Reklama

Reklama

Epizody(4)

Obsahy(1)

Čtyřdílné drama Kateřina Veliká vtáhne diváky na dvůr nejmocnější panovnice v dějinách, ovládaný bouřlivými politickými událostmi a všudypřítomným sexuálním napětím. Kateřina (Helen Mirrenová) vládla Rusku téměř celou polovinu 18. století. Tato silná, nezávislá, neuvěřitelně inteligentní a sexuálně emancipovaná carevna byla ztělesněním moderní ženy. Minisérie pojednává o závěru jejího vladařského života, kdy udržovala vášnivý poměr s ruským vojenským velitelem Grigorijem Potěmkinem (Jason Clarke). Ve víru skandálů, intrik a konfliktů se odehrává příběh posedlé lásky. Přestože se nemohli oficiálně vzít a byli proslulí svojí promiskuitou, zrodil se mezi nimi jedinečný a oddaný vztah. Společně přemohli své protivníky a postavili základy současného Ruska. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (42)

Vyhy 

všechny recenze uživatele

V rámci minisérie asi dobré. Přiznám se, že jsem čekal zcela něco jiného, než jen řešení vztahů a sexu, ale budiž. Navzdory tomu to mělo skvělou výpravu, kostýmy a vizuál. Penězi se nešetřilo. Tím ale asi končíme. Pár zajímavých historických faktů si rád odnesu, ale že by mi tyto čtyři díly Kateřiny Veliké něco daly, to se říci žel nedá. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Červená knihovna. 1) Telenovelově ponudnělé, velmi televizní, nízkorozpočtové (z některých scén omezené finance přímo sálaly), naivní, dost ahistorické a hlavně a především - unylé._____ 2) Celkovou nevýraznost seriálu podtrhují podprůměrně napsané dialogy bez vtipu a šarmu. Použitý současný jazyk chvílemi tahal za uši (například, když Kateřina nonšalantně hovoří o některých ženách jako o lesbičkách)._____ 3) Díky herecky skvělé 74leté Helen Mirrenové se na film dalo docela dobře koukat, i když herečka musela obsáhnout alespoň v náznacích zhruba 30 let svého života._____ 4) Pak tu byli pěkní kluci: Joseph Quinn (budoucí car Pavel) - věk nezjištěn, 33letý Sam Palladio (milenec Vasilčikov), Raphael Acloque (milenec Zubov), 24letý Thomas Doherty (milenec Pavlovy ženy Zavadovskij) a další. ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Epizod je málo, a tak přímo vybízí, aby se člověk podíval na všechny rychle za sebou. Ale může to být chyba, protože Kateřině Veliké pak bude dost pravděpodobně chybět to tempo, jaké má rozdělená. On je totiž každý díl skoro o tom samém, vše spěje k závěrečné myšlence a coby čtyřhodinový film se to bude nejspíš táhnout. Nicméně seriál je velmi dobrý, herci přímo výborní (Helen Mirren byla moje jistota a Jason Clarke mě zase jednou neskutečně překvapil, potěšil a bavil) a výprava stylová. Vytýkané historické nepřesnosti ohledně věku představitelů Kateřiny a Potěmkina jdou naštěstí mimo mě. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Je to spíš limonáda o soukromých a sexuálních vztazích carevny, s velmi velkorysou výpravou kostýmů a paláců, chudší ve scénách bitev. Kateřina řeší svoje milostné trable s relativní lehkostí a přitom tak nějak mimochodem rozšíří říši a její vliv. Dějiny jsou zde podány jen zkratkovitě. SHRNUTÍ: Kterak dobýt Krym coby dárek pro milenku. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

4/4 Sice jsem zvyklá sledovat spíše mládí Kateřiny, například Young Catherine s Julií Ormond, The Scarlet Empress s Marlene Dietrich, ale závěr života taky není špatný námět na seriál. Helen Mirren hraje panovnici, která zemřela v 67 letech a sleduje její vztah s Grigorijem Potěmkinem jako hlavní linku. Problém je, že Potěmkin byl součástí života Kateřiny od státního převratu v roce 1762 až do jeho smrti o 29 let později. Kateřina sama ho přežila jen o pět let a celou tuhle dějinnou epochu hraje herečka notně přes 70, což poněkud komplikuje uvěřitelnost. Jason Clarke je zase sotva padesátník a přitom měl být jen o 10 let mladší, než Kateřina. Nicméně tohle bych považovala za jediný hlavní problém, vše ostatní v mini sérii šlape jak na drátkách a je skutečně zajímavé sledovat dobývání Krymu, stavbu Sevastopolu a Potěmkinovi vesnice. Z vedlejších rolí vynikajá Gina McKee jako hraběnka Praskovya Bruce. Gina je vůbec vynikající v historických látkách různých epoch, vzpomeňme na Borgie nebo na Forsyty. ()

Galerie (36)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno