Reklama

Reklama

Černé zrcadlo - Série 5 (2019) (série)


Smithereens (S05E02)

(epizoda)
  • Velká Británie Smithereens
všechny plakáty
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Londýnský řidič sdílené taxislužby unese zaměstnance společnosti provozující sociální média a vyvolá mezinárodní krizi. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (88)

Martrix 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Těžko říct, jak budou takovou epizodu vnímat lidé, kterých se týká. Možná jako plytkou kritiku pokroku. Já na sociálních sítích nejsem, takže tu absurditu v závěrečných titulcích vnímám ostřeji. A stejně tak nejsem smířený s faktem, že o nás Google shromažďuje dost informací na to, aby vytvořil náš profil, i mapu našeho pohybu a aktivit. Všichni to ví, ale málokomu to vadí. Pro mě to není příběh o tom, jak návykové sítě jsou, ale o tom, že se ta návykovost stala přijímanou součástí společnosti. Bez větších výhrad, i za cenu vedlejších škod. Andrew Scott byl jako vždy vynikající, čtvrtá hvězda jde za ním. ()

easaque 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

+3*+1* za pointu Další díl, který je obsahově i provedením průměrný. Že sociální sítě jsou závislácké, si uvědomuje určitě každý, i ten kdo je na nich. Přesto samotná pointa je vlastně tak jednoduchá až je geniální, a tu si uvědomíme opravdu až po shlédnutí a přesto s tím nic nenaděláme ... a vlastně taky proč? ;-) [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 2 /// ATMOSFÉRA: 3 /// TEMPO: 2 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

Reklama

stanyko odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Druhy prepadak v 5. serii az sa bojim pustist si dalsiu epizodu. Toto nudna nuda, ktora nam vysvetlila to co uz davno vieme, ze zavislost na mobiloch je zla.. Herecke vykony boli dost slabe, ale stupidita scenara nemala hranic. Jeden priklad za vsetky: chlapik sa zasekne s autom na poli, co je uplne otvoreny priestor. No odstrovac nemoze strielat lebo mu rukojemnik v aute zaclana a on ten odstrelovac asi nema nohy, aby sa posunul o par metrov tak aby mal krasny vyhlad na Scottovu hlavu :) ()

ZeroCZ1233 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Sci-fi prvek není, zde stačí surová realita nynějšího světa. Klasické vyjednávání policie s pachatelem, který má rukojmí, objeví se i kapánek předvídatelnosti. ALE tyhle menší neduhy jsou schovány za fantastické herecké výkony, které famózně ztvárňují řadu rovin, které se v tomto prostém, ale přesto skvělém příběhu nachází. Nejvíce se to projeví po emoční stránce, která je zde na maximální úrovni a mně poprvé se při sledování tohoto seriálu vylily slzy z těch suchých očních kráterů, které vlastním. Jedna z nejlepších epizod celého seriálu. ()

IvcaSammet 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

I přes to, že to není typická epizoda pro Black Mirror, stejně nemůžu jinak než hodnotit pěti hvězdičkama. A jo, jasně, je to i kvůli Andrewovi, protože Smithereens znovu není typická Black Mirror epizoda, kde by hrály hlavní roli technologie budoucnosti. Závěrečná pointa byla ale ve finále tak silná, že mě donutí brečet pokaždé, když epizodu vidím. Navíc mi připomíná epizodu Shut up and Dance a i právě proto nemůžu hodnotit jinak. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (8)

  • V epizodě se objevuje téma typické pro celý seriál, a tím je odvrácená stránka mobilních telefonů, na kterých vzniká závislost a mohou být zneužity proti nám. Podobným tématem se již zabývali epizody Pád střemhlav (2016) a Sklapni a tancuj (2016). (hansel97)
  • Zbraň, ktorú má Chris Gilhaney (Andrew Scott), je československá Čz 75. V jednej zo scén je na nej dokonca vidieť nápis "Made in Czechoslovakia". (GTS_PUNK)
  • Chris (Andrew Scott) vyzvedává svou první zákaznici z adresy „Skillane Street, Londýn, EC4N“. Skillane se jmenovala jedna z planet ve videohře v USS Callister (2017) a Victoria Skillane (Lenora Crichlow) je slavná vražedkyně z epizody Lovná zvěř (2013), jejíž jméno se následně objevovalo také v epizodě Nenávist národa (2016), kde lidé tweetovali, aby zemřela. Dále si na této mapě v GPS navigaci můžeme všimnout mnoha jiných míst odkazujících na další epizody seriálu. Například kina s názvem „Bandersnatch Theatre“, odkazujícím na interaktivní film Black Mirror: Bandersnatch (2018) či obchodů „Raiman's“ (postava z epizody Muži pod palbou, 2016) a „Dahl’s Shoes“ (příjmení postavy z epizody Nenávist národa, 2016). Je tu také „Redfield Theatre“ (příjmení postavy z epizody Zkušební verze, 2016) a „Dawson's Burger Bar“ (příjemní doktora z epizody Černé muzeum, 2017). Na mapě si ještě můžeme všimnout restaurace „Fence's Pizza“, která se objevila již v epizodách USS Callister (2017) a Krokodýl (2017). (hansel97)

Reklama

Reklama