Reklama

Reklama

Když ve městě Derry ve státě Maine začnou mizet děti, musí skupina mladých chlapců a děvčat čelit svým největším obavám v boji proti zlému klaunovi jménem Pennywise, jehož vražedná a násilnická historie se táhne napříč staletími. (Vertical Entertainment)

Videa (14)

Trailer 1

Recenze (1 246)

kiddo 

všechny recenze uživatele

Fantastický dětský film, který naneštěstí strhlo do kanálu wanovské neumětelství moderního hororu, pro velký úspěch vytočené do červena. Z hororových scén nebyly na zabití pouze dvě - Georgie ve sklepě a Henry Bowers vs. televize. Tudíž ačkoli jsem nečekala nic než cynickou sračku v duchu Annabelle, vlastně jsem děsně zklamaná. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Včera mě na Facebooku pod postem hipstersky plačtivého článku na Indiewire pobavil komentář uživatele, který parodoval občasné kritické lamentování nad touto adaptací IT slovy "je to vlastně moc dobré, ale vůbec to nepřipomíná Tarkovského Solaris". A přidal radu "shut up and enjoy the movie". Já s ním na jednu stranu velice souhlasím. Andymu Muschiettimu se podařilo natočit dobrý film, který se poměrně věrně drží kingovské poetiky. Z adaptací jeho hororových předloh patří rozhodně do TOP 5 (spolu se Shining, Misery, Carrie a The Mist). Herecké obsazení je úžasné a režijní vedení mladých herců jakbysmet. A Bill Skarsgård ztvárnil Pennywise výborně. I tak se ale na druhou stranu nedokážu ubránit pocitu, že se z toho dalo vytěžit víc. A to i při zachování všech tvůrců a dané škatulky "líbivý mainstreamový horor". Ono tu totiž na opravdové strašení není moc času - aby se to tam všechno vešlo, tak je každé strašení ukončeno jump scarem až překvapivě rychle, nestihne se to náležitě vyhrotit a napnout (čistě po hororové stránce mi třeba nedávná druhá Annabelle přišla funkčnější, děsivější). Nejvíc mě ale mrzí, že Pennywise zde není právoplatnou postavou, ale pouhým strašákem. Je skutečně veliká škoda, že nedostal víc prostoru na mluvení. V těch pár scénách, kdy stihne nejenom bafat, ale i slovně interreagovat se svými oběťmi, je ukázán potenciál, který nebyl vytěžen. Tak snad příště v Part Two. A přespříště a přespřespříště v řadě prequelů, protože takto nosnou a exkluzivně zahranou hororovou postavu - navíc vzhledem k očekávaným výdělkům - si studio nenechá jen do dvou filmů. 75 % ()

Reklama

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Keby mi bol niekto niekedy povedal, že bude jedného dňa, adeptom na horor roku, príbeh, ktorého základy budú položené na nerovnom boji medzi partiou teen lúzerov s klaunom, nadobudol by som dojem, že dotyčný prepadol záľube konzumácii narkotík či pančovaného alkoholu. Lenže ono je "TO" vzhľadom k našlapanému tempu hneď od úvodu, s množstvom atmosferických pasáží, doplnených o nejednu lakačku, vtipných gagov, odkazov na kultovú sériu "Nightmare on Elm Street", v neposlednom rade s dokonalým castingom (!!!) hlavných hrdinov, aký si ja nepamätám, skrátka "TO", čo od horor žánru očakávam najviac. Zábavu prepojenú so všetkým, čo má takýto žáner ponúknuť. "TO - TO" je skrátka doposiaľ horor roku, pričom aj keby nebol, Ja mám po neuveriteľne dlhej dobe ďalší top horor do zbierky. ()

