Reklama

Reklama

Ice Guardians

Dokumentární / Sportovní
Kanada / Irsko / USA, 2016, 95 min

Obsahy(1)

Dokonca už prvý historicky zdokumentovaný hokejový zápas sa skončil bitkou. Pästné súboje, toľko stigmatizovaný prvok, tak k tomuto športu neodmysliteľne patria rovnako ako góly či asistencie. Režisér Brett Harvey prostredníctvom rozhovorov s viacerými známymi bitkármi NHL, ale tiež napríklad s lekármi či psychológmi, prináša komplexný pohľad na minulosť, prítomnosť a možnú budúcnosť tohto hokejového "remesla". (GTS_PUNK)

(více)

Recenze (14)

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Vynikající dokument o vymírajícím druhu hráčů NHL. Hokej jsem měl vždycky rád a NHL sledoval od malička, takže mě tenhle dokument, bavil od začátku do konce. Hokejové bitky k tomu neomyslitelně patří a to, co zde hráči říkají to podle dokonale vystihuje. Brett Hull sám říká, že by nikdy nehrál tak dobře nemít spoluhráče jako Tony Twist nebo Kelly Chase a kolikrát by asi byl Gretzky zraněnej, kdyby ho nehlídali McSorley nebo Semenko? Škoda, Enforcers vymírají a tomuhle sportu budou chybět. Obzvlášť, když se zamyslíte nad tím, jaké zákroky pak hráčům projdou bez odezvy. Naprosto skvěle zpracovaný dokument, který dokonale mapuje historii odvětví a který se snaží něco říct (a velmi dobře se mu to daří) a nejen vyznět do prázdna. Slza v oku je při závěru na místě. ()

Schuldiner 

všechny recenze uživatele

Jedna z mých vášní, hokej a hokejový bitky, který k hokeji patří, vždycky patřily a vždycky budou. Doufám. Bohužel, klasický bitkaři tak nějak mizí, to je smutný. Vzhledem k tomu, že hokej je kontaktní sport a zároveň nejtvrdší a taky nejnebezpečnější z kolektivních sportů, násilí tam bude vždy. Neni to prvoplánový, jednoduše to naprosto logicky vychází ze základů a pojetí tohohle sportu. Pořád bude docházet ke srážkám, k faulům, k provokacím, pořád bude docházet ke zraněním a pomstám. Patří to k tomu, je to chlapská hra. (Na rozdíl od fotbalu, myšleno naší klasický kopaný, nebo socceru, kterej je ve svym pojetí ze 40% ženská záležitost, z těch dalších 40% homosexuální a z těch zbylejch 20% pak modelingová.) Hokej je bitva, je to boj. Teče tam krev a bolí to. Každej zápas bolí. Ale prostě to k tomu patří, takže se na to moc nehledí. A prostě... už vlastně nostalgicky... chybí mi tam hráči jako byli McSorley, Grimson, Probert, Tie Domi, Twist, Laraque, Boogaard a další... Skvělej dokument! ()

Reklama

Nix 

všechny recenze uživatele

Každý, kdo se apsoň trochu zajímá o NHL a zná 90.léta tak určitě zaslechl jména jako Kocur, Probert, Twist, Odjick, Mcsorley atd...Bez nich by hvězdy nebyly tam, kde byly, ostatně to tam bylo i řečeno. Ale zpět k tématu, je to skvělý dokument, který ukazuje jaká byla úloha těchto hráčů a jakou daň si takové místo v týmu může vybrat a proč vlastně byli potřeba. Dokonce se dokument zabývá i tím, co je ve hře horší a jestli rvačky opravdu způsobují tolik zranění a problémů a veškeré názory a další témata a bylo to skvělé. Osobně mám raději 90.tky v Nhl a tihle enforcers byli opravdu lidi na svým místě a mne rvačky chybí, hlavně si taky myslím, že oni za spoustu zranění nemůžou a dokonce tomu i svým způsobem zabraňovali, přece jen kdo by taky sáhl na Gretzkyho a chtěl se rvát se Semenkem nebo Mcsorleyem. No nic, jdu si zapnout aspoň staré NHL a přenést se do této doby, kdy byly bitky a takoví borci. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Přesvědčené odpůrce hokejových bitek dokument asi nepřesvědčí, ale tohle je spíš dělané pro fandy, kteří tyhle boxerské vložky milují a těžce nesou, že se od nich v NHL ustupuje. Spousta rozhovorů s legendami jako jsou Fedoruk, Chelios či Brett Hull, náhledy do historie, statistiky, pohledy fanoušků, rodin a nechybějí samozřejmě ani sestřihy z bitek napříč věky. Jeden z nejkomplexnějších sportovních dokumentů vůbec a pro hokejové fanoušky pochopitelně povinnost. 90% ()

GTS_PUNK 

všechny recenze uživatele

Dokument režiséra Bretta Harveyho z roku 2016 sa zameriava na "vymierajúci druh" hokejistov v NHL, a síce bitkárov, prezývaných tiež "enforcers". Laicky povedané, ide o tých hráčov, ktorí nevynikajú svojou hrou, ale sú v tíme z dôvodu, aby dávali pozor na najväčšie hviezdy a "vybavovali" účty so súpermi. Prostredníctvom rozhovorov s viacerými "enforcers", ale tiež s odborníkmi z rôznych odborov, ktorí majú blízko k hokeju, prináša Harvey divákovi pohľad nielen históriu, ale tiež súčasnosť (2016) a možnú budúcnosť bitiek v tomto športe. Dokumentu sa svojím spracovaním a obsahovou stránkou veľmi dobre darí búrať stigmu, ktorá okolo tohto fenoménu prakticky vždy existovala. Sú to práve "enforcers", ktorí svojím pohľadom zvnútra problematiky, ak tak možno hokejové bitky v tomto prípade nazvať, objasňujú, prečo vôbec sú súčasťou hokeja a akú vlastne zohrávajú úlohu. Harveyho počin bitky nekritizuje, rovnako ich však ani neglorifikuje. Jednoducho ich približuje ako niečo, čo patrí k hokeju rovnako ako góly či asistencie. Aj "enforcers" sú nakoniec len ľudia. Možno trochu iní, než všetci ostatní, ale predsa len ľudia. A dokument ich tak aj ukazuje. Nedémonizuje, ale - naopak - poľudšťuje. Ice Guardians zároveň dokáže zaujať aj z lekárskej či psychologickej stránky, ktoré sú vďaka odborníkom jeho súčasťou. Vďaka Harveyho počinu tak má aj hokejový laik možnosť dozvedieť sa čosi viac o bitkách a ich význame. Tie, ako to tento zaujímavý dokumentárny pohľad objasňuje, nie sú vo väčšine prípadov iba nezmyselným násilím z dlhej chvíle, ale sú skôr obranno-útočným prvkom pri ochrane tímu, za ktorý ten či onen "enforcer" hrá. Divákovi snímka prináša skutočne komplexný pohľad na toto vymierajúce hokejové "remeslo". ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama