Reklama

Reklama

Dospívání po americku

  • Česko Život jednoho chlapce (více)
Trailer

VOD (1)

Dospíval v padesátých letech a měl matku, která se nehodlala smířit s nevlídným osudem. Protloukali se spolu z východu na západ, až konečně našli toho pravého. Aspoň to tak vypadalo. Než za zdmi společného domova ukázal svou pravou tvář. Těžké to bylo pro oba a ztratili mnoho, ale nikdy jeden druhého. Tobias Wolff, po letech spisovatel a univerzitní profesor literatury, zachytil toto období svého života v působivém autobiografickém románu, který se stal v roce 1993 předlohou pro film Michaela Catona-Jonese. Hlavní roli svěřil režisér tehdy ještě ne příliš známému devatenáctiletému Leonardu DiCapriovi, který měl pár zkušeností z výchovných filmů a seriálů. Role Tobyho však znamenala, spolu s těsně následující rolí Arnieho Grapea (Co žere Gilberta Grapea, režie Lasse Hallström) pro DiCapria průlom ve filmové kariéře. A zcela zaslouženě. Jeho výkon v roli problematického dospívajícího chlapce, zmítajícího se mezi citem k matce, odporem k brutálnímu otčímovi a siláckým frajerstvím v partě špatných kamarádů, je skutečně nevídaný, a kdyby už nenatočil nic jiného, zanechal ve světě filmu výraznou hereckou stopu. Jeho protihráčem je tu neméně charismatický Robert De Niro v roli otčíma, takže jejich vzájemné duely dýchají skutečnou syrovostí. Silné obsazení doplňuje i skvělá Ellen Barkinová v roli matky. Silná předloha, dobrá režie a skvělé herecké obsazení tak daly vzniknout jednomu z nejlepších filmů o problematickém dospívání, zrání osobnosti a hledání životního štěstí. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (269)

gogos 

všechny recenze uživatele

Herecky koncert De Nira a DiCapria. Paradni scenar, solidni kamera a velmi, velmi dobra hudba. Postavy byly skvele prokresleny a hlavne vyborne ztvarneny. Dej je promakany do detailu. U filmu se bavite a zaroven jste napjati az do samotneho konce... Takle podle me vypada prave drama! Zaslouzenych 5*... ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě nemám rád to, čemu se říká "amerikanizace života" nebo schovávání všech kulturních projevů pod jednu zástěru (mohé sice láká se pod ní podívat, ale jiní zase ví, že tam nic neni. Na druhé straně pohled na film jako "Dospívání po americku" je pervertovaný  a nesmyslný. Tohle se může stát kdekoli, mírou je pouze dosažení příslušné míry brutality. Trojúhelníkový půdorys je hodně sevřený: žena je neschopná žít samostatně a když promrká všechny své peníze z prvního manželství, s úlevou vleze do druhého), jejím druhým manželem je psychopat (o kterém se bohužel nedozvíme téměř nic, snad, že to o sobě ví či to tuší, ale považuje to za běžnou realitu jako všichni psychopaté), oba vychovávají kluka, kterému není co závidět, ale má tuhý kořínek. Nakonec dojde k očekávané katarzi a útěku. Jsme opět na zastávce greyhoundů. Je to opravdu konec nebo jen další začátek? ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele

Leonardo DiCaprio uz v mladosti ukazal, ze z neho raz bude velky herec. Robert De Niro tu exceluje v ulohe tyranského otca a tak diabolský ako tu, bol snad len v Cape Fear. Okrem tychto dvoch hereckych koncertov obsahuje film aj kopu dalsich postav, ktore prilis zaujimave nie su a tym padom je film trochu rozvlacny a ako celok je len solidny priemer. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Robert Getchell .. Pěkné, malé, biografické retro, které výrazně stojí na hereckých výkonech. Excelentní je jak mladý floutek Leonardo DiCaprio, tak despotický otčím Robert De Niro. Jejich střety, jak herecké, tak ty fyzické jsou jistě vrcholem snímku. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Leonardo DiCaprio dostal šanci vedle Roberta DeNira, chytil ji za pačesy a už nepustil. Famózní výkon obou, ovšem u Leonarda si jej můžeme vychutnat vůbec poprvé (a ihned bude následovat retardovaný kluk po boku Johnnyho Deppa). DeNiro jako despotický chlápek, který si vybíjí vlastní neúspěchy na nevlastním synovi. Skvělý, jako vždy. Závěrečná bitka obou dvou hvězd je tou nejsladší třešničkou na dortu. 90% ()

Galerie (76)

Zajímavosti (19)

  • Když Robert De Niro četl knižní předlohu k filmu, zapsal si o své postavě, Dwightu Hansenovi, do tlustého zápisníku na dvě stovky postřehů, včetně nejmenších detailů. (ČSFD)
  • Dospívání po americku sice není filmovým debutem Tobeyho Maguirea, ale je to jeho první film, ve kterém má připsanou mluvenou roli. Ve skutečnosti Maguire debutoval ve filmu Čaroděj (1989), kde však neměl žádné repliky. (KGBelik)
  • Producent Art Linson věděl, že film bude těžké prodat. Když se zúčastnil zkušebního promítání filmu s vedením Warner Brothers, zeptal se jedné staré dámy, co si o filmu myslí. Ke svému potěšení zjistil, že se jí film líbil. Později zjistil, že ta stará paní byla babička Roberta De Nira. (KGBelik)

Reklama

Reklama