Reklama

Reklama

Černé zrcadlo - Série 5 (2019) (série)


Smithereens (S05E02)

(epizoda)
  • Velká Británie Smithereens
všechny plakáty
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Londýnský řidič sdílené taxislužby unese zaměstnance společnosti provozující sociální média a vyvolá mezinárodní krizi. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (88)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nutí někdo Charlieho Brookera, aby byly epizody Black Mirror tak dlouhé, jak jen je únosně možné? Protože ty, co by vydaly na slušných 20 minut, mají většinou 40 (což chápu, dvacetiminutovka se na dramatickou antalogii nehodí), ale ty, co by byly na 40 minut tip top, mají z nějakého důvodu vždy přes hodinu. Celý seriál je založený na prezentování anekdotických příběhů na téma technologie a údernost je tu pak klíčový faktor. Jen málo epizod to ale opravdu chápe a pohybují se v podivném limbu, kdy se všemu věnuje času moc na to, aby stačila samotná pointa anekdoty, ale všechny ty věci navrch k ničemu nevedou. Neúnosné natahování bez účelu je na téhle epizodě vidět obzvlášť. Ten čas se tu mohl proměnit v vývoj kontaktu mezi dvěma muži v autě, což je prvek, který ta epizoda absolutně neřeší. Vztah obou je celou dobu statický a prázdný, zatímco je přidáno X ničemu nesloužících scén zastavujících děj. Ani závěrečný dialog nenabízí katarzi, zbytku epizody se k němu nepodařilo nasměřovat dost linek, které by se v něm mohly střetnout. Neekonomičnost a neefektivita vyprávění Black Mirror je už prostě trademark a celou sérii pro mě táhne dolů. Brooker by hodně potřeboval nějakého ko-scenáristu, který by jeho neschopnost rozpracovat námět a plnohodnotně jím vyplnit stopáž vyvážil. Brooker umí gradovat výhradně zvraty a odhalováním nových informací, jak se k anekdotickému vyprávění hodí - ale s tím si nevystačí vždy, a vystačí si s tím míň u větších stopáž. A jeho neschopnost ve vykreslování živoucích postav je pak hodně velkým kamenem na noze. Zvlášť ve chvíli, kdy už zjevně došly nové zvraty a pointy a seriál už moc neví, o čem by mohl ještě být, tak buď variuje staré náměty, nebo rozvádí tak banální technofobické báchorky, že by se za to první série styděla. Hodnotím tuhle epizodu pořád docela slušně, protože to je pořád výš než bezradná čtvrtá řada a je to přece jenom o kousek soustředěnější - ale pořád to není dost. ()

ZeroCZ1233 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Sci-fi prvek není, zde stačí surová realita nynějšího světa. Klasické vyjednávání policie s pachatelem, který má rukojmí, objeví se i kapánek předvídatelnosti. ALE tyhle menší neduhy jsou schovány za fantastické herecké výkony, které famózně ztvárňují řadu rovin, které se v tomto prostém, ale přesto skvělém příběhu nachází. Nejvíce se to projeví po emoční stránce, která je zde na maximální úrovni a mně poprvé se při sledování tohoto seriálu vylily slzy z těch suchých očních kráterů, které vlastním. Jedna z nejlepších epizod celého seriálu. ()

Reklama

Yardie 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Není to čistých 70%, ale je to také zajímavá epizoda, která se soustředí spíše na několik aktuálních "palčivých" otázek než na nějaké upozornění na vývoj a směřování technologií. Chybí si nějaké extra vyústění něco šokujícího, ale některé dnešní záležitosti to ukáže v plné "kráse". Zase trošku jiný díl, ale slušný. Howgh! ()

kwoky 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velmi napínavé se zaměřením na lidskou stránku příběhu, zatímco technologie jsou poměrně dost upozaděné (objevuje se tu snad jen kritika "pořád všichni čumíte do mobilů, protože jsou ty appky tak schválně udělané"). Líbilo se mi postupné odkrývání všech souvislostí, ale závěr nepovažuji za příliš uspokojující. Také si myslím, že zkrácení o čtvrthodinu by tomu jen prospělo. Tři a půl. ()

H34D 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Druhý díl páté série naznačuje, že celá řada bude poněkud skromnější, co se týče ulítlých sci-fi nápadů. V druhém díle vlastně není už sci-fi skoro nic. O to může být pro někoho hrozivější situace, do které se postavy dostanou. Ano, je to v podstatě reálné, ale ne, není to tak podmanivé, jako bývá u Black Mirror zvykem. 7/10 ()

Galerie (4)

Zajímavosti (8)

  • Prosklená vila se nenachází poblíž Utahu a dokonce ani ve Spojených Státech, ale ve Španělsku v poušti Gorafe spadající do provincie Granada. A právě zde se nejen fanoušci seriálu mohou ubytovat za necelé 4 tisíce korun na noc. (Duoscop)
  • Zbraň, ktorú má Chris Gilhaney (Andrew Scott), je československá Čz 75. V jednej zo scén je na nej dokonca vidieť nápis "Made in Czechoslovakia". (GTS_PUNK)

Reklama

Reklama