Reklama

Reklama

VOD (1)

Velmi realistická interpretace jedné z nejkrvavějších bitev vietnamské války. (Filmbox)

Recenze (116)

aquiver 

všechny recenze uživatele

Řemeslně je snímek velmi zdatný, stejně tak diváka zaujme syrovost a válečné naturalistické pojetí. Vojenská technika, vrtulníky, za to palec nahoru, to je divácky vděčné. Nedostatkem je řídký scénář, kromě střílení si totiž divák nezapamatuje vůbec nic... v rámci válečných filmů z Vietnamu je to jen mírný nadprůměr. 65 % ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Velmi nevyrovnaný film. Hamburger Hill z počátku nabízí hrozně málo. Děj se rozjíždí velmi pomalu a přes pochopitelné "setkání" s hlavními hrdiny čeká divák na válku opravdu dlouho. Vše je však vynahrazeno v posledních 30ceti minutách filmu, kdy Irvin představí svou vizi války a sekunduje mu konečně se rozjíždějící Phillip Glass (jeho účast byla překvapením, v první půli filmu jsem o něm nevěděl, ale ke konci to vynahrazoval, jak mohl...). Boj vojáků o kopec, krev, hrdinství, beznaděj, působivý a netradiční doprovod, to vše dělá z poslední půl hodiny úchvatný kousek, který nabízí velký kus atmosféry jedné "hloupé" války. Potěšila i kamera, která především ve scénách dobývání slavného kopce předvádí krásné plynulé jízdy podél hrdinu a zachycuje vše důležité. Krom toho scénář skrze dialogy některých postav nabízí velmi zajímavý pohled do atmosféry mezi vojáky a jejich vnitřní motivací (včetně jednoho z nejpůsobivějších "komentářů" doby ve filmech z vietnamu tuším z úst Stevena Webera). Právě díky hlubšímu pohledu do myslí vojáků a atmosféry jednotky dávám slabší 4*... PS: ten rasismus tam prostě musel být... ()

Reklama

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

NIKDY JIŽ VÍCE FILM S ČESKÝM TELEVIZNÍM DABINGEM!!! Mohl to být pod povrchem slušný, byť nepříliš objevný válečný film z Vietnamu, takhle jsem měl místy pocit, že koukám na jakýsi soft-erotický německý film z roku 82. Co se týče samotného Hamburger Hill - bojové scény slušné, děj jednoduchý, prokreslení postav povrchní. Ale možná mu křivdím (viz výše). ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Až moc citelně chybí Hamburger Hillu výraznější postava, které by divák mohl fandit nebo ji naopak nenávidět, a taktéž postrádá scénu, která by ho alespoň na okamžik uzemnila . Velká realističnost se filmu sice upřít nedá, ale jinak se jedná o velmi "nemastný, neslaný" snímek jakých se za posledních 30 let natočila velká spousta. Průměr. A to mám pro válku ve Vietnamu ve filmovém podání velikou slabost... ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Výlet na tento kopeček sebou nesl takové ztráty, jako když u nás vyrazí na zteč Řípu banda devadesátiletých kardiaků, posilněných nějakým tím demižonkem slivky, pětihodinovou kalanetikou v rytmu Evy a Šaška, kilovým bůčkem bez křenu a velice štědrou dávkou nitroglycerinu. Úvodní pasáž, jež se táhne wie nadrbané buchtě poslední týden před patnáctinami, za to spektakulární rozuzlení stojí. Uvidíte, že si u stánku budete hned s větší pokorou kupovat své oblíbené Nyky, Vjuttonky, Pvmy a Abidasky. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (16)

  • Některé z postav hráli skuteční mariňáci, sloužící ve Filipínách. (Hal_Moore)
  • Parašutisti slávnej 101. výsadkovej divízie, známi ako "Screaming Eagles" kvôli ich rozlišovaciemu znaku na ramene (bielohlavý orol s červeným jazykom na čiernom podklade), boli Viet Congom považovaní za obávaných a rešpektovaných protivníkov. Vietnamskí komunisti kvôli tomuto znaku nazvali vojakov 101. divízie "Chicken Men" (Kurací muži) a varovali pred nimi svoje obyvateľstvo. (Smok)
  • Během natáčení byl před očima štábu a herců zabit elektřinou jeden z elektrikářů, pracujících na filmu. Celá událost ohrozila zbytek natáčení, ale nakonec se film podařilo úspěšně dokončit. (Hal_Moore)

Reklama

Reklama