Reklama

Reklama

V tomto dobrodružném westernu Anthonyho Manna muž se stinnou minulostí, James Stewart, vede skupinu prvních osadníků z Missouri přes Oregon vstříc novému životu u koryta řeky Columbia. Když osadníci zjistí, že je úřady okrádají o příděly potravin a dobytek, Stewart se vydá přes řeku a vrcholky hor, aby od chamtivých úředníků přinesl zásoby pro přežití nadcházející zimy. Na cestě je zrazen svým přítelem Arthurem Kennedym, ale dostane se mu pomoci od hazardního hráče ze San Francisca Rocka Hudsona a krásné farmářovy dcery Julie Adamsové. Známý bavič Stepin' Fetchit se zde objeví v roli lodního stewarda na řece. (Universal)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (38)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Opäť pôjdem "proti všem", teda minimálne proti nekritickým obdivovateľom Jamesa Stewarta a Rocka Hudsona. Hneď na začiatku filmu ma pobúrili scény z prírody Divokého Západu vytvorené v ateliéri i hrdinské prekonávanie potôčika a neskôr už som sa ani nedokázal sústrediť na zvyšok. Zátoku považujem za predčasne zostarnutý western, ktorý mi v niektorých momentoch pripomínal vyfarbený a ozvučený pôvodne nemý film. Preto iba tie dve hviezdičky. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

Film podložený dobrou réžiou (Mann je skrátka pán režisér .. špecialita na westerny) a hlavným hrdinom hercom Stewartom. Myslím, že sa na výsledky spolupráce týchto dvoch pánov ešte popozerám. Film mal dobrý dej, napínavé prestrelky, trocha mi vadilo to zbytočné "producírovanie" v meste v úvode filmu . ()

Reklama

Wiliem 

všechny recenze uživatele

Dovolil bych si tvrdit jeden z nejlepších westernů dua Mann/Stewart. Je tam sice pár slabších míst, přesto jde o dost vyvážený, po všech stránkách propracovaný western. Máme tu několik opravdu kvalitních přestřelek, trochu té romantiky, krásnou krajinu, celkem zajímavé téma :"svému osudu stejně nikdy neunikneš, nebo ano?", vyloženě našlapanou poslední dvacetiminutovku a příjemné herecké výkony v čele s výborným Jimmym Stewartem. 85%. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Anthony Mann, James Stewart, technicolor, krásne skalisté exteriéry a sem tam nejaký ten sneh sú ďaľším z vydarených westernových vzorcov 50. rokov. Mann ku klasickej zápletke boja dobra so zlom, tu celkom ambivalentne podanom (ale ktorý westernový hrdina nemá temnú minulosť, že), pridáva problémy reálne trápiace vtedajšiu spoločnosť. Otázka prídeľu potravín sa v žánri vyskytuje minimálne. To všetko je potom nabalené na kostru road movie. Posolstvo filmu: ľudia nie sú ako jablká. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Zátočina řeky je opravdu povedený western z dílny Anthonyho Manna. Odehrává se v krásné přírodě, děj je okořeněn několika zvraty, takže není jednotvárný, nese se v pohodové atmosféře, kterou podporují záběry na budování osady uprostřed krásné divočiny. Idylka ale nemá věčného trvání a nastává dramatičtější část snímku, jež nabízí řadu skvělých scén a momentů, např. plavba na parníku a cesta přes hory. Dávám lepší 4*. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (12)

  • James Stewart bral po natáčaní percento zo zisku. Celkovo na filme zarobil 750 000 dolárov. Film zarobil približne 3 milióny dolárov. (westerns)

Reklama

Reklama