Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Policejní rada Vacátko znovu přichází! Tentokrát v kasařské romanci podle povídky Jiřího Marka. Jednou z největších postav, které vytvořil Jaroslav Marvan, je vrchní kriminální rada Vacátko. Spisovatel Jiří Marek, autor literární předlohy, napsal tuto postavu podle čtyř skutečných pražských kriminalistů z období první republiky, ale teprve až když jí Marvan vdechl život, zajásal syn jednoho z oněch čtyř pánů radů: „To je přece táta!"  Film Pěnička a Paraplíčko bezprostředně navazuje na oblíbený televizní seriál Hříšní lidé Města pražského. Volba padla na povídky z jeho další knihy "Panoptikum hříšných lidí". I zde se vedle pana Vacátka objevují jeho podřízení – detektivové pan Bouše a pan Brůžek v podání Josefa Vinkláře a Josefa Bláhy. Film nesoucí podtitul „kasařská balada" ukazuje s úsměvným nadhledem pražskou „zločineckou galérku". Pěnička je kasař a Anča Paraplíčko chudičká šlapka. Jejich příběh málem vyústí v krvavý masakr, kterému zabrání jen moudrost a životní zkušenost rady Vacátka... (Česká televize)

(více)

Recenze (128)

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Filmová část, která je spíše dělaná na nějaké osobní vyříkání mezi dvěma zamilovanými a zároveň nenáviděnými. Takové osobnější dílo, které ale zároveň jde do osobní roviny zcela nových postav, což kupodivu ani moc nevadí. I když občas teda film vypadá jako muzikál. Obecně velmi příjemná podívaná. Nicméně asi nenabídne v žánru ani v rámci seriálu nic převratného. ()

Turiec 

všechny recenze uživatele

Ďalší príbeh pražských vyšetrovateľov z doby, keď pražská galérka a polícia mali nepísané zákony. Ako sa však zachovajú zločinci, keď „chlupatí“ vyšetrujú „mord“ jedného z nich? Okrem dobových kostýmov a stavieb sa tvorcovia snažia dodržiavať i pôvodnú reč, čo je veľmi pozitívnou črtou filmu. Však „pane inšpektór“? Servus. ()

Reklama

saaaky 

všechny recenze uživatele

Nemám příliš v oblibě české starší filmy, pokud v nich zrovna nehraje pan Hrušínský st. I přesto jsou ale perfektním obohacením filmové zásoby a každý správný vlastenec by je měl shlédnout :) Pěnička a paraplíčko k nim rozhodně patří. Perfektní herci - pan Marvam, Vinklář, paní Bohdalová - to vše značí smysluplnou komedii, která nikoho neurazí a rozhodně patří mezi české legendy a filmové stálice. ()

Hemlock 

všechny recenze uživatele

Hříšní lidé města pražského je moje oblíbená krimiklasika, ale toto filmové zpracování hodnotím průměrně. Scénář je fajn, i ten mord je zajímavý, nicméně vzhledem k tomu, že bytostně nenávidím buzikály, tak ty dvě hudební vložky stačily k tomu, aby byl celkový dojem pokažen. Takže slabé tři hvězdice a 50%. ()

Movie Gourmet 

všechny recenze uživatele

Klasika svého žánru a jeden z nejlepších filmů ze série Hříšní lidé města pražského s Jaroslavem Marvanem v roli rady Vacátka. Herecký koncert Radka Brzobotahého. Další skvělé výkony Josefa Vinklářa, Josefa Bláhy, Jiřiny Bohdalové a Jaroslava Marvana. Výborná závěrečná scéna. Napínavá krimi/detektivka s prvky komedie. Verdikt: 4* a 80 %. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (14)

  • Když na začátku filmu vytahují četníci z Vltavy mrtvého kasaře, je možné si v pozadí všimnout na druhém břehu řeky tehdy současných jedoucích vozidel a tramvaje, a to i přes pokus o maskování mlhou. (JohnSmith)

Reklama

Reklama