Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Animovaný
  • Akční
  • Thriller
  • Komedie
  • Dobrodružný

Recenze (58)

plakát

Proroctví z temnot (2002) 

Mysteriózní film natočený podle skutečných událostí, kterému nechybí napětí ani mrazivá atmosféra. Kdo chce, najde si ve filmu i náměty k zamyšlení.

plakát

Thor (2011) 

Další komiksový počin od Marvelu, jehož děj je tak trochu pohádkový, nechybí však akce, oku lahodící Asgard ani vtipné sekvence. Děj má tempo, zároveň není výrazně okleštěn ve prospěch akce a film rychle uteče. Thor představuje tak trochu jiného superhrdinu, není to jen namyšlený šašek, nevýrazný klučina nebo psychicky labilní padouch, který kdesi přišel k superschopnostem. Thor je prostě "zbožštělý" sympaťák vržený do vyhnanství na Zemi, což s sebou přináší i komické situace. I jeho jakési morální prozření se obešlo bez zbytečného patosu. Chce se mi až říct, že Thor představuje komiksovku tak trochu jinak, než jsme většinou zvyklí, nutno však dodat, že mu to není na škodu, naopak.

plakát

Iron Man 2 (2010) 

U druhého pokračování Iron Mana jsem se bavil stejně dobře jako u prvního dílu. Druhý díl přidal na dialozích a mihla se tu další eskapáda nejen známých, nýbrž i slušně hrajících herců. Atmosféra je kapku temnější a psychologičtější. V porovnání s jinými sequely si druhý Iron Man drží laťku, která byla nasazena v prvním díle a já osobně z něj měl subjektivně stejně dobrý pocit, i když chybky se najdou a ne vše se povedlo na 100%.

plakát

Iron Man (2008) 

Iron Man představuje klasickou komiksárnu se vším, co k tomuto žánru patří. Robertu Downeymu Jr. je role jako šitá na míru a postava Tonyho Starka díky němu srší charismatem. Velmi dobře mu sekunduje i Gwyneth Paltrow. Potěšilo mě, že tihle dva si na konci nepadli kolem krku, protože k vtipně ironickému ladění filmu by to prostě nesedělo, a díky tomu se Iron Man i trochu vymyká klasickým popcornovkám. Až na první část, kdy si Tony Stark v zajetí ve skále na koleni spíchne první ironmanovský oblek, jsem se hodně bavil.

plakát

Princ z Persie: Písky času (2010) 

Princ z Persie: Písky času je film natočený podle počítačové hry. Osobně si myslím, že natočit film podle počítačové hry, je snad ještě obtížnější než podle knihy, protože ze hry dostanou tvůrci mnohdy tak maximálně informaci, o čem že ten film má vlastně být, a celý děj si musí vycucávat z prstů. Navíc, stejně jako u knih, je velmi obtížné zahrnout do filmu vše podstatné a přenést na plátno základní rysy, charakter a prvky hry. Prince z Persie jsem jako kluk hrál na PC a film mi v tomto ohledu rozhodně jako katastrofa nepřijde a v porovnání s jinými pokusy o zfilmování počítačové hry jendoznačně vyhrává. Jake Gyllenhaal sice nepatří mezi mé oblíbence, ale po boku okouzlující a ironické Gemmy Arterton mu to sedí. Popravdě nechápu některé komentáře, obzvlášť od těch uživatelů, kteří filmu vytýkají nedostatky ve výpravě, když jiné blockbustery krmící diváky tupě vizuálními efekty, krví nebo sexy kočkama, postrádající jakýkoli smysluplný děj, dostávají i lepší hodnocení, třeba i od těchto uživatelů.

plakát

Chyť mě, když to dokážeš (2002) 

Oddychová záležitost natočená podle skutečné události odvyprávěná s naprostým klidem a nadhledem, což vytváří pro diváka velmi příjemnou a pohodouvou atmosféru, tak že žádná zběsilá honička. Film povznášejí i výborné herecké výkony, zejména hlavní duo Hanks a Di Caprio podává velmi dobrý výkon.

plakát

Válka Bohů (2011) 

Válka Bohů vypadá vizuálně velmi dobře, hra se světlem a s tmou je zvládnutá na 1, ale tím bohužel můj výčet pozitiv končí. Film mi místy připomíná spíše parodii. Když jsem viděl skupinku hledající luk, představil jsem si Froda, Sama a Gluma pobíhající v antickém Řecku namísto v Mordoru.:-) Bohové na mě vizuálně působí jako herci vytržení z nějaké xxx parodie a Titáni vypadají zase jako hyperaktivní skřetové odkudsi z Polynésie. Když pak člověk vidí tyto dvě skupiny, jak se na závěr filmu krvavě řežou, působí scéna spíše úsměvně nežli obdivuhodně. A co se týče Thesea (Henry Cavill), tak ten se svou vypracovanou figurou možná nenechá jedny kalhotky (možná i boxerky) nasuchu, ale na mě působil doslova idiotsky. Alespoň Mickey Rourke svým temným Hyperionem pozvedl herecké výkony v tomto filmu o něco výš. Válce Bohů se povedlo to, co už nějakou dobu žádnému filmu, a to že jsem se u něj opravdu nudil.

plakát

Hněv Titánů (2012) 

Po shlédnutí Souboje Titánů se dalo očekávat, že Hněv Titánů pojede na stejné vlně a že půjde víceméně o čistokrevnou akci doplněnou vizuálními efekty. V tomto ohledu film splnil, co jsem očekával, i když si myslím to samé, co o Souboji Titánů - kdyby tvůrci nevsadili jen na akci a dali si práci i s výpravou, mohla to být větší pecka. Sam Worthington nepůsobí už tak "uzívaným" dojmem jako v Souboji Titánů, na druhou stranu hlavní ženská postava v podání Gemmy Arterton ze Souboje Titánu mi přišla lepší než ta Z Hněvu Titánl v podání Rosamund Pike. Ne že by Gemma Arterton podala zrovna oscarový výkon, přišla mi ale více okouzlující a její postava pro mě osobně působila méně "stupidně".

plakát

Souboj Titánů (2010) 

Souboj Titánů je v prvé řadě o akci a vizuálních efektech, jakákoli epika však stojí v pozadí (jestli ji tam vůbec najdeme), což je dle mého názoru škoda. Kdyby byl film lépe odvyprávěn, tvůrci více vtáhli diváka do děje a akční scény jen nenavazovaly jedna na druhou, mohlo se jednat o větší pecku. Takhle film padá pouze do mdlého průměru, u kterého s vypnutým mozkem vcelku příjěmně strávíte zhruba hoďku a půl. Je to škoda i s ohledem na herecké obsazení, které se podařilo pro film získat. Námět měl potenciál, ale jeho tvůrcům se bohužel nepodařilo ho plně využít. Když už tvůrci vsadili výhradně na dobře vizuálně vypadající akci, očekával bych alespoň, že ji dotáhnou do nejmenších detailů k dokonalosti, ovšem ani zde dle mého názoru tak úplně neuspěli - tak např. obří štíři mi přišli hodně nepovedení. Souboj Titánů není nějakým průšvihem, vyložená pecka to ale také není.

plakát

Sněhová kalamita (2000) 

Americká blbinka se zažitou dějovou linií o tom, co se může stát, když je sněhová kalamita.