Reklama

Reklama

Podezření

(seriál)
Trailer
Česko / Francie, 2022, 3 h 28 min (Minutáž: 66–73 min, Alternativní 4x50 min)

Epizody(3)

Pracovitá, strohá a ve svých činech pevně přesvědčená o vlastní pravdě si jde zdravotní sestra Hana Kučerová tvrdě za svým. Názory jiných nereflektuje, na ničí přání se neptá. Ona přece ví, co je pro ostatní dobré. Mezi kolegy a sousedy tak přirozeně není příliš oblíbená. Kolegyně v nemocnici odsuzují Hančin příkrý přístup k pacientům, ona zase neschvaluje jejich ochotu navazovat intimní vztahy s lékaři. V tak napjatém prostředí se primář Vaculík snaží zachovat mezi sestrami na oddělení alespoň částečný mír a vytvořit pro pacienty potřebný klid. Pro Vaculíka je pacient na prvním místě. Jenže jak on, tak pravděpodobně všichni kolem něj mají svá tajemství a motivace, ve kterých není snadné se orientovat. Jak rozhodnout o tom, co je pravda a co lež, když fakta nemluví jednoznačně a jediné, co máme k dispozici, jsou naše pocity a domněnky? Jak jednoduché je soudit věci podle toho, jak vypadají v našich očích, a ne podle toho, jaké opravdu jsou? (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (169)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Nechal jsem se nalákat příznivými kritikami z csfd - a bezpochyb souhlasím s filmem i jeho hodnocením. Proto jen dvě nepodstatné poznámky: Ústřední postava hraje (má hrát?) svoji roli tak, aby se jevila nesympatickou, avšak zároveň tak, aby bylo poznat, že inkriminovaný čin neprovedla. Potom je už snadné dokázat, že zde není žalován její čin, nýbrž její osoba, která svým bytím obžalovává či přinejmenším znejisťuje existenci těch, kteří jsou považováni za pouhé svědky... Vedlejší postavy (a to je pro mě asi největší pozitivum) zastupují právě ty "podezřelé" činy (zřejmě i trestně postižitelné), které se odhalují či vyplouvají na povrch při řešení hlavní kauzy. Tyto činy jsou tu, ale jsou zároveň mimo pozornost, jen naznačeny, protože nikdy nebudou veřejným předmětem a projednávány budou jen v rodiných a společenských kruzích...  Dovedu si představit, že film ocení především zdravotnický personál - a přitom se nad sebou zamyslím, protožr to s ním jde dost z kopce... Zkraje filmu jsem se domníval, že se bude nejspíš jednat o Marii Fikáčkovou (viz též Stanislav Motl), která vraždila kojence v roce 1960), ale dle "obětí" bylo brzo jasné, že se jedná o celkem nedávný případ Věry Marešové - snad jen s tím rozdílem, že by si po milionových odškodněních už sotva (neúspěšně) hledala zaměstnání ve svém oboru. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Českou seriálovou produkci (obzvlášť tu kriminální) v podstatě dokonale ignoruji, ale zvědavost mi nakonec nedala, když to všichni tak chválili - abych si nakonec jen potvrdil, že kdybych to neznal, absolutně o nic bych nepřišel - osobně mi to prostě přijde strašně přeceňované, i když samozřejmě racionálně chápu, že jedním ze zdrojů popularity Podezření je jeho kontrast s podobnou produkcí na Nově a Primě, která se tomu samozřejmě rovnat nemůže, ale osobně mi ta laťka stejně pořád přijde nastavená strašně nízko, a všechny tři díly mě dost nudily, mj. kvůli tomu, že případ Marešové byl svého času hojně medializovaný, a pokud to člověk jen trochu sledoval, v seriálu se nedozví skoro nic nového, a jen si to útrpně spěje ke svému předem očekávanému rozuzlení. Nebavilo mě ani obsazení okoukanými hereckými tvářemi a veskrze to v mém případě považuji za ztrátu času, a osobně si trochu myslím, že nejvíc to vychvalují ti samí, kteří měli tenkrát o Marešové předem jasno, podobně jako nemám pocit, že by se něco od těch časů změnilo a že by se česká média a veřejné mínění nějak víc naučily uznávat presumpci neviny, je to pořád stejná bída jako tehdy. Btw. dceřina milostná scéna s přítelem je nejzbytečnější sex ve filmu za hodně dlouho. ()

