Reklama

Reklama

Útěk

Trailer

Obsahy(1)

Steve McQueen vede soukromou válku proti zkorumpovaným policistům... Doc McCoy prožívá v nudě a ve vzpomínkách na svou krásnou ženu Carol čtyři roky v texaské věznici za ozbrojené přepadení. Při  návštěvě požádá manželku, aby šla za byznysmenem Benyonem a řekla mu, že dostane-li ho ven, je ochoten pro něj pracovat. McCoyovi je trest zkrácen. Po propuštění ale musí službu vlivnému a bezcharakternímu byznysmenovi oplatit. Protože se skrýt finanční machinace svého bratra, přikáže McCoyovi, aby vykradl jeho banku. Při akci McCoyovi pomáhá nejen jeho manželka, ale i dva Benyonovi muži banku. Ukáže se však, že je Benyon podvedl, a proto nenachází jiné řešení, než prchat s manželkou a s penězi před gangstery... Kriminální thriller se Stevem McQueenem a Ali MacGrawovou (známou především z Love Story z roku 1970, kde si zahrála po boku Ryana O´Neala) v hlavních rolích patří k nejlepším filmům klasika akčních žánrů Sama Peckinpaha a na přesvědčivosti mu neubral ani čas. Vedle brilantní režie na tom mají lví podíl herecké výkony obou protagonistů. Ali MacGrawová se nedlouho po natáčení tohoto filmu za McQueena provdala. (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (215)

choze 

všechny recenze uživatele

Navzdory tomu, že jsou mi Peckinpahovy trademarky nadmíru sympatické, jeho filmy mě nebaví. ÚTĚK začíná "geniálně sestříhaným prologem, dokonale vtahujícím nejen do odosobněné mašinerie nápravného zařízení, ale především do neurotizujícího mikrosvěta hlavního hrdiny, zbaveného svobody", u kterého jsem se osobně nemohl dočkat, až konečně skončí. Po tomhle zatraceně zdlouhavém začátku akčního filmu se sice rozjede svižná kriminálka o páru, který musí uniknout hned třema pronásledujícím stranám (policii, mafiánům a bývalému parťákovi) a do toho řeší vlastní krizi, se slušnou peckinpahovskou závěrečnou přestřelkou, ale žádný zázrak. McQueen je tu za nepříliš sympatického profíka-studeného čumáka, naštěstí mu sekundují půvabná MacGraw a skvělý Ali Lettieri jako animální podrazácký gauner Rudy. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Pořád jsem odkládala, kdy se na film kouknu a nakonec jsem vůbec nebyla zklamaná.Filmařský um na vás dýchne z každého metru odvíjejícího se filmu a nepotřebuje žádný digitál.Děj vás brzy vtáhne a drobné záběry a hlášky jaksi nenápadně mimo dodávají filmu jiskru a neskutečně černý humor.Doporučuji a dávám čtyři hvězdy. ()

Reklama

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Vězení jak z cukrkandlu a vězni jako cukráři, ale našemu Doktorovi se sladký život ve státním zařízení už poněkud zajídá a chtěl by ven, když to nejde úřední cestou, musí se posnažit manželka a voalá... povede se. Na oplátku, že se McCoy nemusí hlásit na úřadu práce, musí vzít lukrativní zakázku i s úvazkem packalů zadavatele, takže je nasnadě, že se něco zvrtne a Útěk může začít... Zprvu všechno svědčilo pro úvahy typu - ani u Sama není vždycky posvícení - ale nakonec atmosféra silně vtáhne i přes mírné zklamání, že se široko daleko nevyskytuje žádný Mexikánec a taky mně vrtalo hlavou, jestli je Doc tak naivní (což takhle nějaký ten převlek?) nebo takový frajer - samozřejmě nevyspojleruju, která možnost se ukáže být tou správnou. Kdo rád Samův styl a americké koráby silnic, ať si drží texaský klobouk, v kolotočových otočkách je jich k vidění 100 + 1, a jak jinak, než že i tady jsou všechny ženský buď vypruzený nebo pitomý nebo škaredý nebo čubky - nebo vypruzený pitomý škaredý čubky, takže občasný profackování nemůže pohoršit ani Výbor pro prevenci domácího násilí... Zvláštní pozornost, hraničící s poctou, je věnována všemožným hejblatům a páčkám i zvukům, které při chodu vydávají, taktéž slušné hudbě a samozřejmě jedinečnému peckinpahovskému umírání na střelná zranění... Jinak mě film odradil od občasných myšlenek praštit s prací - to nepohodlí útěku za ty peníze snad ani nestojí ;-) ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

