Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nová mise, noví nepřátelé, nové milenky! James Bond se vrací... Nečekaný úspěch prvního filmu s Jamesem Bondem (Dr. No z roku 1962) měl za následek takřka okamžité volné pokračování. V příběhu Srdečné pozdravy z Ruska se šarmantní britský agent s číslem 007 (Sean Connery) vydává nikoli do Sovětského svazu, jak by napovídal název, nýbrž do Turecka. V Istanbulu se spojí s pracovnicí ruské ambasády Táňou Romanovovou (Daniela Bianchiová), která chce údajně přeběhnout na Západ a nabízí Britům sovětský šifrovací přístroj Lektor. Bond i jeho nadřízení vědí, že je to past. Avšak zatím netuší, že režii nad událostmi nemá sovětský nepřítel, nýbrž mezinárodní zločinecká organizace, vedená nepolapitelným šéfem Blofeldem. Celou akci pro něj vymyslel a naplánoval geniální československý šachista Kronsteen (Vladek Sheybal), provedením jsou pověřeni zrádná sovětská agentka Klebbová (Lotte Lenyaová) a všehoschopný zabiják Grant (Robert Shaw). Blofeldovým cílem je poštvat obě světové velmoci do války a po jejich vzájemném oslabení se chopit světové nadvlády. A zabít Jamese Bonda... (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot

Recenze (478)

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Mně to přišlo na podobné úrovni jako Dr. No. Ano, je tu více akce, jedna z nich (rvačka v kupé) se určitě vymyká v pozitivním slova smyslu. Od nástupu do vlaku to nabralo relativně dobrý směr. Naopak celá část v Istanbulu byla dost špatná. Celkem solidní byl hlavní blonďatý záporňák, ale až od doby, kdy začal na konci filmu mluvit, protože do té doby, to byl prostě nějaký Ivan. A pobavil mě fakt, že Bond byl celou dobu úplně mimo. Fajn bylo využití speciálního kufříku, ačkoliv je prostě od začátku jasné, že "náhoda" tomu vždycky bude chtít, aby hračka uvedená na začátku byla později stoprocentně využita. Nejvíce trapný na celém Bondovi mi přijde celý koncept bond girl. To, jak mu všechny padají k nohám hned, jak ho uvidí, jak v podstatě první interakce je polibek, okamžitě jde o sex, který ale nikdy neuvidíme, neustále jsou záběry na jejich křivky, ale nikdy se žádná neodhalí. Je to tam jen pro to, že je to jakože pro chlapy, aby mohli slintat, ale zároveň Bond je ten macho, kterého máme my chlapi obdivovat, jak to s nimi válí a jak ho poslouchají na slovo. Směšné. Obecně ty filmy nemají, snad krom hudby, žádnou uměleckou hodnotu, takže bych čekal, že to bude fakt špičková zábava, ze které budu napnutý jak kšanda, jenomže já musím hledat ty střípky, u kterých si řeknu "ok, tohle bych mohl asi ocenit", ale vůbec tím nežiju, protože je to sterilní, pokud to nějaké emoce má, tak jsou strašně umělohmotné a většinově je to prostě nezábavné. Nejzajímavější na tom celém jsou ty dobové lokace. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Kdo je Bond ve srovnání s Kronsteenem?" Ta mrtvola má ale sebevědomí. No alespoň mělo Bondovo obvyklý machrování solidního soupeře v oblasti myšlení, druhýho v oblasti boje a třetího v posteli. Mne to jako obvykle bavilo, zejména vážený pan Bey byl vynikající flegmatik, a i když se tentokrát technickými vychytávkami nijak zvlášť neplýtvalo, tak neprůstřelnej, neoblafnutelnej a ke koitu vždy připravenej pohodář to zase odagentoval na vysoký společenské úrovni. ()

