Reklama

Reklama

Pán prstenů: Prsteny moci

(seriál)
  • USA The Lord of the Rings: The Rings of Power
Trailer
USA, (2022–2024), 17 h 57 min (Minutáž: 65–72 min)

Předloha:

J.R.R. Tolkien (kniha)
(další profese)

Série(2) / Epizody(16)

Začínáme dobou relativního míru a sledujeme společenství postav, které čelí znovuobjevení zla ve Středozemi. Od nejtemnějších hlubin Mlžných hor přes majestátní lesy Lindonu, dechberoucí ostrovní království Númenor, až po nejzazší kouty mapy, stvoří tato království a postavy dědictví, která přežívají ještě dlouho po jejich odchodu. (Prime Video)

(více)

Videa (10)

Trailer

Recenze (337)

Slasher 

všechny recenze uživatele

S01: Jasně, komu hrozně záleží jakou barvu kůže má která fantasy postavička (...), že to tu je samá ženská hrdinka (...), a nebo jak přesně co Tolkien zamýšlel a popisoval/ popřípadě fixuje se na Jacksona, bude zdá se nespokojen. Moje očekávání byla fajn pohádka + nějaký ten přesah, což jsem dostal. Řada impozantních krajin a měst Středozemě, poctivý skřetí masky, s výjimkou E07 svižný tempo a dostatečně poutavý děj, bavilo mě i po stránce hlubších témat; síla zášti davu lůzy a kmenová my vs. ostatní mentalita, pomíjivost velkých civilizací a motiv s ničivou potopou, nebo myšlenka poznej temnotu a zlo než začneš sám konat dobro... Co mi tu chybí nejvíc, je hvězdnější obsazení a alespoň fakt sympatická jedna postava. 75% ()

MICHAEL73 

všechny recenze uživatele

Myslím, že je až nepřirozené, když pozorujete tento seriál a necháváte se unášet nesmírně propracovanou řemeslnou prací tvůrců, kteří stvořili nejdražší a jeden z nejambicióznějších seriálů všech dob. Vyjmenovávat, co všechno je na seriálu povedené by zabralo měsíce. Ne u každého projektu můžete vidět tak nepředstavitelnou vášeň tvůrců. Jako by vůdčí tým Prstenů moci tak moc dobře věděl, co dělá, že sílu příběhu dokázal sdělit svým kostymérkám, make-up artistům, DOP, hercům, návrhářům, zkrátka všem profesím... Takový jednotný tým je hotový zázrak, že se dokázal poskládat a stvořit takový příběh. Je neuvěřitelné vidět tu snahu o vytvoření perfektního a emotivního fantasy z Tolkienova světa a já jsem tomu v průběhu první sérii zkrátka propadl. Neexistuje podle mě jediný důvod, jediný podmět, jediná motivace k tomu sebrat odvahu byť jen trochu odvahy a kritizovat něco tak velkolepě natočeného. Úchvatné postavy, dějové linky, prostředí, hudba umocňující zážitek z dění v jednotlivých scénách... Nemám slov. Není dost slov na vyjádření mé radosti, nadšení i obdivu, který vzdává tvůrcům. ()

Reklama

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Nejsem zase nějakým ortodoxním fanouškem původní Jacksonovy trilogie, ale dokážu její kvality naplno ocenit, v rámci žánru fantasy nic lepšího není (a asi dlouho ani nebude). Knižní předlohy ale nemám načtené. Takže někdo možná bude považovat můj názor za bezduché tlachání laika, ale co už. První fotky, zákulisní informace a trailery na nejdražší seriál v celé historii kinematografie mě nestrhly. Něco mi tam prostě nesedělo. A to vůbec nemluvím o tom všude omílaném kastingu, to vidím jako nejmenší problém celého výsledku. Jenže když se na poli 7 dílů skoro nic zásadního nestane a tvůrci se snaží dohánět vše v závěrečné epizodě, tak se někde stala asi chyba. Herecky většinou průměrné až podprůměrné, představitelku Galadriel vidím jako největší slabinu (stejně tak i to, jak z ní udělali namyšleného fracka, co by si zasloužil pár facek). Příběhově to též nemá čím překvapit, celou linku s Chluponohými bych ze scénáře vyškrtl (absolutní zbytečnost). Všude chválený audiovizuál většinou působí na první dobrou pro divákovo oko líbivě, ale při důkladnějším prohlédnutí to přemrštěné CGI ze seriálového LOTRa dělá sterilní podívanou (tu monumentálnost LOTRa od Jacksona jsem nepocítil ani v jediném momentě). A i bitev se člověk moc nedočká. Pár pozitiv se najde (hudba, ztvárnění skřetů a vztah elfa Elronda s trpaslíkem Durinem), ale za takovou sumu peněz to je extrémně málo muziky. Za mě 5/10 ()

