Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dvaačtyřicetiletý novinář Richard Boyle informuje v roce 1980 o občanské válce v malé středoamerické zemi El Salvador. Vláda prezidenta Duarta bojuje za podpory USA proti levicové revoluční Frontě národního osvobození Farabunda Martího. Její stoupenci jsou likvidováni eskadrami smrti, řízenými armádou. Richard Boyle prožívá boje z bezprostřední blízkosti a stává se dokonce svědkem zavraždění arcibiskupa Romera. Po těchto zkušenostech se rozhodne uprchnout se svou přítelkyní Marií do Kalifornie. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (179)

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Vpravdě nadčasový snímek. Doba a místa se mění, podstata událostí v různých koutech světa zůstává. Oliveru Stoneovi se to v "Salvadoru" podařilo zachytit mistrovským způsobem, počínaje širokou škálou místních i "importovaných" politiků, přes stupidní a zaslepené i odvážné a nekompromisní novináře, až po ten hořký konec. Mimo jiné jde také o jeden z mála snímků, které připomínají veskrze pozitivní roli jakou hrála a hraje katolická církev v boji za lidská práva v nejrůznějších diktaturách Latinské Ameriky od Guatemaly po Chile. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Další drsný a provokativní film Olivera Stonea. Snímek je bohužel trochu ve stínu slavnějších režisérových děl jako "Četa" nebo "Narozen 4. července", což je docela škoda, protože se jim kvalitou vyrovná a v některých chvílích dokonce i předčí. Na jeden z prvních Stoneových filmů, překvapivě kvalitní a odvážná podívaná. ()

Reklama

NinonL 

všechny recenze uživatele

Film natočený podle skutečného příběhu z roku 1980. Životem znechucený novinář Richard Boyle odjíždí se svým cynickým přítelem DJ-em do El Salvadoru, aby zde natočil senzační reportáže o zdejší vojenské diktatuře, o vraždě arcibiskupa Romera a o utrpení místních občanů. Hlavně však touží po změně celého svého života, se kterým není zdaleka spokojen. Chce také najít svou bývalou lásku, pokornou a skromnou Marii, kterou si chce odvézt do Států. Situace v zemi však oba američany velmi překvapí, je mnohem závažnější, než je ve světě známo. Boyle se snaží navázat kontakt s oběma bojujícími stranami, aby měli co největší prostor pro fotografování a zpracovávání příběhu. Musí nicméně vyhovět také jim, protože oba tábory trvají na prezentaci v jejich prospěch. Díky tomu Boyle proniká i do podstaty celé genocidy a odkrývá vliv USA na situaci ve Střední Americe. Stává se svědkem brutální války mezi stoupenci prezidenta Duarteho a levicovými partyzány Farabunda Martiho a poprvé v životě začne pociťovat soucit a empatie. Proto se rozhodne zemi opustit a Marii vzít s sebou za každou cenu (i kdyby se s ní měl oženit). Nastupují spolu do autobusu směr mexická hranice, ale jejich společná cesta není možná. ()

classic 

všechny recenze uživatele

OLIVER STONE je skrátka tvrdý ako kameň,ako jeho priezvisko,ktoré ho predurčuje,aby sa zaoberal problematickými politickými otázkami,ktoré v jeho podaní naberajú extrémny autentický presvedčivý smer,ktorý diváka prinúti sa vžiť do postáv,ktoré sa spoliehajú na zázraky alebo nejako bolo,nejako bude...Jeho silnou doménou je strih,kamera a réžia,herecké výkony sú tradične efektívne,tentokrát sa pozerám na novinára Richarda Boyla cez tvár herca Jamesa Woodsa,kde nevidím Stanislavského metódu ako u Daniela Day-Lewisa,ale ja som bez problémov uveril výnimočné nasadenie charakteru,ktorý miluje Sex,Drogy a Alkohol,ale tieto túžby musí odsunúť na stranu,ale nie úplne,lebo bude mať strašne veľa šťastia,že sa vráti späť do štátov,rád by tam vzal svoju budúcu ženu Máriu,lebo v El Salvadore to vrie,je tam občianska vojna a novinári sa púšťajú do nebezpečného povolania,ktoré spočíva byť v centre diania,keď prebiehajú boje,ktoré behom sekundy ho môžu stáť život,Rich mi pripadal ako mačka s deviatimi životmi,ktorý má šťastie,lebo ja byť na jeho mieste,pod paľbami nepriateľov,to sa radšej prepadnem pod zem,ale prežiť chce každý,ale masaker si vyberá úplne každého.Silná káva tento snímok nekompromisného režiséra,ktorého rukopis je klasicky známy,pokiaľ ho poznáte? Ja mám to LUCKY,že viem,kto to je,čo mám od neho čakať a úprimne chcem to,lebo len málo je takých iniciatívnych ako je Oli Stone. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Oliver Kamen vo svojom prvom velkofilme o zabudnutych vojnach, ktore sa viedli v Strednej Amerike v 80. rokoch. Rezia je skutocne vyborna, prva polovica filmu sa zacina dost lezerne, zaznie hodne prazdnych dialogov, aj ked je tu jedna silna a mraziva scena : fotografovanie kopca posiateho mrtvolami ...., fuj, doteraz mi je spatne z toho. V druhej polke film Salvador len ukaze, ze ma aj drsnu, brutalnu a Temnu cast : drsne vojnove sceny, verne zobrazene ludske utrpenie v stredoamerickom Salvadore ...... Okrem rezie je vyborne aj herecke osadenstvo, hlavne James Drevos a samozrejme hudba je podmaniva. Odporucam pozriet si tento drsny, temny ´film : 100 % ()

Galerie (44)

Zajímavosti (13)

  • Název filmu má dvojí význam. Za prvé odkazuje na samotnou zemi, jejíž originální název zní El Salvador, kde se děj odehrává, za druhé slovo "salvador" španělsky znamená "spasitel". (Aelita)
  • Oliver Stone měl tak velké problémy s financováním snímku, že si na něj musel vzít druhou hypotéku ještě předtím, než mu britský producent John Daly přislíbil pomoc. Rozpočet celého filmu byl nakonec pod hranicí pěti milionů dolarů. (StarsFan)
  • Podle Jamese Belushiho, představitele doktora Rocka, na místě natáčení nebyly zabezpečeny žádné produkční karavany ani líčení pro herce. Belushi přiznal, že v některých scénách filmu dokonce měl na sobě i vlastní oblečení. (Aelita)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno