Reklama

Reklama

Temný rytíř

  • USA The Dark Knight (více)
Trailer 1
USA / Velká Británie, 2008, 152 min (Alternativní 146 min)

Předloha:

Bob Kane (komiks), Bill Finger (komiks)

Kamera:

Wally Pfister

Hrají:

Christian Bale, Heath Ledger, Aaron Eckhart, Michael Caine, Maggie Gyllenhaal, Gary Oldman, Morgan Freeman, Cillian Murphy, Eric Roberts, Ritchie Coster (více)
(další profese)

Další Batmanovo dobrodružství začíná. Jeho protivníkem je tentokrát záhadný psychopat Joker. Vítanou posilou by se Batmanovi mohl stát nový státní zástupce Harvey Dent, idealistický právník odhodlaný bojovat zejména proti mafiím ovládajícím podsvětí města. Dent chodí shodou okolností s Rachel, kterou Batman, alias milionář Bruce Wayne, také miluje. Čínský obchodník Lau, se kterým Wayne odmítne obchodovat, navrhne gothamským mafiánským skupinám pro jejich peníze bezpečný úkryt v Hongkongu, kam nesahá Dentova pravomoc. Do jednání nečekaně zasáhne Joker, který chce polovinu mafiánských peněz za likvidaci Batmana. Ti to odmítnou. Batman vzápětí Laua unese a dostane z něj jména mafiánů. Dent rozjede velkou akci, podaří se mu však dostat za mříže jen méně významné gangstery. Vzápětí Joker vyhlásí, že každý den zabije jednoho člověka, a bude to dělat tak dlouho, než Batman veřejně přizná svou identitu a nechá se zatknout... (TV Nova)

(více)

Videa (10)

