Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Horor
  • Drama
  • Sci-Fi

Recenze (99)

plakát

Vřískot (2022) 

Předně říkám, že jsem totální fanda originálu a všech pokračování, můj názor 1-5-2-4-3, bylo to hravé, brutální, jiné ano, ale mělo to, co dělalo jedničku tak originální. Jop moderní pravidla se změnila, ale melissa barrera jede new girl hodně dobře, jediný můj problém je, že mám radši Jennu ortegu, která jede bomba, ale i melissa valí ok, sid a gale spolu? je totální jeba. A čekám, že v S6 budou Dewey a melissa dostane větší prostor, uvidíme. Byla to topka a já chci víc.

plakát

Kingsman: Tajná služba (2014) 

Co si budeme vykládat. Nikdo se mi filmově v poslední době netrefil do vkusu tak, jako právě Matthew Vaughn. Začal mě zajímat už od Hvězdného prachu, ale opravdový bum přišel až s Kick Ass. Jako ostatně každý film od Vaughna musím vyzvednout výborný výběr herců. Ať jde o klaďase nebo o padouchy. Velké překvapení Colin Firth mě absolutně odrovnal. Ani si nepamatuji, kdy jsem ho viděl naposled, ale zde se mi dostatečně připomněl. Kdyby před časem dostal roli 007 J.B., nebylo by to vůbec špatné. Taron Egerton byl dle mého výborná volba. Nedokážu si do role Eggsyho představit nikoho lepšího. Taktéž mě překvapila Sophie Cookson. Já fakt nevím, ale fakt mám rád ten britský přízvuk u holek :) + navíc je dosti pěkná. No padouch v podání S. L. Jacksona je fenomenální. Svým zvráceným a podivným způsobem koná dle svého dobro a není to mizerný zakomplexovaný nýmand. Jeho pobočnice Sofia Boutella mu zdatně sekunduje a vzniklo znamenité zlé duo. O kvalitě režiséra a scénáře nemůže být pochyb. Stejně tak vizuál je parádní. Ale za co má u mě Vaughn vždy největší plus, tak to je hudba. U každého jeho filmu je skvěle padnoucí neskutečně umocňuje dojem. Za plný počet a budu očekávat, co páni udělají s pokračováním. Pokud bude aspoň stejně kvalitní super. Snad to nedopadne jako u Kick Ass. Jinak to bude velká škoda.

plakát

Need for Speed (2014) 

No dobrá, tady trochu nadhodnocuji. Zápletka stojí celkově za starou bačkoru. Je to hloupoučké až to není pěkné. Nadupané auta film nezachrání a už vůbec ne Aaeon Paul, který je mi nesympatický už od pohledu a když otevře pusu, je přímo na ránu. No ale dobrá. Zbytek jeho povedeného týmu jsou už teda mnohem lepší borci. Je s nimi sranda a celkem ten děj táhnou. Za největší plus filmu rozhodně považuji Imogen Poots, která je úplně úžasná a taky umí zahláškovat. Ona je tak jeden z hodně mála důvodů, proč se na needa podívat ještě jedno. Ta holka má talent, ale chtělo by to lepší filmy. Nicméně jsem se nenudil, jak jsem původně počítal, takže s výslednými čtyřmi hvězdami, se nějak srovnám. Škoda, že jsem nebyl v kině...mohl to být zase o něco lepší zážitek. Pokud bude nějaké další need for speed, rozhodně více šlápnout na plyn a zařadit pořádnou rychlost. A nechat Imogen Poots :))

plakát

Na hraně zítřka (2014) 

Když jsem v televizi viděl ukázky na tento film, řekl jsem si jen, že na tohle mě nikdo nedostane. Ne že bych nebyl na scifarny, ale tohle podivně smrdělo. Když mi pak kamarád volal do práce, že se de večer do kina, řekl jsem mu ano. Když jsem se nakonec dozvěděl, že jdeme nakonec Na hranu zítřka, řekl jsem si, že to nějak přežiji. Už jen z toho důvodu, že Cruise můžu a Emily Blunt žeru. Světe div se. Rozběhl se film a já jsem byl velmi příjemně překvapen. Vizuální stránka byla super, postupné smyčky přidaly na komediálnosti a vidět 100x jak Emily picne Toma nemělo chybu. Všechno tady fungovalo dobře a konečně je tady něco úspěšného, na co se člověk opravdu může podívat a ne ty capiny, co nám cpou. Ješte velké plus za Conana a jeho rozhovor s Emily. Málem zabila Toma Cruise :D

plakát

Noční můra v Elm Street 5: Dítě snu (1989) 

Je to takové chaotické. Ne až moc dobře ukočírované. Je to tedy rozhodně o něco horší než čtverka, ale pořád tady nejde o takovou hrůzu, jako byla dvojka. Moji oblíbenou jedničku a trojku to tedy opět nepřekonalo. Pár věcí zde bylo dobrých, třeba ta část s komixem a Freddy jako číšník. Postavy se chovaly trochu dementně a za to jsou (téměř všichni) odsouzeni na Freddyho rukavici. Když zde není Nancy, tak jsem aspoň rád, že zůstala Alice, která se mi v předchozím díle líbila. Zdá se mi, že film byl poslepován ze zbytků předchozího dílu, ke kterým bylo přidáno tady to a tady tohle. Některé věci dobré, některé nudné až to bolí, ale i tak to byla zábava. Řekněme takový nižší standard v rámci celé série. Jsou tady i horši, takže jsem s pětkou ještě relativně za dobře.