T2 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

║Rozpočet $465miliónov (715miliónov to je vrátane práv)║ __1.séria__ No, zhrnuté, podčiarknuté ide jednoznačne o najväčší možný prúser. Dobojoval som to poctivo po posledný diel prvej série.... á ach jaj, tak nesympatické zlé obsadenie, kde si nedokážete obľúbiť ani len náznakom nejakú postavu, ktorá by aspoň trochu prirástla k srdcu a k tomu ohromne povrchné, nudné dialógy až hrôza. Nuž nemôžem ani kvitovať technickú stránku a vizuál, ktorá za ten rozpočet mala byť ohromujúca, málo záberov zaujme, či troška ako že strhne, neponúknu nám nič dechberúce, kopírovanie hudby Howarda Shore to fakt nezachráni, keď produkcia pôsobí vo všetkých smeroch zmatočne, nezaujato. Nesrší z toho žiadna sila, iskra, o atmosféru to neškrkne, skôr to poväčšinou pôsobí nechcene úsmevné. K tomu masky (okrem škretov) a vlasové dekorácie sú na facku ale že moc. Rytierska zbroj, brnenie príde strašne umelá akoby vojaci - komparz vybehli rovno z výpredaju od hračkárstva Dráčik. Nie som zrovna veľký fanúšik LOTRa ale rád si s chuťou pozriem vždy Spoločenstva prsteňa ale toto čo ponúkol Amazon je veľký zlý nepodarený vtip, ktorý radšej nemal uzrieť svetlo sveta. /20%/ ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Mýtickosť Tolkienovho sveta je stále atraktívna napriek tomu, že obľúbené postavy z filmov vystriedali ich predchodcovia. Aj k týmto novým si dokáže divák vytvoriť vzťah, čo je podstatné. Seriál je krásne opulentný v exteriérových záberoch, vyžíva sa k dokonalých trikoch, vložené peniaze sú vidieť. Samotný príbeh sa nevyhol slabším scénam, to je však pri seriáloch pochopiteľné. ()

Galerie (810)

Zajímavosti (43)

  • V královské věži můžeme za zády Galadriel (Morfydd Clark) vidět obraz muže a ženy. Jde o obraz Berena a Lúthien, kde smrtelný Beren klečí a podává Lúthien Silmaril, který sťal Morgothovi z koruny, jako dar pro svou elfskou nevěstu. Jejich manželství bylo prvním spojením člověka a elfa. (spacemaster)
  • Tři prsteny elfů se nazývají Narya, Nenya a Vilya, každý reprezentující jiný element. Červený prsten Narya představuje oheň a jeho nositelem bude Gil-Galad, poté Círdan Stavitel lodí a nakonec Gandalf. Nenya má bílou barvu a představuje vodu. Ve Třetím věku ho nosila Galadriel (Morfydd Clark). Poslední prsten, Vilya, má modrý kámen a představuje vzduch. Nejmocnější ze tří prstenů byl nošen Gil-Galadem a posléze Elrondem (Robert Aramayo), který byl díky němu znám jako nejmocnější léčitel ve Středozemi. (spacemaster)
  • Rozpočet 1. série překonal (465 milionů amerických dolarů) náklady trilogie Pána prstenů (281 milionů dolarů) o 184 milionů dolarů. Naopak trilogie Hobbit (745 milionů dolarů) zůstala nepřekonaná o 280 milionů dolarů. (Geralt z Rivie)

Související novinky

Začaly práce na třetí sérii Prstenů moci

Začaly práce na třetí sérii Prstenů moci

29.02.2024

Druhá série ještě ani nemá oznámené datum premiéry, ale už teď víme, že se začalo pracovat rovnou na třetí řadě, v níž se vrátíme do Středozemě. Seriál Pán prstenů: Prsteny moci se pyšní obrovskými… (více)

The Boys dostávají mexický spinoff

The Boys dostávají mexický spinoff

29.11.2023

Amazon sype peníze do všeho, co se alespoň trošku hýbe. U Citadely a Prstenů moci se rozhodně na ničem nešetřilo a v rozpočtech létaly obří cifry, že by se to ale promítlo do výsledných kvalit… (více)

Seriálový Fallout má datum premiéry

Seriálový Fallout má datum premiéry

25.10.2023

Seriálová nabídka streamovací služby od Amazonu se brzy rozroste po Pánovi prstenů o další slavnou značku. Už příští duben totiž na Prime Video dorazí adaptace kultovní herní série Fallout od… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno