Reklama

Reklama

42

Trailer 2

Na začátku baseballové sezóny 1946 se majitel týmu brooklynských Dodgers Branch Rickey rozhodne podepsat smlouvu s Jackie Robinsonem, velmi talentovaným černošským sportovcem. Jackie je na zkušenou poslán na farmu Dodgers - Montreal Royals, aby předvedl svůj um. Rickey Jackieho varuje, že mu sice dobře zaplatí, ale že se musí připravit na nemístné rasové narážky, a to nejen od diváků, ale i od soupeřů. Když Jackie cítí podporu majitele týmu, nabídku přijímá. Záhy se ožení a po skvělém úvodu sezóny v Montrealu je nominován k Dodgers. Robinson je tam vystaven nepokrytému rasismu ze všech stran. Díky své ohromné odvaze a talentu si postupně získává svými výkony nejen spoluhráče, ale i fanoušky a také úctu soupeřů. (TV Nova)

(více)

Videa (24)

Trailer 2

Recenze (299)

ambron 

všechny recenze uživatele

Film o rasovej revolúcii v americkej bassebalovej súťaži ponúkol silný príbeh, v podobne zameraných dielach to viacmenej býva pravidlom. 42 však pokrivkáva na vyrozprávaní príbehu, kde sa striedajú silné momenty s menej nezáživnými či prvoplánovými, ktoré zhodili moje hodnotenie a výsledkom sú, aj napriek výbornému výkonu Harrisona Forda a krásnemu obrazu, len tri hviezdy. ()

Wiikii 

všechny recenze uživatele

Strašně jsem se těšil na tenhle film a teď konečně jsem se dočkal... A i když se tu nestřílí nebo se zde nezníčí půlka dopravy v Moskvě (smrtonosná past opět v akci), tak tohle bylo mnohem lepší, protože člověk se musí divit jak byly a stále ještě jsou někteří lidé šílení a zlí na druhé. Je to prostě úžasný příběh... HODNOCENÍ: 91% (5*) ()

Reklama

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

A to je to proč já tyhle filmy mám tak rád. Sportovní téma navíc životopisné, založené na skutečnosti, to je to co já můžu! Jackie Robinson je dodnes uctívaná legenda, jeho číslo 42 je jako jedinné dodnes vyloučeno k užívání, stejně jako Gretzkyho 99, oba jsou v síni slávy! A film je dokonalý, máli se věrně držet faktů, tak u něj nelze cokoliv přikrášlovat, tak to prostě je! Dokonalá podívaná o člověku, který se stal, navzdory barvy pleti, legendou s velkým L! ()

castor 

všechny recenze uživatele

Měkkotou rozhodně nebyl. Hroší kůži obdařený afro-americký hráč baseballu Jackie Robinson se obětoval, aby posloužil něčemu většímu, než jen vítězství. Samozřejmě hlavně kvůli dalece odpálenému míčku na hřiště plného předsudků a nenávisti vstupoval, jeho příběh však je/má být zajímavý hlavně tím, že šlo o prvního hráče tmavé pleti v americké nejvyšší baseballové lize. Pečlivě si mnul ruce v hlíně, u mety poskakoval jak na kořist natěšená kočka, nenechal se rozhodit a šel si tvrdošíjně za svým. Jenže jiná barva pleti byla toho času za oceánem stále živou hmotou. Za druhé světové války bojovali proti Hitlerovi, v poválečné Americe ale namísto oslavování zažili jen segregaci a diskriminační zákony. Američané prostě podobné příběhy s jasnou premisou potřebují. Oscarový scénárista Brian Helgeland stojí za takovými kousky jako Tajemná řeka nebo L. A. – přísně tajné, v posledních letech spolupracoval zejména s renomovanými bratry Scottovými. Nyní se znovu vrátil k režii a nedopadlo to ani zdaleka zle. Tedy pokud na jeho stokrát omletou hru s jasně vyloženými kartami přistoupíme. Někteří asi ano.. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Film natočený podľa skutočnosti, presnejšie povedané podľa legendy amerického baseballu, o ktorom samozrejme drvivá väčšina našincov nemá ani potuchy. Tým zaujímavejší a prekvapujúcejší je celý film a všetky skutočnosti, nech už sa zdajú akékoľvek zarážajúce. Dôkaz, že aj športom sa dá prepísať história. Film kombinuje šport - ako jednu z mojich obľúbených filmových tém, súčasný americký rasizmus - ako jeden z najnezmyselnejších nepísaných zákonov určitých skupín ľudí a prejavov demencie, a životopis - ako žáner, z ktorého sa vždy rád dozviem nové veci o tej-ktorej osobnosti. Film je plný skvelých hereckých výkonov, dvakrát tak skvelých dialógov a silnej atmosféry. Silný námet, z ktorého sa dalo vyťažiť trošku viac, najmä emočne, ale naopak som rád, že z toho Helgeland nespravil len prvoplánovú emočnú hru, ale natočil príjemný, ľudský film. Navyše ani hlavná postava nebola ten typický americký filmový hrdina, ktorý prekonal všetky rekordy a sám šiel proti všetkým a v s poslednej sekunde vďaka nemu vyhral jeho tým celý šampionát. Ale aj tak zatnete päsť vždy, keď sa mu podarí odpáliť homerun. 85%. ()

Galerie (55)

Zajímavosti (21)

  • Ed Charles, vítěz MLB roku 1969, sice v dětství od Robinsona míček nedostal, nicméně dle svých vlastních slov opravdu pokládal ucho na koleje, aby cítil vibrace vlaku vezoucího jeho hrdinu. (PanPaniscus)
  • 15. dubna každý rok je v americké MLB tzv. "Jackie Robinson Day", kdy všichni hráči na hřišti mají na zádech právě číslo 42. Tradice byla zavedena v roce 2004. (MeanWhile)

Související novinky

Herec Chadwick Boseman zemřel ve věku 43 let

Herec Chadwick Boseman zemřel ve věku 43 let

29.08.2020

Hvězda Black Panthera herec Chadwick Boseman zemřel ve věku 43 let. Talentovaný herec prohrál svůj čtyřletý boj s rakovinou tlustého střeva. Boseman hrál kromě krále ve filmech od Marvelu také ve… (více)

Reklama

Reklama