„Let´s do it my way.“ Neprávem opomíjený film nejlepšího režírujícího šovinisty, alkoholika a feťáka. Atmosféra jihu USA z obrazovky přímo čpí, hudba je neskutečně trhlá (avšak plně funkční) a Peckinpah ze své „trademarkové“ kapsičky vytáhl snad vše co mohl. Zpomalovačky, honičky, přestřelky i westernový feeling. A Steve McQueena. King of Cool je tu drsný tak, že šmirgl papír je proti němu úplné pohlazení od maminky. Jako naprosto geniální tah se ukázalo jeho spojení s Ali MacGraw. Taková chemie se ve filmech vidí jednou za desetiletí (což je prostě tím, že tady byla skutečná). Naprosto mě dostávaly McQueenovi odevzdané pohledy na svou filmovou (a pozdější skutečnou) manželku u prázdné skříňky či po nákupu auta. První polovina je sice o třídu lepší druhé části filmu, ale to ani v nejmenším neznamená, že by ten zbytek byl špatný. Popravdě být jen o chlup lepší, tak se má TOPka otřesá v základech. Peckinpah tu svou genialitu prokáže v plné kráse již v úvodu. Snad žádný vězeňský snímek nedokázal přenést atmosféru rutiny, nudy a vzpomínek na život tam venku, tak dobře jako Sam v tomto pár minutovém střihovém prologu. O kráse „koupací“ scény po propuštění se raději ani nebudu moc rozplývat. Je prostě tím nejlepším co natočil. Ale ono je to všechno stejně jedno. Hlavně, že má Steve k dispozici slušivé sáčko, brokovnici a jeden hotel, který bude po jeho ubytování potřebovat generální rekonstrukci. PS - Ještě, že to do rukou nedostal původně zamýšlený Bogdanovich. ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Film z roku, kedy do kín prišiel Kmotr alebo Cesta draka. Do parády si Útěk zobralo trio Peckinpah (rok predtým mal v kinách svoj jediný výborný film Strašáci), Walter Hill (ktorý nemá na konte žiadny zaujímavý scenár) a Steve McQueen (zatiaľ ma žiadna jeho postava nepotešila). A čomu vdýchli život? Začiatok pripomína nemnohočlenných Dannyho parťákov. Následne sa dej prehupne do road movie s arómou Butch Cassidy a Sundance Kid (ako bonus vedľajšia dvojica, ktorá zrejme poslúžila ako predobraz pre Buffalo '66). Záver je Bonnie a Clyde s happy endom. Kupodivu to funguje (hlavne s brokovnicou) a keby Ali MacGraw mala v sebe väčšiu dávku sympatickosti, tak to mohlo byť dokonca vhodné k odporučeniu. ()

Galerie (91)

Zajímavosti (25)

  • První verzi scénáře si adaptoval sám autor předlohy Jim Thompson. Práce mu zabrala čtyři měsíce. Ovšem McQueenovi se nelíbil surrealistický konec na texasko-mexické hranici, a aby ho producenti do filmu obsadili, tak raději nahradili Thompsona vycházející scenáristickou hvězdou Walterem Hillem. (DaViD´82)
  • Ali a Steve se do sebe během natáčení zamilovali, což vyústilo v jejich románek, který ukončil manželství Ali McGraw. McQueen se ji později vzal za ženu. V pořadí druhou ze svých tří. (DaViD´82)
  • Úvodní scény z texaské věznice byly natáčeny mezi skutečnými trestanci za plného provozu. Rovněž posudková komise projednávající podmínečné propuštění postavy Doca byla složena ze skutečných členů. (DaViD´82)

Související novinky

Wheatley láká známá jména

Wheatley láká známá jména

26.10.2014

Několik let si svými malými britskými filmy hledal diváky ve festivalových kruzích a dělal jméno mezi kritiky, mimo tuto ale režiséra Bena Wheatleyho málokdo znal. Ovšen zdá se, že jeho vyhraněný… (více)

Reklama

Reklama