Reklama

Reklama

Papežův vymítač

  • USA The Pope's Exorcist (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Film Papežův vymítač, který je inspirován skutečnými zápisky otce Gabriela Amortha, hlavního vatikánského exorcisty (Russell Crowe), sleduje Amortha, který se snaží vyšetřit děsivou posedlost mladého chlapce. Nakonec však odhalí po staletí staré spiknutí, které se Vatikán zoufale snažil utajit. (Falcon)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (381)

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Ktokoľvek môže v tejto dobe natočiť film o exorcizme, lebo toho materiálu je už veľmi veľa a i práve preto sa každý rok okultných hororov natočí viac, ako je zdravé. A tak je samozrejme, že takéto filmy už o originalitu nezavadia, ale útočia tak inými zbraňami a to je aj tento prípad. Štandardný príbeh o posadnutom dieťati, kde už veda zlyhala a tak musí nastúpiť viera. Každý si pri tom spomenie na Exorcistu, ale tento sa odohráva na oveľa temnejšom mieste. A presne to je najväčším lákadlom filmu, lebo v starodávnom opátske je o atmosféru a ponurosť postarané. A hlavne v tých chodbách toho opátstva som si spomenul na gotické horory, ktoré mi ich tento film pripomenul. a napríklad som si spomenul i na La noche del terror ciego a jeho celú sériu, že i tu som badal v niečom podobu. Úlohu kňaza sa netypicky, ale inak vynikajúco zhostil Russell Crowe, ktorý ma prekvapil s akou gráciou sa toho ujal. Čo ma až tak neoslovilo, že i keď intenzita vypätých scén bola na úrovni, tak niektoré sceny mi prišli slabé. Napríklad posadnutý chlapec, jeho stvárnenie mi prišlo nielen úsmevne, ale ako keby zaspalo túto dobu. Triky samozrejme boli vydarené, ale to sa určite dalo čakať. Je to za silné 3*, viac tomuto filmu bohužiaľ dať nemôžem. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

V úvodu film baví postavou netradičního rebelského kněze, zajímavě ztělesněného skvělým Russellem Crowem. A o to více pak nebaví bezhlavým žánrovým skopitačením v poslední třetině, která je více směšná než děsivá či jakkoliv působivá. Nejlepší scéna filmu, kterou vrcholí ještě koukatelná, teprve rozvíjející se dějová linka, je někde v polovině. Kino mainstream s hvězdným hereckým tahounem, v rámci žánru stokrát zbytečnější než chuťovky, které se ani nedostanou do místních kin (X, Pearl). ()

Reklama

Lucasion 

všechny recenze uživatele

Klasická mainstreamová hororová jednohubka. Respektive všechno co si představíte pod pojmem Hollywoodský horor. Russell Crowe je k sežrání i když mu táhne na šedesátku. Nebo možná právě proto. Jeho Vymítač jezdící na Vespě skrze Itálii do Španělska je prostě skvělý. Jinak film velmi příjemně odsýpá a jede skrze jasně vytyčenou cestu. Díky velkému rozpočtu jsou fajn i efekty. Nic nezakryje fakt, že se jedná o horor pro masy. Takže na nějaký děs nebo lekačky zapomeňte. Od toho tu jsou jiné filmy. Třeba Mluv se Mnou ze stejného roku. I přestože film nikoho nevyděsí, tak svým příběhem a atmosférou baví až do konce. Navíc to táhne sympatický Crowe. Příjemná oddechovka. (65 %) ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

Církevní hodnostáři si cpou břich a čertovská čeládka pod kotli přikládá. Tak to bylo, je a bude. A nic se na tom nezmění, dokud se planeta Země bude točit a hříšníci budou hřešit. Není zase tolik výrazných vymítačských skvostů, abych jimi rozmařile plýtvala, takže když se nějaká nová rarachovina vyskytne nemůžu dotyčného Satanova vyslance jen tak zazdít (on by se ten zmetek rohatý ani nenechal). S mým nickem je přímo povinnost to vidět a poté i znalecky ohodnotit. Tedy, výrazově mohutnější (to mě rajcuje) Russell Crowe (btw dobrá italština) do toho jde s fortelem sobě vlastním, slovní přestřelka mezi ním a Asmodeem je vrcholně působivá, otcovské vedení mladého španělského kněze nese své ovoce (jablka bohužel došla) a matka od posednutého syna si srovná své priority, čímž zjistí, že zdědit velkou starověkou ratejnu není žádná výhra. A argumentace, že tohle téma už tu bylo tolikrát.  Bůh a Ďábel jsou věční! ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Keď uvidí Vin Diesel tento film, tak to asi definitívne zabalí. Scenár si totiž vyfabuloval námety hneď na 199 pokračovaní a tam to, pri všetkej úcte, nedosiahne ani Fast and Furious. Ale radšej nepredbiehajme. Pápežov exorcista je veľmi zvláštny úkaz. Béčkový horor ako z osemdesiatok so slušnou atmosférou a netradičným vymetačom pavučín a démonov v starých barákoch sa dostáva do celosvetovej kino distribúcie vďaka Russellovi, ktorý zobral túto úlohu zrejme z recesie, alebo si len chcel vyskúšať niečo extrémne netradičné. Film je tak zameniteľný so stovkami podobných aj nepodobných hororových kúskov, až to vyslovene bolí, ale ak nemáte vysoké nároky a stačí vám posolstvo, že vaše hriechy vás dostihnú a je na vás, ako sa s nimi vysporiadate, tak za stratený čas ho považovať nebudete. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (22)

  • Na speciálních efektech se podílelo pražské trikové studio UPP. (Amras)
  • Po skončení závěrečných titulků je možno na fotce vidět skutečnou podobu Gabriella Amortha (Russell Crowe). (pornogrind)
  • Okrúhlu medailu, ktorú páter Gabriele (Russel Crowe) vo filme používa, je rubová strana svätobenediktínskej medaily. Nad krížom je slovo pax (pokoj), ktoré bolo benediktínskym heslom po stáročia. Okolo okraja zadnej strany medaily sú písmená VRSNSMV - SMQLIVB začiatočné písmená latinskej modlitby pri vyháňaní diabla: Vade retro Satana! Nunquam suade mihi vana! Sunt mala quae libas. Ipse venena bibas! (Odíď Satan! Nikdy ma nepokúšaj svojimi márnosťami! To, čo mi ponúkaš, je zlo. Vypi si ten jed sám!) (Arsenal83)

Související novinky

Exorcista, kam se podíváš

Exorcista, kam se podíváš

26.04.2024

Běžný člověk by si skoro myslel, že hororové příběhy o vymítání ďábla jsou jedním z těch námětů, které stačí udělat pořádně jednou a dost (za všechny příklady Vymítač ďábla z roku 1973). Kolikrát… (více)

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

05.05.2023

Na nadcházející 57. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech dorazí jedna z nejvýraznějších tváří současného světového filmu, novozélandský herec Russell Crowe. Sám tuto informaci… (více)

Russell Crowe bude papežovým exorcistou

Russell Crowe bude papežovým exorcistou

28.06.2022

Novozélandský herec Russell Crowe se v poslední době v tvoření jen tak nezastavuje. Zatímco už za pár dnů ho diváci budou mít šanci vidět ve vedlejší roli boha Dia ve značně očekávané nejnovější… (více)

Reklama

Reklama