plakát

Noční můra v Elm Street 4: Vládce snu (1988) 

Nop tak zde máme zase pokles. Po parádních Dream Warriors tady máme vládce snů. Tak především herci mi zde tedy připadají méně sympatičtí než v předchozím filmu. Co mě tedy ale vůbec nesedlo, bylo přeobsazení role Kristen mou oblíbenou Patricii Arquette za Tuesday Knight. Ta mi tam vůbec nesedla a nějak ji nemusím. Největší pozitivum je tady asi postava sympatická Alice (Lisa Wilcox). No máme tady nějaké drsňáky a sportovce, takže to dává najevo, že Freddy bude mít opět žně. Je tady jedno velké ale. Freddy nám nějak znudněl. Skoro přestal hláškovat (to se mi vždycky líbilo) a ty smrti jsou taky takové nijaké. Žádné maso, jako v předchozích dílech. Připadá mi to celé takové nedotažené. Možná kdyby na to měli víc času než jeden rok, tak by to dopadlo lépe. Moje důfání, že by mohl Dream Master překonat Dream Warriors se tedy nestal a ani v to nedoufám v dalších pokračováních.

plakát

Noční můra v Elm Street 3: Bojovníci ze sna (1987) 

Ano stal se zázrak. Po velmi špatné dvojce je zde dle mého nejlepší díl. Je tu odklon od podstaty prvních můr, ale mě to vlastně vůbec nevadí. Možná je to tím, že opět přiložil ruku k dílu Wes nebo jinak nevím. Herci mi zde přijdou opravdu slušní Patricií Arquette počínaje a Laurencem Fishburnem konče. Návrat staré skvadry v podání Nancy (je ji prostě žeru) a jejího chlastajícího tatínka. Co se mi zde velmi líbilo, tak byly jednotlivé smrti. Sice to nebyl takový masakr nebo nechutenství jako v dalších či předchozích dílech. Ale bylo vidět, že Freddy se opravdu nenudí a snaží se zmordovat vše, co mu přijde pod ruce. Taky se mi líbil ten černoch, co furt něco valil a hláškoval. Pro mě je tohle nejlepší díl celé série. Čtyři hvězdičky jsou za věci, které jsem vyjmenoval. Poslední pátá je za soundtrack a výborný Dokken a jeho Dream Warriors a Into the Fire. Nejlepší soundtrack z celých nočních můr.

plakát

Noční můra v Elm Street 2: Freddyho pomsta (1985) 

Tohle bylo špatné. Ale opravdu špatné. Kvalitativní pokles od prvního dílu je propastný. Herci děsní a Mark Patton, no radši nemluvit. Vytratila se atmosféra prvního dílu. Už to není žádné dusno a na rozdíl od jedničky, jsem se u dvojky nebál ani jako malé děcko. To už něco napovídá. Wes asi dobře věděl, proč se od tohoto dílu distancoval. Je to hloupé, scénář slabý a nějak se mi to vůbec nelíbilo. Žádné vraždy ze sna, které byly podstatou prvního dílu. Bez nich je to můra tak nějak napůl. Tak to je když něco táhne a musí se to dojit. Takže jediné, co je zde dobré, je Freddy, který si jede to svoje a užívá si to. Možná jedna smrt my zůstala v paměti, jinak ani nic. Není to zase úplně odpad, ale nic světoborného. Zlatá jednička.

plakát

Noční můra v Elm Street (1984) 

Jedna z prvních vlaštovek Wese Cravena. Dodnes si pamatuji, když jsem v jedenácti letech viděl noční můru poprvé. Byla to podívaná, která mi na dlouho dobu stopla sledování hororů. Ta atmosféra byla nepopsatelná. Wes zabodoval, že se Freddy ponejvíce schovává ve stínech. Je tedy trochu škoda, že jednička byla více méně jediné, u které se člověk bál. U některých dalších pokračování Wesova ruka evidentně chybí. Snad jen zamrzí, že některé postavy se chovají tak, že by si zasloužily proliskat. Ale dobře, všechno nemůže být perfektní. Teď když se na můru podívám s odstupem několika let, spíše pobaví, než že by děsila. Ale i tak je to dobrá podívaná a je se vždy budu bavit. Tak tedy díky Nancy a Deppovi a drobným detailům lepší 4 hvězdičky.

plakát

Skála (1996) 

Michael Bay ve své lepší tvorbě. Vizuální zpracování je bezchybné. Herecké výkony také dokonalé. Především v té době ještě excelující Nicolas Cage, kde je mu jenom konec. Dále padouch Sean Connery, který bez mrknutí oka devastuje celé město. Ostatně proč ne. Kdyby mě taky drželi tak dlouho pod zámkem, chtěl bych si užít nějakou tu srandu. Ale to Ferrari bych teda radši nechal existovat. Padoušské komando obsahují jednoho magora vedle druhého (amíci a militaristi, to je fakt silná kombinace) a Ed Harris, kterému se to vymkne z rukou a je zaděláno na pořádný průs...průšvih. Bay režíruje klasickým jeho vlastním způsobem, vše vybuchuje, lítá kilometry vzduchem a já se u toho královsky bavím. Dodnes si pamatuji, když jsem viděl skálu poprvé. Jenom jsem s otevřenou pusou zíral na obrazovku a když film skončil, měl jsem chuť si jej pustit znova. Od té doby si jej v televizi nikdy nenechám ujít.