Reklama

Reklama

Na západní frontě klid

(TV film)
  • USA All Quiet on the Western Front (více)
TV spot

Obsahy(1)

V roce 1914 odchází student Pavel Bäumer (Richard Thomas) se svými přáteli dobrovolně a nadšeně do armády. Ale rozčarování nastává již během brutálního základního výcviku. Poté jsou chlapci povoláni na frontu. Ve válce jsou nuceni zabíjet nevinné lidi a všech se zmocňuje hnus a odpor. Nebudou-li zabíjet, budou sami zabiti. Přežívají v nelidských podmínkách a vojenská kamarádství vznikají tváří v tvář smrti. Všude jsou mrtví a zmrzačení lidé. Během bombardování, plynových útoků a krvavých bojů muže proti muži Pavlovi kamarádi jeden po druhém umírají. Zrůdnost válečné mašinérie pohlcuje mladé životy a demoralizuje svět, jehož nicotnost přesto přemáhá lidská naděje a láska. (KaB Music)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (187)

Motinski 

všechny recenze uživatele

Lepši TV Film už pravdepodobne nikdy neuvidím. Veľmi silný príbeh ktorý spracovaním v pohode môže konkurovať vysoko rozpočtovým vojnovým drámam. Herci sú neopozeraný a pôsobia vďaka tomu prirodzene, knižná predloha sa určite tiež veľkou časťou pričinila na kvalite a myslím si dokonca že tá TV produkcia dodala taký svojský šmrnc čo robí všetko uveriteľnejším. Najviac som sa bál či si dokážem vytvoriť taký silny vzťah k postavám ako pri knihe. No a musím povedať že sa to podarilo. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Sympatická televizní adaptace, zaujímající svou výpravou, věrností vůči předloze a sympatickými postavami (Kat je sladkej). Takže vlastně všechno v pořádku až na němce blábolící anglicky a pro mě subjektivní problém s některými motivacemi postav, jelikož jsem zkrátka člověk moderní a docela čtu komiksy. Ovšem za nádherné vykreslení válečného prostředí malý bezvýznamný bod hore. ()

Reklama

ElChe26 

všechny recenze uživatele

Zpracování asi nejznámějšího protiválečného románu od Ericha Marii Remarquea, ač televizní film, zhostil se přenesení knižní předlohy na televizní obrazovky věrně a důstojně. Kvůli rozpočtu si pravděpodobně nemohl dovolit kolosální bitevní scény a věnuje se spíše vztahu Paula Baumera a jeho spolužáků/spolubojovníků, nicméně to snímku neubírá na kvalitě, právě naopak. I já musím vyzdvihnout Ernesta Borgnina a jeho podání Kata, lidského a otcovského mazáka, přesně v tom duchu, jak jsem si ho sám vyfantazíroval během čtení Remarqueovy knihy. ()

Andree8 

všechny recenze uživatele

Kdybych nejdříve nečetl knihu, byl bych s filmu asi tolik nepochopil. Netvrdím, že není nadprůměrný, oproti knize se mi však zdá v některých momentech strašně uspěchaný a roztržitý a záhy zase moc statický...nevím, jak to popsat. Ovšem hlavního hrdinu Pavla Baumera a hlavně Katchzu jsem si představoval při čtení knihy přesně tak jak jsou ztvárněni ve filmu. Nevím, možná je to tím, že moc knih jsem za život nečetl a těch co se pak dočkaly filmového zpracování ještě méně, ale i když se mi film líbil, čekal jsem možná více ve všech směrech a tak vzhledem k tomu nemohu dát 5, ani 4 hvězdy. Ale kdyby se dalo dát 3,5, dám a takto i hodnotím. :-) ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Od školských lavíc až po ostrieľaných vojakov v smrtiacich zákopoch. Televízna adaptácia slávneho Remarqovho románu, ktorú sme v rámci Literatúry na strednej školy mali možnosť sledovať na VHS prehrávači. Vtedy nás to ako študentov vôbec nebavilo, teraz to vie človek viac doceniť. Na televíziu fajn spracovanie, vojna odstrihnutá od "hero" pozlátka ponúka všetko, čo má. Typický protivojnový kúsok. Borgnine v pre neho netradičnej roli ako vždy výborný, Pleasence a Holm v menších úlohách rovnako. Na môj vkus má ale film prehnanú stopáž, hlavne v tých voľných chvíľach vojakov sa to vlečie. Ťažko povedať, čo zasiahne diváka viac, či sila predlohy, ale osudy hlavných protagonistov. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (8)

  • Epizodní role a kompars si zahráli čeští herci, studenti FAMU i vojáci základní vojenské služby. (jenik71)
  • Filmaři vybudovali tři kilometry zákopů a dovezli do nich živé krysy. (jenik71)
  • V čase 1:53:15, kdy vojín Paul Baumer (Richard Thomas) nese kýbl a pod útokem ho upouští na zem, tak v následujícím celkovém záběru již kýbl chybí. (Snickors)

Reklama

Reklama