Reklama

FrankSusta 

všechny recenze uživatele

Temný filtr a místy rozostřená kamera ze všeho hned udělá drama... tohle to ale nepotřebuje. Tohle funguje totiž tak skvěle, že by to i bez těhle dvou prvků bylo jedno z nejmrazivějších seriálových českých dramat, co kdy vzniklo. A především nejuvěřitelnějších! Klára Melíšková hraje jednoduše obyčejného (v dobrém slova smyslu) občana, který se jednoduše chová jinak než společnost, a tak z ní byl téměř vytěsněn (i když se to trochu víc rozvine až na konci, byl bych rád za další sérii - ale nevím o čem by byla). Jen mi bohužel přišla občas málo výrazná, i když hrála fantasticky. Fantasticky, a stejně fantasticky jí sekundují ohromní Ivan Trojan, Miroslav Hanuš či Denisa Barešová (ta byla božská!!!) a mnoho dalších. No... pak to má teda ohromnej příběh, stejně jako většina ostatního řemesla, co na tomto bylo uděláno, a já jsem jednoduše spokojen. Jen to mělo trochu slabší odpich...   7,9/10   ,,...takhle jsem se narodila! To se mám omlouvat za to jaká jsem?!?'' ()

Garch 

všechny recenze uživatele

Pro mě neznámí tvůrci, režisér Michal Blaško s kameramanem Adamem Machem točí táhlou reálnou depku opravdu silně. Casting promyšlený, Klára Melíšková fenomenální, její filmová dcera Denisa Barešová (kterou, jak věřím, čekají v budoucnosti nezapomenutelné herecké role) výborná. Miroslav Hanuš má konečně roli s vývojem postavy, dokonce pozitivním. Snad jen střih a především časové posuny chvílemi nejasné nevyrovnané a náhlé. ()

sator 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Sestra Hana Kučerová (Klára Melíšková) projevuje nedostatek empatie, bezcitnost a jakýkoliv zájem o druhé. Z psychologického hlediska by ji byla nespíš diagnostikována disociace. Člověk takto jedná v souvislosti s prožitým traumatem, týráním a zneužíváním v dětství. Disociace tedy "oddělení se", ve zjednodušené interpretaci znamená, že osoba se na základě prožitého traumatu od svých pocitů oddělí a to proto aby se chránila před emoční bolestí a tím pádem ale není schopna cítit a vnímat. Jedna z možností jak disociaci léčit, je najít v minulosti spouštěcí trauma disociace a to zpracovat a přijmout, jinak řešeno smířit se s událostí. ()

Galerie (65)

Zajímavosti (18)

  • Sestra Hana Kučerová (Klára Melíšková) projevuje nedostatek empatie, bezcitnost a jakýkoliv zájem o druhé. Z psychologického hlediska by ji byla nespíše diagnostikována disociace. Člověk takto jedná v souvislosti s prožitým traumatem, týráním a zneužíváním v dětství. Disociace, tedy „oddělení se“, ve zjednodušené interpretaci znamená, že osoba se na základě prožitého traumatu od svých pocitů oddělí, a to proto, aby se chránila před emoční bolestí a tím pádem ale není schopna cítit a vnímat. Jedna z možností, jak disociaci léčit, je najít v minulosti spouštěcí trauma disociace, a to zpracovat a přijmout, jinak řešeno smířit se s událostí. (sator)
  • Tereza (Denisa Barešová) své matce ve vazbě ukazuje na mobilu fotku svého přítele. Do věznic v ČR je však vnášení mobilních telefonů zakázáno. (awful)
  • Určitá část příběhu se odehrála ve Vazební věznici v Hradci Králové. (James87)

Související novinky

30. Český lev - výsledky

30. Český lev - výsledky

04.03.2023

V sobotní večer 4. března 2023 proběhl v pražském Rudolfinu jubilejní 30. ročník předávání cen České filmové a televizní akademie, Český lev. Přímý přenos ceremoniálu, během nějž byla oceněna výrazná… (více)

Na cenách kritiky zabodovaly Arvéd i BANGER.

Na cenách kritiky zabodovaly Arvéd i BANGER.

04.02.2023

V letošním roce se nominace na Cenu české filmové kritiky za rok 2022 dočkalo celkem sedmnáct filmů. Našli jste mezi nimi nejen snímky promítané v loňském roce v kinech, ale i seriály, minisérie,… (více)

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

16.01.2023

V pondělí 16. ledna v 11 hodin dopoledne proběhla tisková konference České filmové a televizní akademie (ČFTA), během které byly mimo jiné zveřejněny nominace pro jubilejní 30. ročník předávání cen… (více)

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

31.12.2022

Ke konci roku opět nastal čas na pravidelnou bilanci toho nejlepšího, co na poli kinematografie letos vzniklo. Vybraní uživatelé se v předchozím příspěvku již podělili o svá osobní doporučení na… (více)

Reklama

Reklama