Reklama

Reklama

Smrt člověka na Balkáně

(festivalový název)
  • Srbsko Smrt čoveka na Balkanu (více)
Trailer

Obsahy(1)

Osamělý hudební skladatel spáchá ve svém bytě sebevraždu. Výstřel z pistole zalarmuje obyvatele okolních bytů. Jako první do bytu dorazí soused Aca, který se coby svědek události rozhodne vyčkat příjezdu policie. Ochránci veřejného pořádku však vzhledem k dopravní zácpě stále nepřijíždí. Sousedé si tak čekání krátí, jak to jde, a v bytě se postupně vystřídá celá řada nejrůzněji v „případu“ zaangažovaných postav, z jejichž chování režisér nenápadně skládá mozaiku balkánské mentality i lidských charakterů obecně. Veškeré dění v pokoji je divákům zprostředkováno webkamerou, již skladatel před svou smrtí umístil na stativ a namířil doprostřed pokoje. Originální nízkorozpočtový snímek, vynikající trefnými dialogy, je celý natočen v jednom záběru. Režisér zvolenou metodu komentuje slovy: „Natáčel jsem příběh v jednom záběru, abych vytvořil hyperrealistický obraz doby a místa, v němž žiji.“ (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (26)

Saur.us 

všechny recenze uživatele

Jedinečná bezstřihová forma (absolutně bezstřihová, ne jako falešná nenarušená kontinuita v Birdmanovi) snímaná po celou stopáž jednou, statickou kamerou. Sonda do duše balkánců, která by ale určitě s drobnými úpravami fungovala na jakoukoli národnostní mentalitu. Ale hlavně skvělá komedie plná černého humoru, na kterou bych do divadla určitě rád zašel. ()

drackula 

všechny recenze uživatele

Originálne natočená a skvele vygradovaná smutno-smiešna sonda do mentality a zvykov ľudí na Balkáne. Je jasné, že na plátne je vidieť naozaj silný koncentrát ľudského sebectva, predstieraného záujmu a sileného zármutku, avšak napriek tomu si dovolím tvrdiť, že tento snímok nie je príliš odtrhnutý od reality. Počas celého sledovania som sa skvele bavil a herci, ktorý pracovali ako keby v divadelných podmienkach, boli skvelí. Úžasná bola najmä mozaika osobností a ich vyrovnávanie sa zo smrťou, postupný vývin a zlom, ktorý nastal pri objavení kamery. Pre mňa ide o veľmi príjemné prekvapenie, ktoré ma potešilo okrem myšlienky aj originálnym spracovaním. 85 % IFF Bratislava 2012 ()

Reklama

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Hned na úvod musím konstatovat, že jsem vděčný za zdejší kategorii Oblíbení, protože nebýt jí, vůbec bych o některých filmech nevěděl, a to by pro mě byla i v tomto případě škoda. Tahle záležitost byla opravdu zvláštní a hlavně minimalistická. Jedna místnost, kamera jakou znám jen z amatérských pornovideí, několik herců- to nezní moc lákavě. Jenže je tady taky solidní scénář, výborný neprvoplánový humor a hezky vykreslené charaktery jednotlivých postav. No, a pak je tu taky kvalitní práce režiséra, pod jehož vedením to všechno pěkně fungovalo. 4*+ ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Srbský film mě tenkrát tak brutálně uzemnil filmem Srbský film, že jsem se po něm opravdu dost dlouho zdráhal na srbský film jen podívat. Uznávám, že v první větě toho srbského bylo nějak moc, ale musím říct, že to spojení země s filmem ve mně evokuje minimálně originalitu. A stejně tak originalita přichází i v rámci tohoto filmu. Ten se totiž celý odehrává v jedné místnosti, zaměřuje kameru jedním směrem na směsku různých balkánských postaviček a má snahu mě rozesmát. Humor je to ale evidentně chtěný a tak mi chvíli trvalo, než jsem si na něj zvyknul. Po chvíli už to ale byla jízda, kde se u mrtvoly debatovalo, jedlo a kšeftovalo a vůbec nikoho to nepohoršovalo. A nakonec musím říct, že mě to ve výsledku i příjemně pobavilo. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

-4* i po deseti letech skoro neznámá absurdní komedie ze srbských končin, která stojí za pozornost nejen kvůli své originalitě. Sice je hodně minimalistická, řekl bych až komorní a nedivil bych se, kdyby její předobraz byl v divadelní hře, natož kdyby šlo částečně o improvizaci na jeden zátah. Přesto mi to nedá doporučit dál, zejména těm co mají rádi černý humor. Jen je mi líto, že tam můj oblíbený Nikola Kojo neměl větší prostor ;-) [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] - motto na závěr: lidová zábava ad absurdum ()

Galerie (14)

Související novinky

Once Upon a Time in Vary

Once Upon a Time in Vary

14.07.2012

S doznívajícími tóny pofestivalových projekcí ve vybraných pražských kinech pomalu opadá i nostalgie, se kterou jsme se mnozí před pár dny loučili s atmosférou Karlovych Varů. S filmovými prázdninami… (více)

Reklama

Reklama