Reklama

Reklama

Taxidermia

  • Maďarsko Taxidermia (více)
Trailer 1
Maďarsko / Rakousko / Francie, 2006, 91 min

Režie:

György Pálfi

Hrají:

Csaba Czene, Gergely Trócsányi, Adél Stanczel, Marc Bischoff, Erwin Leder, Maria Bodor, István Znamenák, Piroska Molnár, Réka Lemhényi, Gyula Kiss (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Tři příběhy – tři historická období. Tři muži – děd, otec a syn. Jeden touží po lásce, druhý po úspěchu, třetí po nesmrtelnosti. Děd žije svými fantaziemi a za zimních večerů se v promrzlém chlévě zahřívá vzrušujícími sny. Nic ho nemůže zastavit v jeho plodné představivosti. Otec je proslulý šampion v soutěžích jedlíků v časovém limitu, jenž se snaží dostihnout svůj vzor, evropského mistra jedlíků. Syn vycpává zvířata. Zabývá se něčím, co si nikdo nedokáže ani v nejbujnější fantazii představit. Příběhy děda, otce a syna, jež se odehrávají ve třech dějinných obdobích, nastavují zrcadlo zvrácené době i společnosti. Režisér o svém filmu říká: „Nemám potřebu vyprávět o sobě, ale o věcech, které jsou pro mne důležité. Objevil jsem svět povídek Lajose Partiho Nagye, které by klidně mohly být moje. Dvě jeho povídky tvoří základ tohoto příběhu o rodině. Ve scénáři jsem k nim přidal tři generace a pro sebe místo vypravěče.“ (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (472)

venus 

všechny recenze uživatele

Nad hodnocením jsem dlouho váhala, já na prasárničky a nechutnosti fakt nejsem, ale Taxidermia je velmi zajímavý film a ocenění si zaslouží. I když mi občas bylo na blití, bez toho by to asi nebylo ono. Jedná se o hodně kontroverzní záležitost, která svádí jak k obdivu, tak k pohrdání a odporu. Jednou ale opravdu stačí. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: György Pálfi, Zsófia Ruttkay .. Na první pohled naturalistická prasárna, zdání však klame. Spíše bizardní skládačka tří dobových, ideově podbarvených epizod - v mnoha směrech krutá, ovšem stále notně humorná ,,komedie“ vkusně balancující na hraně únosnosti. Přesto mi hlavně v příběhové linii chybělo něco víc, něco na delší zamyšlení. Jednou vidět určitě, víckrát není důvod.. Zůstal bych někde na třech (a půl) hvězdičkách, ale za tu úžasnou kameru a estetické zpracování dám čtyři. ()

Reklama

Legas 

všechny recenze uživatele

Film, který na mě zapůsobil velice netypickým způsobem; užil jsem si veškerou jeho odpudivost. Na vysvětlení mnohým záměrně přehnaných scén jsem potřeboval návod, ale i bez něj jsem si z kina odnesl velice nevšední zážitek. Taxidermia je velice odvážný snímek, který snad nezná žádných hranic. Nejvíce mě na ní bavilo, jaký v přítmí kinosálu vyvolávala rozruch. Samozřejmě bych zde mohl rozebírat úžasnou kameru, neotřelé nápady a vůbec, ale co... Ať se Vám bude film ve výsledku hnusit nebo bezmezně líbit, hlavně na něj běžte, protože se obávám, že nic podobného jste minimálně v tomto roce ještě neviděli. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Inu, příznivci filmových úletů, intelektuálních experimentů a depresivní dekadence mohou jásat, já jen krčím rameny a říkám: z větší části jde Taxidermia kolem mě. Snímek je rozčleněn do tří částí a jen prostřední by v mých očích obstála i samostatně jako bizarní satira na sportovní přípravu sportovců podřizujících svému úspěch opravdu vše. Přestože Pálfi si dal opravdu záležet, aby provokoval a vyždímal z estetiky hnusu maximum, neubránil jsem se v některých fázích nudě a jako celek mě film po obsahové stránce zklamal - příliš samoúčelná, manýristická záležitost... Celkový dojem: 40 %. ()

Silas 

všechny recenze uživatele

Zvedly se mi koutky úst při nějaké scéně? Ani si nevzpomínám. Tak nějak jsem všechny ty výjevy přijímal a odhazoval, žádný ve mně nezůstal dýl než 5 minut po skončení filmu. Překvapilo mě, kolik scén je v tak naturalistickém snímku digitálních a jak moc jsem předem (správně!) odhadoval, kam se děj bude ubírat. Jako experiment dobrý, jako právoplatné dílo kinematografie neuspělo. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (7)

  • Nakrúcanie snímky prebiehalo v maďarskej Budapešti. (Laslo)
  • Obraz z původní scény, kdy vojákovi hoří penis, použil jako obal své desky Taxidermia brazilský DJ Amon Tobin, který zároveň skládal i hudbu k tomuto snímku. (Kaučuk03)
  • Režisér György Pálfi vyhrál na soutěži Sundance/NHK Filmmakers Award v roce 2004 10 000 amerických dolarů. Ve té době byl snímek Taxidermia ještě v předprodukci, a tak mohl peníze použít právě na svůj další film. (bestlama)

Související novinky

Rozhovor: Gergely Trócsányi (Taxidermia)

Rozhovor: Gergely Trócsányi (Taxidermia)

19.01.2007

Ano, i ve skutečnosti je Gergely Trócsányi mohutný, jako ve filmu. Když jsem přišla na rozhovor, seděl za stolem potaženým dekorativní kožešinou z nějakého bobra, pohodlně zabořený do sedačky vedle… (více)

Projekt 100 / 2007

Projekt 100 / 2007

11.01.2007

Již 13. rokem se můžeme těšit laskavé péči organizátorů putovní filmové přehlídky Projektu 100, AČFK. Ti kažodorčně dbají o pravidelný přísun deseti mimořádně kvalitních filmů na stříbrná plátna po… (více)

Reklama

Reklama