Reklama

Reklama

Thriller - drsný film

(festivalový název)
  • Švédsko Thriller - en grym film (více)
Trailer

Obsahy(1)

Jako malá se Frigga/Madeleine, žijící s rodiči na venkovském statku, stala obětí pedofila a od té doby nemluví. Jednoho dne jí ujede autobus k logopedovi, nastoupí do špatného auta a skončí jako drogově závislá prostitutka s okem vypíchnutým za neposlušnost. Když se dozvídá, že její rodiče zemřeli z žalu nad její ztrátou, a také je zavražděna její spřátelená kolegyně, podstoupí výcvik v řízení auta, bojovém umění a střelbě, aby krvavě sprovodila ze světa své kunčafty i pasáka.

Jeden z inspiračních zdrojů Tarantinova KILL BILLA a spolu s Mastorakisovým ISLAND OF DEATH evropský příspěvek konjunktuře exploitation v 70. letech (LAST HOUSE ON THE LEFT, TEXAS CHAIN SAW MASSACRE, FIGHT FOR YOUR LIFE, I SPIT ON YOUR GRAVE aj.). Režisér Vibenius se rozhodl pokrýt finanční ztrátu svého předchozího rodinného filmu natočením „ďábelsky komerční sračky“ a dal hercům do smluv, že nesmí nikde prozradit totožnost režiséra (sám se ale ve filmu mihnul jako řidič náklaďáku, po kterém hrdinka při závěrečné honičce vystřelí). Film proslul mj. scénou s vypíchnutím oka, pro kterou byla údajně použita mrtvola. Snímek byl ve své domovině zakázán a nepomohlo ani jeho sestříhání z původních 107 na 82 minut, kterážto verze pak běžela i ve Spojených státech. V letech 2004 a 2005 film vydala na DVD americká distribuční společnost Synapse Films, zaměřující se na kultovní sci-fi, horory a exploitation (vydali např. MANIAC COPA, VAMPYROS LESBOS či STACY), a to ve dvou verzích - nezkrácené Limited Edition a sexu vystříhané Vengeance Edition. Neobešlo se to bez výhrůžek ze strany režiséra, podle kterého společnost na vydání filmu neměla práva. (choze)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (123)

Shit 

všechny recenze uživatele

Naprosto extrémní film, kterej ukazuje všechno tak sugestivně, nemilosrdně a drsně, až někdy fakt zamrazí a rozhodně se nebojí nejrůznějších kontroverzních, ale reálných záběrů zotročení a provozování prostituce hlavní "hrdinkou". Jediná větší chyba je trošku zbytečný zpomalování záběrů v druhý půlce pomsty, přece jenom sledovat asi 5 minut jeden zpomalenej souboj mi přišlo trošku unavující, ale to co mě naprosto ohromilo, přišlo už v první půli a to absolutně skvěle trikově zvládnutí vypíchnutýho oka, na rok 74 fakt špička a i při druhým detalnějším skouknutí mi to přišlo dost reálný ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Utrpenie a pomsta. Tak sa v skratke dá opísať dej. Za jeho rámec režisér nevložil nič navyše. Poistil to nemotou a drogovou závislosťou hlavnej hrdinky. Nemá tak šancu povedať nič o tom, čo prežíva, kto je. Tvár jej "zdobí" konštantne apaticky nezúčastnený výraz, miestami okorenený bolesťou. Spomalené scény násilia a explicitný sex len posilňujú celkovú špinavú atmosféru filmu. Trochu z nej vybočuje úvodná scéna dievčatka v parku, nadšene pobehujúceho medzi zlatožltými opadanými javorovými listami, plus pár, do spektra oranžovožltej ladených, záberov jesene. Prevažujúci zmar, strádanie a násilie sa tak stávajú pomerne monotónnymi a zdĺhavými. Napriek snahám o isté obohatenie špinavého prežívania nútenej prostitúcie a pomstou motivovaných tréningov tela, streľby a šoférovania. Originalita sa výsledku uprieť nedá, no kvalitatívne ide len o jemne nadpriemerné dielo. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale tohle je prostě výborný snímek, který nám ukazuje lidský hnus v tom pravém... no, hnusu. Tohle není film, z kterého budete mít dobré pocity, což byl také záměr. Navíc se to ve druhé půlce mění v parádní béčko, kde je jednooká němá mstitelka, která střílí, kope a řídí jako blázen. Tady už je to spíše zábava, ale zábava hodně drsná a krvavá. Navíc za ty zpomalené záběry by se nemusel stydět ani John Woo. Ano, ten příběh není zázrak, ale provedení mi sedí. ()

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Za prvú hodinu filmu by som dal plný počet, fakt sa mi to páčilo. Potom to však šlo dolu vodou. Tie akčné spomalené zábery ma do písmena unavovali a našlo sa tam zopár scén, ktoré považujem za úplne zbytočné. Na čo bola tá naháňačka na ceste s vybuchujúcimi autami? Na čo čakala na policajtov v prístave, keď mohla dávno ujsť? Asi len na to, aby nám režisér dokázal, čo všetko sa naučila, ale to, že to vlastne s dejom nijako nesúviselo, to už podstatné nie je. Odrovnanie hlavného záporáka bolo fajn, ale celý ten záver sa mi zdá poriadne naťahovaný, miestami som sa žiaľ nudil. ()

erl 

všechny recenze uživatele

Nejznámější švédský exploitation film o němé dívce která se mstí lidem co z ní udělaly prostitutku závislou na drogách . Christina Lindberg působí ve své roli sexy a scéna z očíčkem je skutečně hegeš:) Jedinou vadou jsou ty porno scény které tam skutečně nemusely být a jenom kazí celkový dojem . Ale přesto jsem se bavil takže za 5* ()

Galerie (67)

Zajímavosti (9)

  • Ve Švédsku byl film po uvedení do kin téměř ihned stáhnut a zakázán. Uváděn byl zejména v zahraničí, a to většinou ve vystříhaných a zkrácených verzích. (Flipnic)
  • Ačkoli Vibenius uspěl v tom, že v jistém ohledu vskutku vytvořil nejkomerčnější film všech dob, Thriller mu nakonec přinesl víc vrásek než kýženého zisku. Ve většině zemí byl zakázaný, nebo se do kin dostal až po dlouhých tahanicích a opakovaném přestříhávání. (Zdroj: Letní filmová škola)
  • Producenti filmu uzavřeli pro Christinu Lindberg vysokou životní pojistku a při natáčení scén pak byla použita ostrá munice a při scénách užívání heroinu si herečka vpichovala solný roztok. (Radiq)

Reklama

Reklama