Reklama

Reklama

Lev v zimě

TV spot

VOD (1)

Obsahy(1)

Anglie, období Vánoc roku 1183. Stárnoucí král Jindřich II. (Peter O´Toole) vybírá svého následovníka. Každý z jeho synů, Richard, John a Geoffrey, chce trůn získat. Jindřichova žena, Eleanor, je ochotna království rozdělit, král je ovšem proti a usiluje, aby království zůstalo jednotné. V průběhu několika málo dnů je rozehrána komplikovaná hra a v sázce je budoucnost celé říše. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (140)

sud 

všechny recenze uživatele

Opět se potvrdil fakt, že lze vynikající historický film vytvořit bez nákladné výpravy a krvavých bitev. "Lvu v zimě" stačí k úspěchu pouze výtečné dialogy. Díky nim film po svoji dvouhodinovou stopáž vůbec nenudí a je radost sledovat všechny herce, kteří své postavy stvárnili s náležitou chutí a zápalem (zvláště Peter O'Toole řádí jako nikdy, v českém dabingu s hlasem Luďka Munzara dostává nevídané grády). To mi stačí. 90%. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Vynikající ztvárnění stárnoucího krále Jindřicha II. hercem Peterem O´Toolem. (Hrál vždy spíše v komediích). Teď mě napadlo, že má na kontě ještě římského císaře Caligulu. No ale zde v tomto filmu (se svou ženou královnou Eleonor) zahrál vynikající koncert dvou lidi, kteří se milují, ale přesto to jeden druhému nedokáží vyjadřit. On proto, že stárne a chce ještě s mladou milenkou něco v životě dohnat, ona proto, že jí Jindřich vězní ve věží a jednou do roka ji pozve k sobě na hrad. V podstatě je zapuzenou manželkou, ačkoliv dala Jindřichovi 3 syny. Katharine HEPBURN je tak úžasná, že dodává celému filmu nepopsatelný zážitek. Byla to opravdová HOLLYWOODSKÁ HVĚZDA 40 - 60 tých let. Film obdržel v roce 1968 3 OSCARY. ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

No film svoji divadelni predlohu fakt nezapre, sice je to historickej snimek a odehrava se nekde na hrade, ale stejne tak by se moh odehravat kdekoliv jinde, protoze tady jde hlavne o dialogy. A s tema je to dost rozporuplny. Na jednu stranu jsou napsany fakt perfektne a pokud se da neco takovyho o dialozich rict, tak jsou napinavy a zaroven je celej film docela svizne natocenej a tech prestrelenejch 130 minut nenudi. Na druhou stranu, nemuzu si pomoct, ale pride mi, ze tvurcum bylo uplne fuk, co se resi, hlavne kdyz se furt neco resi. Takze postavam staci jakakoliv zaminka, aby neustale neco resili, nekoho urazeli, s nekym se hadali, vyrvavali, intrikovali a podobne, navic jednu chvily se nekdo hada a druhou chvily uz jsou nejlepsi spojenci. Dalsi problem je, ze ackoliv resi vsechno mozny, resi to tak nak furt dokola. Ale jak uz jsem psal, i presto je film sviznej a napinavej. Navic se muze oprit o perfektni herce. Vetsinu casu tu je totiz jen jedna rodinka, peknej parchant kral, mozna jeste vychcanejsi kralovna, tri synacci, ktery sou teda fakt pekny kousci, obzvlast dobytek Jan. No a obcas se do toho zamota mladej francouzskej kral a mlada milenka. A vsechny tyhle postavy jsou perfektne zahrany, potesi mladej Hopkins v jedny ze svejch prvnich roli, lehce priteplalej Dalton, kterej mel jeste skoro 20 let do Bonda, no a samozrejme naprosto famozni O'Toole podavajici jeden z nejlepsich vykonu a minimalne stejne dobra Hepburn, ktera ale vypada, jak kdyz ji nekdo oparil xicht a zapomnel nalicit. Takze celkove vlastne takova dvouhodinova historicka konverzacka, ale svizna, napinava a docela drsna, ktera me ani na chvily nenudila a zklamal me tu akorat moc se nehodici konec. ()

Fleur6 

všechny recenze uživatele

The Lion in Winter je prazvláštna historická dráma, ba až natoľko, že by som ju zaradila skôr medzi psychologické filmy typu Who's Afraid of Virginia Woolf? či A Streetcar Named Desire (i keď nepredpokladám, že podobných absurdít - vydarených - je veľa). V celom filme dominujú rozhovory postavené najmä na báze tragédií, ktoré sa odohrali v minulosti, výkony hlavných protagonistov (dokonalé bolo, keď sa všetci nasáčkovali do jednej miestnosti:), parodizácia rodinných vzťahov a úplný obraz dotvára komornosť filmu pripomínajúca divadelnú scénu. I keď počas trvania na Vás dopadne pravdepodobne väčšmi ten dramatický ráz, záverečný obraz vyvolá úsmev na tvári a Vy spokojne vypnete film ;) ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Je to sice dlouhé jako normanské kopí a ukecané jako welšský šenkýř, divadelní předloha z toho leze všemi švy, ale ... sakra, stojí to za to! Strhující slovní přestřelky, živočišný Peter O'Toole, božská Katharine Hepburn, pikle, úskoky, překvapení, incest, sodomité, zrada, lest, faleš - a hned nato vřelý cit a něžnost. Jedno z nejlepších historických dramat, jaké jsem viděl. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (7)

  • Anthony Harvey sa striktne pridržiaval divadelnej predlohy. (vander19)
  • Anthony Hopkins v tomto filmu debutoval. (Pumiiix)
  • Vo vedľajších rolách sa predstavili prominentní divadelní herci. (vander19)

Související novinky

Zemřel „modrooký ďábel“ Peter O'Toole

Zemřel „modrooký ďábel“ Peter O'Toole

16.12.2013

Odešla jedna z velkých hereckých osobností. Legendární britský herec byl v pátek hospitalizován v londýnské nemocnici Wellington, kde v noci ze soboty na neděli vydechl naposledy. Dožil se 81 let,… (více)

Reklama

Reklama