Reklama

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Zdá se, že v různých akčních či dobrodružných filmech Američané a Briti rádi obsazovali do vedlejších rolí španělské nebo mexické herce. Pedro Armendárize neznám a dost mne překvapil jeho náhle tragický osud po natočení tohoto snímku, o kterém jsem si teď přečetl, ale byl z celého filmu pro mne asi nezajímavějším protagonistou. Zejména ve chvílích, kdy Bond se svým trochu exotickým přítelem Kerimem zažívají během špionážních akcí zajímavá dobrodružství, mne ten film hodně bavil. Scény z vlaku mají v sobě ohromný spád a pěkné vyvrcholení s další povedenou vedlejší postavičkou, trochu praštěného záporáka Granta. Connery mne bohužel nijak neohromil, jedině jsem se pobavil u jeho občasného hláškování, hlavně po legendární bitce s Grantem ve vlaku. V jistých chvílích jsem si ale řekl: škoda, že tohle je film s Jamesem Bondem, resp. tedy že hlavní postava se stává pro všechny tím velkým legendickým hrdinou a tvůrci mají povinnost ukázat ho jako nesmrtelného borce, který dokáže zvítězit i v nepravděpodobných situacích. Dramatičtější příběh o špionovi z dob studené války, bez předem očekávatelného výsledku, by se mi líbil víc. Což o to, jako oddechovka u kultovního filmu 60. let to bylo docela fajn a na zatím jedinu oficiální "bondovku", na kterou jsem se podíval, budu moci vzpomínat i v dobrém. 60% ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Vlastně Bond měl psát srdečné pozdravy spíše z Turecka,ale to je jedno. V Dr.No si dali Bond a organizace SPECTRE prvni spíše oťukávající soubojíček na Jamajce . Zde už to oba soupeři rozjíždějí naplno a Bond dostane napomoc první "hračky" od Q. Soupeře má také zdátne, třeba kopající důchodkyni s otraveným bodákem v noze. Ovšem co mě zaujalo bylo kolik měl Bond holek za cca 2hodiny : "starý případ" , "2 cikánky" a Bondgirl - překrásnou Taťánu Romanovovou . To je i na Bonda fakt dobrý, težko tento rekord někdy vyrovnám. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Vrátil som sa k špionážnemu filmu, ktorý som naposledy zhliadol pred cca. 7. rokmi, keď som ešte Jamesa Bonda vnímal iba, ako spotrebný tovar, t.j. pozrel som si Srdečné pozdravy z Ruska, ale viac som ich neriešil. Čo je dnes, nebolo vtedy, a tak za ten čas som si vycibril svoj špeciálny vzťah k jeho svetu, s tým, že môj postoj k hodnoteniu filmového diela sa príliš nezmenil. _ Z Dr. No prišli : režisér Young, d.p. Moore, ale najmä strihač Peter Hunt, ktorý s fantastickou ľahkosťou spája a umiesťňuje všetky zábery, čo v konečnom dôsledku vytvára atraktívny pohľad pre p. diváka. A tento troj-lístok (lepšie povedané : „Traja mušketieri” , keď štvrtý nebol nik iný, ako d'Artagnan, že nie je ťažké uhádnuť, o koho sa jedná ?) sa zase prekonávajú vo všetkých smeroch filmového umenia. Našťastie sa vracia i pohodový Sean Connery, ktorý si našťastie nerozmyslel svoju ďalšiu účasť v úspešnej bondovke. Vyznie to asi, ako hotový paradox, ale jeho výkon mi vadil viac, než predtým. Nemyslím to vôbec z fyzickej perspektívy, kde má opäť interesantnú kondičku, ako skôr z tej psychologickej roviny, do ktorej úplne skĺzol, až sa stáva - akýsi strašne naivný, zaslepený, že ani poriadne nevníma, čo všetko sa okolo neho vlastne deje... ? Po celý čas ho sleduje vkusne vycvičený zabiják - „first class” , Donald Grant, ktorého si James nikdy nevšimne, že už to hranie mačky s myšou bolo neúnosné, čiže v kupé vlaku Orient Expresu si to potom neskôr aj poriadne vytmavili v úžasnej sekvencii, ktorá už navždy vstúpila do dejín ! Ďalšieho zlosyna zo Spectre - E.S.Blofelda som pre zmenu ani poriadne nevidel, iba počul jeho zlovestný hlas, ktorý túžil po krvi Jamesa Bonda, a tak vymýšľa plán. Nastrčená figúrka Tatiana Romanova (Bond-girl) sa už o všetko postará, a pritom vôbec netuší, že hrá dvojitú-hru. Sprostredkuje krádež LEKTORu (tento šifrovací prístroj funguje na báze slávnej Enigmy) zo sovietskeho veľvyslanectva v Istanbule, kde im bude asistovať exceletná postava, bonviván - Kerim Bej... Nasleduje útek v spomínanom luxusnom vlaku, a to ešte nie je všetko, aké ďalšie nástrahy číhajú na našich obľúbených hrdinov do konca tejto svižnej bondovky. _ Daniela Bianchi, Pedro Armendáriz a Bob Shaw sú majstrovskí ! Je to výborné, ale ešte nie vynikajúce, teda James Bond Movies. ()

Galerie (219)

Zajímavosti (60)

  • Na plakátu k filmu má Bond (Sean Connery) v ruce pistoli Walther LP 53, což byla vzduchovka. Signální pistole, kterou použil Bond při honičce v motorových člunech, byla Webley & Scott No.1 Mk. III. (JohnSmith)
  • Natáčelo se od 1. dubna do 23. srpna 1963 v Itálii, Turecku a Anglii. (Varan)

Související novinky

Nový Bond bude mít nejdelší prolog

Nový Bond bude mít nejdelší prolog

24.02.2020

Jedna z dlouhotrvajících tradic bondovské série jsou jejich otevírací sekvence, resp. prology. První takové intro se objevilo v Srdečných pozdravech z Ruska z roku 1963 a od té doby doprovázelo každý… (více)

Reklama

Reklama