpadek či film primárně určený pro dětské publikum, ten právem zůstane neuspokojen či dokonce pobouřen. Film nemá cílové publikum a to je sympatické, akorát trochu mohl šetřit s ústupky co nejširší divácké obci včetně generace náctiletých v podobě nevanalézavých až samoúčelných písňových vložek, jejichž texty se v žádném případě nevyrovnají třeskutým dialogům. Co se týče technické stránky, některým nedostatkům se film nevyhnul. Když ale vezmeme v potaz dnes již unikátní a nesmírně pracnou metodu animace, k níž se Koutský odhodlal a musel v průběhu několika let pokreslit kolem půl milionu papírů, pozastavovat se nad drobnými nesrovnalostmi v barvách či nedostatečné návaznosti v pohybu by bylo krajně nevděčné. Koutský je osobitý tvůrce a vyměna jeho nezaměnitelného stylu tza dokonalou počítačovou animací s nezvbytnými cizími vstupy by hraničila s kardinálním hříchem až herezí. ()

finy_cz 

všechny recenze uživatele

Je to úplně zbytečný film. Jako milovníka animovaných filmů mě přímo urazilo, že pocházím ze země odkud vzešlo něco takového. Vůbec jsem se nesmál, nevím, co je tam komediálního, pokud někdo narazil na nějakou pasáž, u které se opravdu zasmál, prosím napište mi čas, kde to tam najdu. Fakt nikomu nedoporučuji to kupovat nebo se na to náhodou podívat. Za mě 1/5 (10%). ,,Zde je můj zcela animákový osobní seznam", kde najdete mnohem víc animovaných filmů, které opravdu stojí za shlédnutí. ()

Pavkan 

všechny recenze uživatele

"Jen dobře vyzbrojená pravda zvítězí". Kdyby s podobnými perlami tvůrci ve filmu nešetřili, bylo by to za 5. Člověk musí ocenit hravou "nedokonalou" animaci Pavla Koutského, dokonalé hlasové obsazení, dějovou bezstarostnost a pár dadaistických vtípků, které rozčeří hladinu ve chvíli, kdy byste se jinak možná začali nepatrně nudit. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (4)

  • Kdyby se papíry s nákresy poskládali na sebe, vznikla by vám hromada vysoká několik metrů. (tyna97)
  • Produkce filmu trvala téměř 4 roky. (tyna97)
  • Na filmu pracovalo asi 25 lidí, z toho 9 animátorů, mezi nimi také Pavel Koutský. Hlavních animátorů pak bylo celkem 5. [Zdroj: czechanimation.cz] (hippyman)

Reklama

Reklama