Trailer 1

Recenze (3 885)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Nevim, jesli nejlepsi komiksovej film vsech dob, jednak sem urcite vsechny nevidel a navic clovek uz si to vsechno nevybavi, ale rozhodne jeden z nejlepsich a to vlastne plati i v rovine nekomiksovejch filmu. Nolan to tentokrat totiz rozjel kurevskym zpusobem. Film cloveka chytne hned od uvodniho vyloupeni banky a jelikoz dej svizne utika kupredu a porad se neco deje, nepusti az do zaverecnejch titulku. Jinak pribeh je dostatecnej, zadny zvraty nebo tak se sice nekonaj, ale stejne to je spis o jednotlivejch postavach. Nicmene tady bych mel prvni vytku. Jakej smysl tu mela postava Cilliana Murphyho fakt netusim a Two Face se objevi az ke konci a zaslouzil by daleko vic prostoru. Taky mi prisel zbytecnej ten hlubokej Batmanovo hlas, ale bylo to uz v minulym dilu, tak se neda nic delat. Jinak Bale odvadi svuj nadprumer, vetsina silnejch scen je ale v masce, takze trochu jeho herectvi zanikne. Jinak ten jeho kostym, fakt sem si nijak neuvedomil, ze muze otacet hlavou. No a co se tyce Jokera. Ledger je naprosto famozni a clovek se tem jeho vtipkum dokonce zasmeje. Srovnavat s Nicholsonem to moc nejde, on byl precejen takova komiksova postava, ktera by se sem nehodila, naproti tomu Ledgerovo Joker je naprostej psychopat, kterej ale pusobi jako realna a nebezpecna postava. Ale nechapu, proc byl takovej problem ho sejmout, zadny specialni schopnosti nema. Co se tyce ostatnich, Caine, Freeman i Oldman odvadi svuj standart, Maggie je sice lepsi herecka nez Katie, ale vzhledove uz ji to jinde sluselo vic. No a Aaron je fakt neskutecnej sympatak a kdyz uz je pak znetvorenej, tak je spravne nechutnej, ale prislo mi, ze to speceny maso vypada uz dost zaschle, precejen bych cekal, ze bude mokvat nebo tak neco, ale to uz by byla asi moc velka prasarna. Jeste bych mel jednu drobnou vytku, obcas tu je naka nelogicnost a nebo nekdo jedna dost stupidne, ale to jsou jen takovy drobnosti a je to vyjimecne. Nolan zkratka natocil po filmarsky strance bezchybnej film s paradnima trikama, skvelou hudbou, perfektnima hercema a fakt kulervoucima scenama, prekonal Batman zacina a splnil moje ocekavani. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Jonathan Nolan, Christopher Nolan .. Precizně chladná podívaná. Jenže plné doušky hodnocení dávám za plně uspokojivé počiny. A jelikož jsem šel především na nového Nolana, nemohu být spokojen maximálně. Kampak se vytratila brilantní psychologie hlavní postavy? Resp. do jakého pozadí se nám dostává hlavní postava vůbec? Tím chci říct, že mi vadí odbočení od vytyčeného směru předešlým dílem, kdy v jednotlivostech Dark Knight letní blockbusterové sezóně téměř kraluje, ale jako celek se nakonec svému Začátku maximálně pouze rovná, žádný nový orgasmus se nekonal (třebas oproti Wanted, kde jsem vřel blahem s každou minutou). ___ Technickou stránku netřeba obsáhle komentovat, akce je na Nolana ucházející, triky a efekty náležitě povedené, zato hudba a střih je místy pokulhávající za svými možnostmi. Jelikož je upozaděn Batman/Bruce, tak Christian Bale nemá možnost se plně předvést a ani jeho hlas zde není tak mrazivým. Tak se předvádí ostatní - Aaron Eckhart a, ano - Heath Ledger je skvělý a především originální Joker (nemá cenu opakovat stokrát omletou pravdu) a zvláště jeho fenomenální odchod z nemocnice považuji za jednu z těch dílčích - geniálních - scén filmu. Škoda, že nám není více odkryto jeho nitro. ___ Celý příběh je rozsáhlý, zahuštěný dějem, který pochoduje kupředu, jenže místy zbytečně zkrácený, přeplněný postavami (druhý záporák je spíše nadbytečný), rychlými zvraty a nefunkčními emocemi. Zamrzí také „divné“ sonarové finále proložené sociálním pokusem, oboje bych si dovedl představit na podlaze střižny. Naštěstí hodně zachrání mnohé vtipné dialogy v silnějším poměru těm fádním. ___ Bratři Nolanové teď každopádně budou v Hollywoodu hodně vlivná dvojice, doufám, že ku prospěchu diváka (trojku vyloženě nežádám, i když by bylo zajímavé vidět, co po takovém úspěchu lze udělat – když pominu vysedávání na hoře dolarových bankovek, jak nám je předvedeno ve filmu a čeho si oba nyní mohou do sytosti užít v reálu - tomu se říká skutečná schopnost přetavit comicsové sny do reality :-)). ___ Každopádně, lahodných drobků obsahuje Dark Knight mnoho a rozhodně si je v nejbližších dnech rád vychutnám znovu a třeba obrousím i ty ostré hrany, které je spojují (__ dodatek měsíc a půl po první projekci: tak ani třetí kino projekce nedokázala obrousit jisté hrany a tak zůstávám na silných, v(d)ěčných čtyřech *)… 85%. _ BlackBox projekce ()

Reklama

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Ano, takto má podle mě vypadat akční film. Velké díky, Heathe Ledgere! Postava Jokera je tak neuvěřitelně líbivá a jokerová, navíc filmu dodává tep. Na tento film se podívám vždy ráda a s očekáváním, jako kdybych ho ještě neviděla. Film popsal temnost toho největšího kalibru. Nic, opravdu nic mi tady nechybí... 100% herecké obsazení a hlavně skvělá režie. Pro tento film mám fakt slabost. ()

