Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příznivcům české detektivky netřeba jméno Hana Prošková představovat. Na její detektivky se, během 70. a 80. XX. století, stály fronty. Pamětníci jistě znají barrandovský film Měsíc s dýmkou, který vznikl podle jedné z jejich knih v roce 1966 v režii Zdeňka Kubečky. Česká televize natočila naposledy její detektivku v roce 1989 v režii Dušana Kleina. Šlo o titul Zrcadlo nenávisti. Bylo by škoda nechat tyto kvalitní české detektivky nepovšimnuty. V televizním filmu Lucie Bělohradské, podle scénáře Jany Knitlové, se na scénu znovu vrací kriminalista Vašátko a jeho přítel, malíř Horác, aby během svého rekreačního pobytu na rybách, jen tak mimochodem, vypátrali vraha mladé stopařky. (Česká televize)

(více)

Recenze (111)

Gig 

všechny recenze uživatele

Nehorázně únavná detektivka. Vše mohlo dopadnout daleko líp, kdyby režie v područí snad někoho jiného. Hned co začal fil, myslel jsem, že se jedná snad o počin z počátku devadesátých let ve stylu Siska a spol. O minutových nehnutých záběrech na les, vodu ani nemluvě. Ve filmu se mihnou snad desítky českých panů herců i ochotníků. Ale to vždy bohužel není výhra. Ono totiž nestačí na pár sekund vyzpovídat Táborského, Vlacha, potkat Svobodovou, vidět kulečník hrát mladšího Preisse atd... Veliká škoda. Pokud ve stejném stylu se ponesou i zbývající případy, tak půjde jen o promrhané penízel čas a příležitost. ()

Godhaj 

všechny recenze uživatele

,,Já pro jistotu koupím nějakou rybu ve městě.“ Viktor Preiss to má fajn, sem tam si rybaří, sem tam jezdí na motorce a sem tam řeší zapeklité případy. Horší to už má divák. Netušil jsem, že za hodinu a čtvrt uvidím asi stovku podezřelých, z nichž každý zná každého, jak to tak v Horní Dolní bývá. Je to otravné, protože je hrozně složité společně s Preisem hledat pravého lotra. Preiss má ale naštěstí k ruce scénář, já jako divák nikoliv. Hlavní duo Preiss s Matáskem hrají sympaticky, ostatní se ale bohužel moc nesnaží. Režie působí hrozně rutině, zcela chybí nějaké prvky navozující atmosféru. A také mě trochu mrzely nelogičnosti, např. celé odpoledne rybařící kamarádi pařící si nohy v holinkách na slunci. ()

Reklama

Nerajohn odpad!

všechny recenze uživatele

Nevěřil bych, že dám českotelevizní detektivce odpad, ale je to tak. Namátkou: 1. Kam se poděla postava Dolanského, kolem které se točila první polovina filmu? 2. Městem jsou asi České Budějovice, akorát že Vašátko je u města na dovolené a rybaří kdesi na Berounce. 3. Stopařka si stopne Dolanského u Zlíchova na Strakonické, ale do Budějovic jedou očividně přes Tábor. 4. A tuhle náhodu mi scénáristi nevysvětlí. Vrahem je člověk, který pracuje u strýce Dolanského, který je z vraždy podezříván. Taková náhoda je nemožná. 5. Většina postav naprosto zbytečná, jen mají vytvářet představu množstí podezřelých (Tylínek, Holba, Brodil, Vítek). Každý se jen mihne, ale nic z toho. Pro příště navrhuji mnohem lepší scénář, protože herci se sice snažili, ale mám pocit, že sami nevěděli, co mají v tomhle škváru hrát. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Mizérie. Už je umění natočit i kvalitní detektivku. Bída, nic víc. Od špatných hereckých výkonů počínaje, křečovitým vyústěním konče. Viktor Preiss a David Matásek jako Vašátko a Horác k sobě moc neseděli a Jan Dolanský jako potenciální vrah opět jen pobrekával a koulel očima. Celé nevýrazné, režijně nezvládnuté. Co mě nejvíc bavilo byla hudba a její zvuky, které se používali v televizních filmech v osmdesátých letech. ()

Piškotka 

všechny recenze uživatele

Chaotické, moc zbytečných postav (proč Matásek, ryšavý vyšinutec, tolik policajtů..?) a nastavování omáčky. Vždyť V. Preiss by vše sfoukl za ně a to levou zadní. Dějová linka napínavá, ale s řadou odboček. Minulost propojená s přítomností všudypřítomná. Téměř všichni herci si tu užili svých pět minut slávy, a to i ti skvělí J. Dvořák, P. Rímský nebo M. Táborský. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (3)

  • Při rozpravě v hospodě ke konci filmu se šamgast ptá Horáce (David Matásek), jestli zná detektivky Hany Proškové. Jedná se o autorku knižní předlohy Případu pro rybáře. (troufalka)
  • Natáčení probíhalo v Českých Budějovicích, Strakonicích a Písku. (M.B)

Reklama

Reklama