Marceloo 

všechny recenze uživatele

Po zmiznutí Georgieho (Jackson Robert Scott) sa jeho brat Bill (Jaeden Lieberher) snaží zistiť, čo sa v osudný deň mohlo stať. S pomocou svojej partie postupne zisťuje, že jeho brat nie je jediným, kto zmizol, a že v mestečku Derry počas desiatok rokov prišlo k mnohým katastrofám. Všetky majú spoločné to, že sa odohrávali 27 rokov po sebe. Deti čoskoro začnú stretávať klauna s menom Pennywise a sú nútené postaviť sa svojmu strachu. Všetky stopy vedú do miestnej kanalizácie a pre deti sa začínajú najdesivejšie prázdniny ich života. - Jednoznačne jeden z najlepších moderných hororov, ktoré zatial vznikli, ale mne osobne It úplne nesadol. Vlastne ani neviem čím to je, ale asi som až príliš počítal s tým, že to na mňa urobí rovnako nezabudnutelný pocit ako Stranger Things, ale tento pocit sa vôbec nedostavil a v niektorých pasážach som sa vyslovene nebavil. Kvôli dlhej stopáži mi to prišlo miestami trochu nezáživné a strašenia mohlo byť tiež trochu viac, ale inak už prevládajú len pozitíva. Zaujímavé je, že sa tohto projektu účastnilo mnoho osôb, ktoré sa dostali z hororového dna až na absolútny vrchol. Všetko začalo parádnou predlohou Stephena Kinga, réžiu má na starosti Andy Muschietti, ktorý začal kariéru v španielskom undergrounde, hudbu má na starosti Benjamin Wallfisch, ktorý taktiež začínal kariéru pri televíznych hororoch a v neposlednom rade je tu perfektný Javier Botet, ktorý vyzerá lepšie ako všetky digitálne efekty. Práve kvôli týmto luďom ma obrovský úspech tohto hororu teší najviac. Som velmi zvedavý na druhú časť a velmi by som uvítal, keby úlohu Beverly dostala perfektná Jessica Chastain, ktorá už s režisérom v minulosti pracovala a do jej úlohy by sa maximálne hodila. EDIT: 22.04.2019 - Pri druhom zhliadnutí sa nič nezmenilo a bavil som sa pri ňom rovnako ako pri tom prvom. Pri opätovnom pozeraní som sa viac sústredil na hudbu, ktorá je úplne vynikajúca, aj keď je v podstate totožná so soundtrackom k A Cure for Wellness, ktorý pán Benjamin Wallfisch vyprodukoval rok predtým. Zrejme to nie je posledný krát, čo som tento horor pozeral. + Javier Botet + herec z Stranger Things + herec z Tales of Halloween + herec z Cell + herec z Antisocial 2 + herec z iZombie a Stake Land II + herečka z Mama + herečka z Crimson Peak + herec z Saw IV ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Jako mysteriózní thriller dobrý, ale hororem bych to opravdu nenazývala... Říká mimochodem někdo, kdo na podobné filmy nekouká, protože je srab. A já se obvykle nerada bojím. Obrovský hype okolo filmu mne ale neponechal chladnou a tak jsem tomu dala šanci. Je to vlastně zvláštní, protože mne klauni opravdu děsí, ale tady jsem se nebála ani jednou! Nicméně mne zaujal příběh a dětští herci. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (113)

  • Celosvětová premiéra proběhla 5. září 2017 v Los Angeles. (Varan)
  • Když se konal casting na postavu Pennywise, tak se Bill Skarsgård dostavil již nalíčený jako klaun, ačkoli nemusel. Tvůrci prozradili, že jeho nadšení a zápal pro věc byly jedny z hlavních důvodů, proč ho obsadili. (Tet.Ew)

Související novinky

Muschietti míří od Flashe k Batmanovi

Muschietti míří od Flashe k Batmanovi

17.06.2023

Nadějně rozjetý Andy Muschietti, režisér původem z Argentiny, si v Hollywoodu udělal jméno efektivními horory Mama, To a To kapitola 2. Právě tento čtvrtek do našich kin vstoupil i jeho nejnovější… (více)

Horor To se dočká seriálového prequelu

Horor To se dočká seriálového prequelu

30.03.2022

Streamovací služba HBO Max oznámila, že chystá seriálový prequel kultovního hororu Stephena Kinga To. Projekt se momentální jmenuje Welcome to Derry a odkazuje tak na ikonické městečko, ve kterém… (více)

Dvojka To v kinech zabodovala

Dvojka To v kinech zabodovala

08.09.2019

Filmové pokračování kultovního hororu Stephena Kinga To Kapitola 2 má za sebou relativně úspěšný debut v kinech. Relativní je z toho důvodu, že zatímco první film vydělal v amerických kinech za první… (více)

Reklama

Reklama