TheMaker 

všechny recenze uživatele

::::::::::::::::::::::::::::::::::: Tu bublinu, která je kolem filmu vůbec nechápu. Film je jako dobře natočený, ale celkově nic extra. Nějak mne to nezaujalo, stejně jako Milionář z chatrče. Na to, kolik bylo kolem těchto filmů slávy, nic moc. Snad jednou tento film dokáži ocenit ..... ::::::::::::::::::::::::::::::::::: ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Pokračování Batmana je opravdu fascinující. Příběh je napsán velmi poutavě a není sekundy kdybyste se nudili (tedy kromě konce tam se mohlo pár scén odebrat). Nechybí vtipné, dramatické ani téměř hororové chvilky, což moc oceňuji. Atmosféra Gothamu je perfektní a moc se mi líbí, že Nolan se pokusil udělat Batmana mnohem reálnějšího než jeho předchůdci. Christian Bale jako Batman samozřejmě nezklamal, ale nutno dodat, že jeho postava nedostala tolik prostoru jako v jedničce. Víte, když jsem šel do kina, tak jsem si neustále omýlal slovo Joker, protože jsem byl přímo nadržený :) na výkon jaký předvede a můžu s klidným svědomím říci, že Heath Ledger předvedl GENIÁLNÍ výkon (myslím, že nominace na Oscara je jistá a zcela zasloužená) a z velké části drží celý film (dovedete si to představit bez něj? Já rozhodně ne). Jeho trik s tužkou je nezapomenutelný a jeden z nejvydařenějších filmových okamžiků. Je už to skoro jako fráze , ale jeho úmrtí je sakra škoda, protože po tomhle výkonu by ho čekala zářivá budoucnost, ale to už jsou jen spekulace. Co se týče akce, tak té je akorát a Nolan se opravdu vyřádil. Jestli tenhle díl nedostane Oscara za kameru, tak nevím co by museli jiní tvůrci předvést. Shrnuto, podtrženo, nový Batman je opravdu skvělý a fascinující, ale nemohu si pomoci a komentáře, že se jedná o nejlepší film všech dob mi příjdou trochu nadnesené. Každopádně všichni rychle do kina, protože lepší film letos neuvidíte :). Už se nemůžu dočkat udělování Oscarů, protože tohle je hodně žhavý kanditát (z toho co jsem letos viděl rozhodně ten největší).......... ()

Galerie (481)

Zajímavosti (264)

  • Heath Ledger sám režíroval obě dvě Jokerova domácí videa, která následně poslal do GCN. První video s falešným Batmanem režíroval pod dohledem Christophera Nolana. Ten pak prohlásil, že Heath odvedl tak slušnou práci, že při dalším videu, kde Mike Engel (Anthony Michael Hall) čte Jokerovo prohlášení, nemusí už vůbec být, plně mu věří a vkládá do něj veškerou důvěru. (cihlenka)
  • Jedná se o první film o Batmanovi, kde se v celém snímku neobjevil ani jeden netopýr. (cihlenka)

Související novinky

Batman se blíží k půlmiliardě

Batman se blíží k půlmiliardě

14.03.2022

Druhý týden v kinech a chválený komiksový snímek The Batman už se pomalu ale jistě blíží k půlmiliardě dolarů z celého světa. Film o druhém víkendu zaznamenal jen 42% propady, díky čemuž si v… (více)

Nový Batman bude rekordně dlouhý

Nový Batman bude rekordně dlouhý

21.01.2022

Těšíte se na chystaný snímek The Batman od režiséra Matta Reevese (Válka o planetu opic)? Pak vás možná potěší zpráva, že si pro vás tvůrce vydupal u studia zatraceně tučný kus stopáže. Snímek totiž… (více)

Willem Dafoe jako Joker?

Willem Dafoe jako Joker?

19.01.2022

Herec Willem Dafoe (Spider-Man: Bez domova, Maják, Vražda v Orient expresu) dlouhé roky poslouchá ze všech stran, že by byl perfektní volbou na postavu Jokera. Batmanův arcizáporák a jedna z… (více)

Tvůrce Westworlu natočí pilot Falloutu

Tvůrce Westworlu natočí pilot Falloutu

09.01.2022

Jonathan Nolan, bratr slavnějšího Christophera Nolana a zároveň zkušený televizní veterán, jenž má na kontě věci typu Lovci zločinců nebo v titulku zmiňovaný Westworld a rovněž pomáhal psát scénáře k… (více)

Reklama

Reklama