Reklama

Reklama

Šílený Max: Dóm hromů

  • Česko Šílený Max a Dóm hromu (více)
Trailer

Obsahy(1)

Zbytky zničené civilizace již téměř zmizely a poslední přežívající lidé se snaží najít nový model fungující společnosti. Stárnoucí Max se vydává do města Bartertownu, aby získal zpět svůj majetek. Město sice řídí despotická černoška, která si nechá říkat Teta Entita, je však značně závislá na dodavateli elektřiny, který si říká MasterBlaster. Ve skutečnosti jde o nerozlučnou dvojici inteligentního trpaslíka Mastera, který jediný ovládá výrobu elektřiny, a slaboduchého obra Blastera, který svého druha nejen chrání proti všem nebezpečím, ale je také jeho nosičem. Entita po Maxovi chce, aby zabil Blastera v souboji, který občas pořádá v zamřížované aréně, tzv. Kopuli hromu. Maxovi se podaří hloupého obra porazit, odmítne jej však zabít, čímž poruší pravidla hry "dva dovnitř, jeden ven". Za trest je vypovězen z města a spoutaný ponechán v poušti. Zachrání jej dívka Savannah z pouštního kmene dětí, které žijí v malé uzavřené komunitě u pramene vody. Max společně s několika staršími dětmi pronikne do města, osvobodí uvězněného Mastera a pomůže jim uskutečnit jejich sen. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (357)

choze 

všechny recenze uživatele

V trojce dospěl rozklad civilizace až k začátku obnovy a styl filmu se opět posunul - trojka přišla o brutalitu (oproti jedničce a dvojce tu poprvé není žádné znásilnění) a pokračuje v humorném ladění dvojky a optimismu jejího závěru. První třetině filmu v Bartertownu je svižný postapo akčňák s Maxem, který je i bez svého auta badass, a efektním soubojem v Dómu hromů. Působivě i rozpačitě pak působí druhá třetina, kde Max potkává izolované společenství dětí s vlastní historií přecházející do mytologie, do níž je začleněn coby mesiáš. Miller tak v jednom filmu podchycuje dva postapo přístupy - akční a filozofický, ale výsledek je rozklížený. Po postavě nemluvícího divokého dítěte ve dvojce, které naznačovalo zdegenerování lidstva do totálního barbarismu, je to krok zpátky a zároveň dopředu, a akční sérii to dodává zajímavý přesah, ale také ro retarduje tempo akční filmu. Končí se opět akčně efektní honičkou s postapo vlakem. Je to zvláštní film, který plně neuspokojí asi nikoho, ale tvůrci měli vizi. ()

petero 

všechny recenze uživatele

Bohužiaľ. Tretiu časť Šialeného Maxa postihla pre mňa nepochopiteľná zaujatosť Hollywoodu konca 80-tych rokov obsadzovať do filmov detských hrdinov. No sem natrepali rovno celí kmeň detí a samozrejme snímok už tým pádom nie je temným apokalyptickým pokračovaním ako bola dvojka, ale priam jej humornou variáciou – myslím záverečnú scénku, kde Max namiesto cisterny, riadi vlak a naviac keď preskakuje cez vozne až príliš pripomína Indiana Jonesa. Škoda. Temná a drsnejšia stránka mu predsa len viac pristane. ()

Reklama

Nin 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je mimořádně smutnej konec jinak skvělé série. První polovina je ještě v pohodě. To je jen takový zvláštní průměr, ale potom se to zvrhne... Můžeme zapomenout na auta, motorky, šílené motorkáře a jiné úchylné vrahy - je tu jakási fantasy pohádka, pokračování Nekonečného příběhu či co. Přibližně v polovině filmu se totiž Max potká s domorodou školkou a ti prcci jsou tak neodbytní, že ho otravujou do konce filmu. Kdyby to aspoň byli nějací správní vraždící šílenci jako holka s bumerangem z dvojky... ale ne, tohle jsou spíš takoví oživlí Ewoci. Tihle haranti zabijí i obligátní závěrečnou honičku, kde právě oni hrají prim a likvidují kopancema a pánvičkama zlí protivníky, kteří jsou tentokrát drsní a strašidelní asi jako Méďa Pusík. A celé to skončí... neuvěřitelně, v tom nejhorším smyslu, co tohle slovo má. Dávám ošoupané tři hvězdy hlavně kvůli první polovině a dál nevěřícně kroutím hlavu nad tím zneuznáním Šíleného Maxe. (5/10) ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Velký rozpočet tentokráte udělal velký film. Postapokalyptický svět je úžasný. Nejenom skvostná výprava, ale celkový felling snímku je na té nejlepší možné úrovni a přestože je Tina Turner stejně dobrá herečka jako zpěvačka (přeberte si to jak chcete) a příšerně politicky korektní téma jako je záchrana malých dětí notně zacloumá benevolencí diváků milujících předchozí dva díly, nedá se dělat nic jiného než si do posledního zrnka písku z Velké Nicoty užívat strhující podívanou, která protentokrát nevsadila na auta (aby vám pak v úchvatné naháněčce na konci vytřela zrak) a zároveň se i trochu zaobírá světem okolo. Mel Gibson úspěšně soupeří s diamantem co se celkové tvrdosti týče, já mu to žeru i s navijákem a můžu s klidem konstatovat, že pod Kopulí hromu se skrývá jednoznačně nejlepší film série! ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Prvý diel, ktorý sa pokúša o nejaký príbeh, no je to ešte väčší bolehlav, než sa dalo čakať. Úvod s Tinou Turner je výplach neskutočných rozmerov a nachádza sa tu asi všetko post-apo klišé ever. Vrcholom sú ale úplne nezmyselné dialógy a herecké výkony akoby boli všetci nadrogovaní. Nasledujúca Lord of Flies línia bohužiaľ tiež nedáva bohvieaký zmysel. Najväčšia škoda je, že z Maxa sa stal random vigilante, ktorý ako Hercules putuje z dediny do dediny a zachraňuje životy preživších. Napriek tomu všetkému je to stále dosť štýlové 80s béčko, navyše s riadnym rozpočtom (skvelá záverečná naháňačka a nasledujúci prelet lietadlom). Škoda len, že takýto rozpočet nemal radšej Miller pri jednotke. ()

Galerie (128)

Zajímavosti (21)

  • Prvý film zo série, ktorý bol spolufinancovaný americkými producentmi. Vďaka tomu si v ňom zahrala aj známa speváčka Tina Turner (tetuška Entity). (m.a.t.o.)
  • Jedediahovo (Bruce Spence) lietadlo je Transavia PL-12 'Airtruk', jednomotorový poľnohospodársky dvojplošník z roku 1965. (m.a.t.o.)
  • Na rozdíl od prvních dvou dílů série má zde Max (Mel Gibson) upilovanou brokovnici s vnějšími kohouty model Rossi Overland 12-Gauge. (HectorHagman)

Související novinky

Zemřela Tina Turner

Zemřela Tina Turner

24.05.2023

Přichází smutné zprávy pro svět filmu a zejména hudby. Ve středu 24. května ve svém domě ve švýcarském Kusnachtu zemřela ve věku třiaosmdesáti let legendární americká zpěvačka a příležitostná herečka… (více)

Reklama

Reklama