Reklama

Reklama

Na západní frontě klid

(TV film)
  • USA All Quiet on the Western Front (více)
TV spot

Obsahy(1)

V roce 1914 odchází student Pavel Bäumer (Richard Thomas) se svými přáteli dobrovolně a nadšeně do armády. Ale rozčarování nastává již během brutálního základního výcviku. Poté jsou chlapci povoláni na frontu. Ve válce jsou nuceni zabíjet nevinné lidi a všech se zmocňuje hnus a odpor. Nebudou-li zabíjet, budou sami zabiti. Přežívají v nelidských podmínkách a vojenská kamarádství vznikají tváří v tvář smrti. Všude jsou mrtví a zmrzačení lidé. Během bombardování, plynových útoků a krvavých bojů muže proti muži Pavlovi kamarádi jeden po druhém umírají. Zrůdnost válečné mašinérie pohlcuje mladé životy a demoralizuje svět, jehož nicotnost přesto přemáhá lidská naděje a láska. (KaB Music)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (187)

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Předloha byla myslím vytěžena maximálně, protože ten "děj" v podstatě lépe zpracovat nejde. Ono totiž Na západní frontě klid není až tak moc o nějakém ději, ale o tom, co se děje s lidmi v zákopech a jaká byla I. světová válka šílené svinstvo. A to bylo ukázáno velmi dobře, ač poněkud zdlouhavě. 85% ()

joker.george 

všechny recenze uživatele

Zaujalo mě to stejnou měrou, jakou mě to zasáhlo, ale vtáhnout do dění jsem se schválně nenechal, abych nemusel válce přihlížet z první ruky. Sice se nejedná o něco ojedinělého, ale to stejně nepříjemnost nijak nezmenší. A snížena tím není ani výpověď, kterou se filmu daří podat skrz své nepřipravené postavy, obrazy, příběh a válku samotnou, která pomalu, ale jistě křiví nejeden život. ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Film na motivy excelentní knihy. Za sebe si dovolím prohlásit, že film disponuje srovnatelnou kvaltiou jako kniha. Hlavní myšlenku vystihuje velmi zdařile. Trikové záběry jsou na únosné úrovni, takže zde není vůbec snadné cokoli vytknout. Rozhodl jsem se tedy pro velmi pěkné 4*. Na plný počet je leda tak samotná kniha. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Viděl sem, ale už je to sakra dlouho. Letos šel do kin remake, kterýmu sem neodolal, nebylo to uplně zlý, ale s knížkou (kterou sem nečetl) to mělo pramálo společnýho. Tohle je prej mnohem víc podle knížky. A jo, líbil se mi příběh spolužáků, jejich výcvik, víc sme se dostali do hlavy mladým nadšeným zfanatizovaným magorům, kteří si mysleli, že válkou spasíš Svět. Nejhorší na tom je, že je 100 let po 1.Světový a pořád ještě sou na Světě kokoti, kteří si myslí, že válkou Svět vylepší. Taky mi není jasný, jak se mohl natáčet západní film v totalitním Československu. Smutný příběh, kterej je hodně zablácenej, ale už sem viděl zablácenějjší. Ale sem spokojen. PS já bych do toho zákopu nevlez aani za zlatý brko... ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Důstojné zpracování Remarquova klasického válečného románu. Tvůrci měli omezený rozpočet a úroveň efektů pochopitelně odpovídá jednak televiznímu zpracování, jednak době vzniku, nicméně obsahově a myšlenkou je to silné dílo, dobře odehrané i zrežírované. Celkový dojem: 85 %. Autentický pohled do špinavých zákopů 1. světové války a do psychologie zatrpklých vojáků zbavených všech iluzí. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (8)

  • Film se v Česku dočkal 4 dabingových verzí. 1. verze z roku 1983 pro Československou televizi, 2. verze z roku 1993 pro VHS, 3. verze z roku 1995 pro televizi Prima a poslední (čtvrtou verzi) z roku 2009 pro DVD. (Varan)
  • Nádraží, na kterém byly vykládáni ranění vojáci, je stará budova dolního nádraží v Karlových Varech, druhé nádraží je Bečov nad Teplou. (michael.sold)
  • Epizodní role a kompars si zahráli čeští herci, studenti FAMU i vojáci základní vojenské služby. (jenik71)

Reklama

Reklama