Reklama

Reklama

Kreslený příběh na motivy známého fantasy románu J. R. R. Tolkiena. (oficiální text distributora)

Recenze (76)

bartias 

všechny recenze uživatele

Roztomilá animace je odměna všem fanouškům Tolkienovy knihy, kteří přetrpí děj zjednodušený na úroveň televizní pohádky pro děti. Písničky, které jsou chvílemi nepříjemně vlezlé, už ne tolik. The Hobbit není podívanou bez zajímavosti, ale pokud jde o tolkienovskou mytologii v kreslené podobě, dost zaostává i za „nedokončeným“ Pánem prstenů od Ralpha Bakhshiho. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Animácia občas príliš prostoduchá, ale nemôžem filmu vyčítať to, že tunajši tvorcovia nakrelisli postavy inak ako Alan Lee a spol. (prostredie a architektúra sú Jacksonovské). Pre mňa príjemne zjednodušenie príbehu s tým, že ostali zachované všetky dôležité momenty knihy. Akcia je zosekaná na minimum, ale to je pri danej technickej stránke len dobre. Príjemný filmík pre detské publikum (imho od tvorcov legendárneho POSLEDNÉHO JEDNOROŽCA)... Animovaný PÁN PRSTEŇOV je presne opačný prípad - skvelá akcia, nulové postavy a príbeh... ()

Reklama

Kryton 

všechny recenze uživatele

Tahle adaptace trpí na tři věci: 1) Animaci dostali do rukou Japonci. Proto jsou trolové či zlobři podobní velkým tlustým opicím, skřeti zmutovaným žábám, elfové hnusnější než skřetí stolice a především Glum vypadá jako výsledek znásilnění mloka od nadrženého šimpanze. Trpaslíky vlastně nerozeznáte, protože vystupují vždy jen 2 až 3 a zbytek je zahozen do stínu. Jediné, co se animačně povedlo je pouze pozadí. Toho si však nebudete všímat. 2) Okleštění knihy je zde tak brutální, že z toho nezbude nic. Události se stanou a mávnutím proutku je vše zcela jinde. Medděd je vynechán. Souboje a bitvy jsou okrouhány jen na pár záběrů meče a dále nic. Jako vzít Hobita a začít z něho bez rozmyslu trhat stránky. 3) Režiséři si usmysleli, že to celé bude dětská pohádka pro předškoláky. Nemám nic proti písním, protože v hobitovi se neustále zpívá. Jenže folkové halekání zhulence mi ani za mák příběh nepodbarví. Mimochodem tvůrci South Parku tuto adaptaci znají a tak v epizodách s drozdím králem se parodují stejné zpěvy! Tohle je děsná adaptace a jednu hvězdu jsem dal jen , že jsem fanoušek Tolkiena. Ač někteří nemají rádi adaptace od Jacksona, tak se podívejte i na jiné. Pak budete Jacksonovi tleskat! ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Animace postav je příšerná, oblud jakbysmet. Zarostlý fosforeskující Elrond, lesní elfové jsou zelení skřeti a Šmak má pivní panděro. Písničky ála "labour songs" odněkud z Mississipppi mixlé s country taky k fantasy zrovna moc nesedí, zvlášť když je zpívají i elfové v Roklince. Navíc děj je značně okleštěný a to, co zbylo cituje naprosto otrocky knihu, bohužel jen zvukem a ne obrazem. Jak píše monolog - moc keců a žádná akce. Jediným kladem snad může být animace prostředí, která víc než silně těží z obrázků samotného Tolkiena, ale protože jsem na ně zvyklá, líbí se mi a přesně odpovídají popisům v knížce, tak se na ně docela dobře dívalo a bavila jsem se tím, že jsem to srovnávala s notoricky známými ilustracemi z knihy. ()

Seti 

všechny recenze uživatele

Na animovaném Hobitovi by mi ani tak nevadila obstarožní vizuální stránka s místy skutečně nepovedenou animací (především skřeti a elfové měli k mým představám hodně daleko), nebo dosti probraný a očesaný děj. Zdaleka největší problém jsem měl se stránkou zvukovou. Tak zoufalý dabing a hrozivě nepříjemný hudební doprovod jsem snad u žádného filmu ještě neslyšel. Je mi jasné, že tahle adaptace je poplatná své době a byla myšlena především jako pohádka pro děti, ovšem určitě se nejedná o amatérské dílo, proto nechápu, proč by se tak hudební a zvuková kulisa měla tvářit. Ne, vážně se mi ještě nestalo, že by mi zcela mimózní hudba naprosto rozbourala zážitek z filmu. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (3)

  • V 60. letech připravoval animovanou verzi Hobbita Jiří Trnka, k realizaci však nedošlo (Přemek)

Reklama

Reklama