Reklama

Reklama

Klíč

  • USA The Skeleton Key (více)
Trailer

Obsahy(1)

Caroline si užívala bouřlivé roky mládí a nebyla se svým otcem, když umíral. Stala se ošetřovatelkou, která pečuje o přestárlé a umírající. Je odlišná od svých cynických kolegyň z domova důchodců, protože každou smrt prožívá a bere ji jako prohru. Nakonec už to tam nevydrží a přijme práci jako ošetřovatelka ochrnutého starce Bena v osamělém domě uprostřed bažin, kde on žije se svou manželkou Violet. Dům je velký, ponurý a má spoustu místností. Caroline dostane od Violet univerzální klíč, ten odemyká všechny místnosti v domě. Jen do jediné Violet nesmí. Zvídavá mladá dívka použije univerzální klíč a vstoupí do dveří, které by raději nikdy otevírat neměla. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (492)

TomX2 

všechny recenze uživatele

V rámci toho, čo všetko môže tento žáner ponúknuť, určite ide minimálne o priemer. Pozitívnou stránkou je, že sa inak nezaujímavý príbeh tvorcovia snažili okoreniť netypickými prísadami a že to aj pospolu celkom funguje, a na tom, že sa to celé nerozsypalo majú nemalú zásluhu aj herci. Dôležité je podotknúť, že v roku kedy tento film vyšiel ani nebolo bohvieako veľa konkurencie (respektíve vyšlo niekoľko dobrých hororov, ale ak sa chceme motať iba okolo mysterióznych "duchárskych" hororov, toto sa reálne nedalo s ničím porovnávať). Ale to je asi tak všetko. Čo z toho, že to má originálny záver, keď ma to, čo mu predchádzalo, absolútne nebavilo. Nechytilo ma to, niekde v dvadsiatich minútach som tomu prestal venovať pozornosť, potom som sa stratil už úplne a tak som pochopiteľne tým záverom ani nebol nijak prekvapený. Prečo by aj hej, keď všetko predtým bola proste nuda. Naviac sa ani nedá povedať, že by to bol nejako zručne natočený film - kamera aj spolu so strihom mierne odradzuje od sledovania a taktiež si ani nemyslím, že by to mohlo v roku 2024 čokoľvek ponúknuť. Možno ak ste z neho boli nadšení niekedy pred dvadsiatimi rokmi, tak z rešpektu (alebo nostalgie) asi aj áno, ale inak to nemá veľa šancí obstáť a patrí to niekde do zaprášenej poličky s označením "neurážlivé, ale zanedbateľné". ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Další průměrný horor s nevyužitým potenciálem. Režisér po celou stopáž efektivně buduje atmosféru, až máte dojem, že koukáte na nějaký vybroušený klenot ze světa hororu. Bohužel, po čase však začnou na povrch vyplouvat některá hororová "klišé", a film z výšiny spadne rovnou na dno průměrnosti. Celkový dojem pohřbívá i odfláknutý konec, který byl předvídatelný asi už od poloviny filmu. ()

Reklama

Deimos 

všechny recenze uživatele

VHS/// Obsazení 6/10 Děj 7/10 Hudba 6/10 Efekty 6/10/// +závěr, slušná atmosféra -slabší rozjezd, herecky spíš průměr/// Popravdě čekal jsem víc. Klíč je jen mírně nadprůměrná duchařina a i když snaha je vidět, moc se nedaří. Hlavní hrdince její strach nevěřím, možná je to dáno tím, že se moc nebojí a je přeci jen víc inteligentní než hrdinky v jiných filmech. To má ale za následek, že se o ní moc nebojíte. Vedlejší postavy moc sympatické nejsou (to je ale účel) a prostředí je natolik depresivní, že by jste hned z toho místa vypadli. Ale nemůžete jestliže chcete film dokoukat a to vám taky radím, úplně to změní pohled na celý film i na předešlí děj. A neříkejte mi, že jste to čekali./// Celkem 64%/// ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Mladá, dvadsaťpäť ročná, zdravotná sestra Caroline je frustrovaná prácou v nemocnici. Preto sa rozhodne zmeniť zamestnanie. Zareaguje na inzerát v novinách. Stane sa opatrovateľkou starého, umierajúceho muža, ktorý žije spoločne so svojou manželkou v obrovskej vile uprostred močiarov. Caroline sa tam stretne s niečím, čo zmení jej pohľad na čiernu mágiu a stratí tam to najcennejšie, čo má. "Kľúč" je celkom obstojný mysteriózny horror, odohrávajúci sa na juhu Spojených Štátov Amerických, v kľudných, ale nebezpečných a tajomných bažinách. Na tri hviezdičky to však vytiahol až samotný konec. *** ()

DDT 

všechny recenze uživatele

Klasický případ filmu s příliš málo postavami, kdy "klíčová" :-) otázka "Kdo je padouch?" má jen malý počet možných odpovědí, takže diváka nelze moc překvapit. Nepovedlo se to ani "Klíči". I když závěr je celkem ucházející a diváci po odchodu z kina nebudou vyloženě naštvaní, přesto tenhle film není ani náhodou "děsivý a strhující" jak píšou v infu. Spíš naopak. "Klíč" recykluje řadu hororových klišé, která už dnes nedokážou vyděsit ani malé děti. Navíc jsem nepochopil, v čem konkrétně je tajemný onen titulní klíč, který podle mne není "zdánlivě obyčejný" (Info distributora), ale opravdu obyčejný, prostě jen (překvapivě) dokáže otvírat dveře. Film se stejně dobře mohl jmenovat "Strašidelný dům", "Tajemství půdy", "Mysteriózní elpíčko" či dalších dvacet názvů, které by se daleko víc vztahovaly k jeho obsahu. ()

Galerie (72)

Zajímavosti (6)

  • Kniha, kterou čte Caroline Panu Talcottovi při první scéně, je "Ostrov pokladů" od Roberta Louise Stevensona. (Valsadora)
  • První polovina filmu se natáčela v Luisianě v domě naznaveném Felicite, který nechal postavit v roce 1847 Luis XIV. z Luisiany jako svatební dar pro svoji dceru. Bažina, která ve skutečnosti za Felicite není, byla vytvořena uměle. (Michelle75)
  • Ronald McCall si kvůli postavě Papa Justify musel ostříhat dredy. (figgo jr.)

Reklama

Reklama