Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Sci-Fi
  • Akční
  • Pohádka

Zajímavosti k filmům (58)

Imaginaerum

Imaginaerum (2012)

Písmena NX imatrikulačního kódu na křídle hračky letadla (NX-211) patří letecké společnosti Air Macau.

Něco, co stvořil Bůh

Něco, co stvořil Bůh (2004) (TV film)

Operace nakreslená Vivienem Thomasem na tabuli, tedy spojka mezi plicní tepnou (a. pulmonale) a podklíční tepnou (a. subclavia), nese jméno po Dr. Blalockovi a Dr. Taussigové.

Star Trek IV: Cesta domů

Star Trek IV: Cesta domů (1986)

Jednou z otázek, na něž Spock (Leonard Nimoy) odpovídá počítači v úvodu filmu, je elektronová konfugurace gadolinia. Její zkrácený zápis je: [Xenon] 4f<sup>7</sup> 5d<sup>1</sup> 6s<sup>2</sup>.

Rozpuštěný a vypuštěný

Rozpuštěný a vypuštěný (1984)

Při jízdě drezíny je mimo jiné záběr na výpravní budovu, na níž je nápis Vlkovec. Železniční zastávka Vlkovec existuje a nachází se dvanáct kilometrů od Čerčan – na trati z Čerčan do Světlé nad Sázavou.

Star Trek IV: Cesta domů

Star Trek IV: Cesta domů (1986)

Platný český název velryby s vědeckým názvem Megaptera novaeangliae, který se objeví na monitoru v klingonské lodi, je pletvák dlouhoploutvý, nikoliv kytovec dlouhoploutvý. Modrá velryba (Blue whale), o níž mluví Gillian (Catherine Hicks) v Instutu kytovců, je název pro plejtváka obrovského - a ten vyhuben nebyl. Celkový počet je mezi deseti tisíci a dvaceti pěti tisíci kusy, což je asi tři až jedenáct procent stavu z roku 1911.

Cirkus Humberto - Slavné jméno

Cirkus Humberto - Slavné jméno (1988) (epizoda)

Když Emilka (Kateřina Macháčková) čte z novin chválu na svou dceru, vyřkne i slovní spojení „Aeolská harfa“ - což je mj. název jedné ze skladeb Fryderyka Chopina. V díle však zazní jiná skladba od F. Chopina - Revoluční. A to tehdy, když se jde Václav Karas (Jaromír Hanzlík) podívat na svou vnučku do taneční školy poté, co vyhodí Paola Romea (Josef Laufer) ze své kanceláře a ze schodů ve Varieté Humberto.

Odysseus a hvězdy

Odysseus a hvězdy (1976)

Rozestavěný most je most na dálnici D1 přes řeku Sázavu v obci Hvězdonice.

Evita

Evita (1996)

K zemětřesení v městě San Juan, zmíněné ve filmu, došlo 15. ledna roku 1944 a mělo sílu 7,4 stupně Richterovy stupnice. Zemřelo asi deset tisíc lidí a město bylo téměř zbořeno. Mezi budovami, které zůstaly stát, byla nemocnice a klášter Santo Domingo.

Ztracený poklad Aztéků

Ztracený poklad Aztéků (2008) (TV film)

Příjmení Langford se v souvislosti s archeologií objevuje i v díle "Rošťáci" seriálu Star Trek: Nová generace (od r. 1987). Deanna Troi říká omládlému kapitánovi Picardovi, že by mohl čas využít pro své záliby. Picard poté Deanně říká, že by mohl přijmout nabídku doktorky Langfordové a navštívit zříceniny na planetě Suvin IV.

Pán prstenů: Dvě věže

Pán prstenů: Dvě věže (2002)

Gandalf (Ian McKellen) v Rohanu několikrát změní barvu a úpravu vlasů - střídavě je má šedivé vlnité (jako Gandalf Šedý) a bílé rovné (jako Gandalf Bílý).

Kdo seje vítr

Kdo seje vítr (1960)

Opičí proces se dostal i do seriálu Simpsonovi – konkrétně do 21. epizody 17. série, která nese název Opičí proces. Ve škole se má učit i teorie kreacionismu. Líza chce, aby se učila jen jedna teorie. Při hlasování je však rozhodnuto, že se bude učit teorie kreacionistická. Po zatčení Lízy – poté, co tajně učí evoluční teorii – následuje opičí proces, kde se nakonec Homer díky Marge stane důkazem potřebným pro vítězství evoluční teorie.

Doktorka Lucille

Doktorka Lucille (2000) (TV film)

Piero Corti (ve filmu ho hraje Massimo Ghini) zemřel v Miláně v Itálii v roce 2003 na rakovinu slinivky břišní. Matthew Lukwiya (Tumisho Masha) zemřel na ebolu 2. 12. 2000 (tedy těsně po dokončení filmu).

Velká cesta

Velká cesta (1962)

Animovaná postava Františka Josefa I. říká: "Zabili mě strejčka, tak jim dejte přes držku". František Ferdinand d'Este však byl synovec Františka Josefa I. Nicméně jde o téměř doslovnou parafrázi věty, kterou vysloví Josef Švejk v románě Jaroslava Haška "Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války".

Hon za svobodou

Hon za svobodou (2004)

Český imatrikulační kód OK-WIO, kterého je možné všimnout si na tmavě červeném vrtulníku, jenž na konci vyzvedne prezidentovu dceru, ve filmu nese vrtulník typu Bell 222. Ve skutečnosti je tento kód registrován pro vrtulník typu Bell 206, který slouží na základně Kryštof 05 letecké záchranné služby v Ostravě. (Zdroj: Wikipedia).

Cyril a Metoděj - Apoštolové Slovanů

Cyril a Metoděj - Apoštolové Slovanů (2013) (seriál)

Že kosti nalezené na Krymu patří sv. Klimentovi (nebo též sv. Klementovi), bylo především Konstantinovo zbožné přání, neboť není pravděpodobné, že by kosti tak dlouho (cca 750 let - jelikož sv. Kliment zemřel kolem roku 101) vydržely pohromadě. (Zdroj: Toulky českou minulostí, díl 1. str. 129).

Dějiny světa

Dějiny světa (2012) (seriál)

Ve čtvrtém díle si lze všimnout, že postava Leonarda da Vinciho píše pravou rukou. Skutečný da Vinci byl však levák.

Pán času

Pán času (2005) (seriál)

Ve videohře "FreedroidRPG" se objevuje narážka na znělku série s Amy Pondovou (Karen Gillan). Tania v úvodu rozhovoru s hráčem, říká, že jste její malý imaginární přítel - poté, co se k ní hráč dostane po hádce s robotem, který připomíná Daleka.

Pán času

Pán času (2005) (seriál)

Dalekové se dostali i do PC hry "FreedroidRPG". Ve hře jsou přítomni roboti, kteří je připomínají nejen tvarem, ale i názvem - 883 Dalex. Dalex je přepis z Daleks, tedy anglického tvaru množného čísla od Dalek.

Ztracený poklad Aztéků

Ztracený poklad Aztéků (2008) (TV film)

Michael Shanks zde hraje archeologa Langforda. Archeologa, resp. egyptologa, hraje i v seriálu Hvězdná brána (od r. 2007), kde ale příjmení Langford nosí žena, a to žena, která Daniela Jacksona (Michael Shanks) přivede k projektu Hvězdné brány (Catherine Langford).

Reklama