Reklama

Reklama

Kreslený příběh na motivy známého fantasy románu J. R. R. Tolkiena. (oficiální text distributora)

Recenze (76)

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Zcela jasně jeden z inspiračních zdrojů pro Jacksonův velkofilm. Přes všechnu zkratkovitost, k tomu paradoxní zdlouhavost a občasnou nezvládnutost tohoto animovaného kousku, musím ale bohužel konstatovat, že toho měl Peter obšlehnout trochu více. Možná by pak jeho film nevypadal tak divně a udržel by si charakter lehké pohádky. ()

Karlas 

všechny recenze uživatele

Báječné zpracování mého srdcového příběhu s krásnými písněmi, které určitě neruší toto nádherné dobrodružství. Musím se trochu pousmát, že je věrnější a střízlivější než Peterův výpravný, avšak rozpustilý epos. Trochu škoda, že film postrádá některé dějové scény. Spolu s Pánem prstenů (1978) jde o další neznámé, ale zajímavé dílko z Tolkienovy tvorby. ()

Reklama

monolog 

všechny recenze uživatele

V souvislosti s tímto filmem je přílišným optimismem říci, že nejsem příliš nadšený. Vlastně jsem eufemisticky řečeno dost zděšený. Kresby jsou děsný a děj je tak osekanej, že z původní skvělé fantasy zůstala spousta okecávání a vaty o ničem. Scénárista to patrně pojal jako pohádku pro děti a tak zjednodušoval, až ten příběh zahubil. Všechno tu je jenom o mluvení, všechno se vleče, nic se neděje a to ani skrze krátkou stopáž. Každý souboj (Bilbo x pavouci, trpaslíci x skřeti, válka všech proti všem) končí sekem meče přes obrazovku, která následně zčerná, zavlní se a je po boji. A potom zase všichni kecají dál. Jako kdyby dlouhej seriál někdo vystříhal na pár minut. To by ale nebylo to nejhorší. Nejstrašnější je animace, kdy skřeti vypadají jako obrovský žáby se zubama, drak je jak červená tlustá kočka s křídlama a elfové jako něco, co vypadlo skřetům ze zadku. Pravda je, že Jacksonova PP nemusím, ale tohle je naprostý prznění příběhu. Glum je tu asi nejvýraznější a nejzajímavější postava filmu stejně jako celá sekvence Hádanek ve tmě, Bilbo je nesympatickej, Gandalf zbytečně trpí na patos. Pravda ale je, že některý věci se povedly opravdu skvěle. Písničky neměly chybu a pak taky občasný malby přírodních scenerií za něco stály. ()

bartias 

všechny recenze uživatele

Roztomilá animace je odměna všem fanouškům Tolkienovy knihy, kteří přetrpí děj zjednodušený na úroveň televizní pohádky pro děti. Písničky, které jsou chvílemi nepříjemně vlezlé, už ne tolik. The Hobbit není podívanou bez zajímavosti, ale pokud jde o tolkienovskou mytologii v kreslené podobě, dost zaostává i za „nedokončeným“ Pánem prstenů od Ralpha Bakhshiho. ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Jsem z toho smutný. Opravdu a neskonale. Tak jsem se těšil na tenhle film, když jsem dočetl knižní předlohu. Žel, je to trochu o něčem jiném. Když vzpomenu docela nepovedené ztvárnění všech postav, kde elfové vypadali jako nějací obojživelní mutanti, namísto vznešených bytostí, kde trpaslíci nejspíš utekli od Sněhurky a ne z Tolkienova fantasy románu a drak Smaug by potřeboval liposukci, mísí se ve mě pocity minimálně smíšené. Z Gandalfa je tu spíš potulný šašek. Samotný příběh je jen torzem, které tak dobře znám a tak je film ochuzen o spoustu dialogů a především Beorn mi tam velice chyběl. Připadal jsem si jako v rychlíku, jak byly velmi rychle přeskakovány scény, které tak dobře znám z knihy a velice mě to mrzelo. Navíc se tam vyskytlo pár příběhových chyb, které mne zklamaly ještě víc. Kdybych nebyl velikým fanouškem Tolkiena, tak nedám ani ty dvě hvězdy, jelikož mi bylo nepříjemné sledovat tu šaškárnu, která se vydávala za Tolkienovo veledílo. Rozhodně nedoporučuji těm, kteří četli knihu. Ze slušnosti 35% ()

Galerie (15)

Zajímavosti (3)

  • V 60. letech připravoval animovanou verzi Hobbita Jiří Trnka, k realizaci však nedošlo (Přemek)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno