Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příznivcům české detektivky netřeba jméno Hana Prošková představovat. Na její detektivky se, během 70. a 80. XX. století, stály fronty. Pamětníci jistě znají barrandovský film Měsíc s dýmkou, který vznikl podle jedné z jejich knih v roce 1966 v režii Zdeňka Kubečky. Česká televize natočila naposledy její detektivku v roce 1989 v režii Dušana Kleina. Šlo o titul Zrcadlo nenávisti. Bylo by škoda nechat tyto kvalitní české detektivky nepovšimnuty. V televizním filmu Lucie Bělohradské, podle scénáře Jany Knitlové, se na scénu znovu vrací kriminalista Vašátko a jeho přítel, malíř Horác, aby během svého rekreačního pobytu na rybách, jen tak mimochodem, vypátrali vraha mladé stopařky. (Česká televize)

(více)

Recenze (111)

GeusX 

všechny recenze uživatele

Nemáte-li averzi vůči televizním moderním detektivkám, nevadí-li vám trocha překombinovanosti a pokud jste se třeba rádi dívali na detektivní seriály Hříchy pro..., tak Vám tento případ v krku jako rybí kost nezaskočí. Průměrná televizní oddychovka. 55% (viděno 2x) ()

Styxos 

všechny recenze uživatele

V porovnání s Exorcisty v labyrintu Plzeň je Případ pro rybáře ohromně nadprůměrný. Předně tu jsou Viktor Preiss jako Vašatko a David Matásek jako Horác. Sympatičtější dvojku vyšetřovatelů aby člověk v český televizní detektivce v poslední době pohledal. Je na nich něco staromilského, co mi prostě bylo sympatické. Nejsou to žádní supermani ani bouchači, prostě obyčejní chlápci, kteří se na dovolený nachomítnou k maléru, který jim tu dovolenou překazí. Byť z téhle dvojky nejvíc mých sympatií ukradl bohémský,( se sklony k alkoholu) (jo, mám slabost pro vyšetřovatele co milujou pití) Horác/Matásek. Je ostatně zajímavé sledovat, jak se mění tempo filmu. Po celou dobu, kdy vyšetřuje Vašátko je film úžasně pomalý (což nemyslím jako výtku), v okamžiku, kdy dojde k jistému zvratu a vyšetřování se "akčně" ujímá Horác, film výrazně zrychlí. Taky je tu skvělá (netelevizní) kamera a řada herců ve vedlejších rolích, z nichž si nejvíc prostoru krade Jan Dolanský... Bohužel film působí dvěma velkými problémy. Předně je to přílišná zmatečnost na začátku - osobně jsem chvíli vůbec netušil, která mlátí. Tvůrci jako kdyby chtěli do téhle stopáže narvat velké množství věcí, ale ta stopáž je právě limitovala. A tak se hodně důležitých momentů odehraje mimo záběr a pak se dovysvětlí pomocí dialogů. Ale třeba mají tvůrci jen rádi antickou tragédii (anebo v tomhle přesně kopírují předlohu). Poslední problém, který s tímhle filmem mám, jsou záběry na přírodu. Nemám nic proti přírodě, ale místy jsem měl pocit, že koukám na film Terrence Malicka, a ne na detektivku. Kdyby místo těhle artových záběrů využili stopáž na propracování vztahů mezi ústřední dvojkou působilo by to mnohem líp. Právě tyhle věci sráží Případ pro rybáře na kolena a nedovolují mu zvednout se a vykročit nad rámec české detektivky. Je to tak "jen" dobrý film, který nadchne, neurazí, ale nekráčí za hranice. ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Není to až tak hrozné, ale podruhé to vidět chtít nebudu. Exceluje Preiss, Matásek taky slušný, Dolanský mi přišel, že přehrává. Ono celé je to zbytečně expresivní, a přitom nudně. A příběh, hm, jak co. Koho dnes bere zabitá stopařka? V době vzniku knihy, nebo v době filmu Smrt stopařek, prosím. Ale dnes stopařky neexistují, každá má dvě auta. Převedeno na dnešní dobu to hodně ztrácí. Je to sice ověšeno restitucemi apod., které v knize být nemohou, ale to celé nové jádro příběhu neudělá. A točit jižní Čechy v Roztokách, kde jsou zastávky s logy pražské MHD, to napadlo koho? :-) Vlastně jediné, co mě pobavilo, že tam má cameo kamarád Ondra Buchta. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Televizní detektivka ano, ale jedině.kdyby byla režijně zvládnutá. To, co tady v parku jako zlost předvádí eso formátu Jiřího Dvořáka, z toho budete smutní. Jediný Viktor Preiss zachraňuje nevěrohodnou báchorku, která si pomáhá stupidními oslími můstky, to když postavy telefonují a jako debílci všechno papouškují divákovi na vysvětlenou (nejmarkantnější je to ve scéně s Pavlem Rímským). Neřekl bych, že je v tom zamotáno hodně postav, spíš většina výstupů je přehraných anebo zbytečných (scény s kamny..). O Matáskovi snad ani psát netřeba, měl skončit u Kendyho a hotovo. ()

giovanni3 

všechny recenze uživatele

Tak nějak nechtěně jsem tento film shlédl a očekávám, že velmi rychle na něj i zapomenu.78 minut vesměs nudy. Potencionální vrah sdělí klíčová fakta jedině Preissovi do té doby mlčí či říká nepodstatné věci či nádává na nějaký komplot.. proč? Press co je od něj náhodou kousek na rybách ho jde zachránit. Pak příběh nabere na množství nových dat, ale opět jak lehce policie z výslechů neví nic Preiss a jeho neznámý kolega zjistí všechno, náhodou potkají všechny určí vraha k tomu stihnout chytnou velké úlovky a jako bonus vyřešit i dlouho nevyřešený trestný čin... jak prosté. prostě vše j zde strašně moc jednoduché a to množství náhodných setkání a z nich plynoucí informace byli velmi velmi nepřesvědčivé. Kladem je to, že kdo je vrah v koncovce filmu nebylo snadné určit indície ukazovaly na více lidí. Tudíž za mě slabší průměr. 2z5 ()

Galerie (41)

Zajímavosti (3)

  • Natáčení probíhalo v Českých Budějovicích, Strakonicích a Písku. (M.B)
  • Při rozpravě v hospodě ke konci filmu se šamgast ptá Horáce (David Matásek), jestli zná detektivky Hany Proškové. Jedná se o autorku knižní předlohy Případu pro rybáře. (troufalka)

Reklama

Reklama