Reklama

Reklama

Oscar 2016

(pořad)
  • USA The 88th Annual Academy Awards (více)
Publicistický
USA, 2016, 210 min

Režie:

Glenn Weiss

Hudba:

Danny Elfman

Účinkují:

Chris Rock (moderátor), Margot Robbie, Jared Leto, Olivia Munn, Charlize Theron, Ryan Gosling, Jacob Tremblay, Lady Gaga, Benicio Del Toro (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Slavnostní vyhlášení 88. výročních cen Americké filmové akademie, živě z Dolby Theatre v Hollywoodu. Uvádí Ch. Rock, komentují T. Baldýnský a S. Michailidis. Cena Americké akademie filmového umění a věd se udílí pravidelně od roku 1929. Letos budou tedy vyhlášeny výsledky jejího již 88. ročníku. V přímém přenosu z Dolby Theatre v Hollywoodu se dozvíme, které snímky a tvůrčí osobnosti si letos odnesou legendární zlatou sošku, která, ačkoli jde o pouhou přezdívku, je po celém světě známá jako Oscar. Mezi nominovanými snímky letos mimo jiné najdeme tituly jako Šílený Max režiséra George Millera, Marťan Ridleyho Scotta nebo Most Špiónů Stevena Spielberga. Šanci na ocenění hereckého výkonu mají také Michael Fassbender, Leonardo DiCaprio či Matt Damon mezi muži a Jennifer Lawrence, Cate Blanchett nebo Brie Larson mezi ženami. Slavnostním ceremoniálem, který bude již podruhé moderovat herec Chris Rock, nás z pražského studia provedou také filmoví publicisté Tomáš Baldýnský a Saša Michailidis. (Česká televize)

(více)

Recenze (166)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

HBO přímý přenos předávání Oskarů po dlouhých letech vzdalo a tak tu loňský rok řada filmových fanoušků přímý přenos na internetu probrečela, protože se na něj pořádně nedalo pro jeho zasekanost koukat. Naštěstí rok 2016 zařídila Česká televize a já bych jí tímto komentářem moc rád poděkoval. Snad jenom škoda, že Chris Rock rozjel přesně druh humoru, který jsem nechtěl. Neustále sypal hlášky v rámci černí vs. bílí a to mě vůbec nebavilo. Nehledě na to, že nepřišel s ničím novým, zajímavým a vysloveně zábavným, co by stálo na zapamatování. O zábavu se tak museli postarat samotní herci, herečky, zpěváci nebo zpěvačky, což se nakonec taky povedlo. Lady Gaga předvedla hodně dobrou show poplatnou k tomu, k čemu skladbu složila. Z projevů byl zaručeně nejlepší Leonardo DiCaprio. Osobně jsem pak měl největší radost z Marka Rylance, který v Mostu špionů předvedl nádherný filmový zážitek. Největší překvapení pak přišlo v rámci nejlepšího filmu, kde by mě Spotlight nenapadl ani v momentě, kdy bych některého z obviněných kněží viděl na vlastní oči. Z předávajících pak byli nejlepší C.K. Louise a Ali G. Toť tak nějak vše k celému ceremoniálu. Bohužel v rámci legrace, vtipu a originality ten nejhorší ročník, co jsem zatím viděl. A na vrub českého komentáře snad jen dodám, že mě nijak zásadně neurážel. Na druhou stranu mi ale taky neřekl nic, co bych už nevěděl. Okna na reklamu podle mě mohli vyplnit nějakou filmovou diskuzí, což se nestalo a byla to škoda. Celkově tak celý ten komentář byl z 95ti procent čistý překlad, který, věřím, nebude nic jednoduchého a také klobouk dolů za něj, ale i tak ho mohli doplnit větším množstvím zajímavých informací, než se ve skutečnosti stalo. Jednou jsou to lidé, kteří se živí publicistikou a filmy jsou jejich koníčkem, což by bylo snem mnohých z nás, tak by pro to také měli mít nějaké větší nadšení a pochopení, ne? Tak třeba příště… ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Hodnocení bez ohledu na oceněné. Ceny mi naopak udělaly mnohdy dost radost. Ovšem ceremoniál jako takový byl hodně smutný. Hlavní moderátor esence nevtipného trapna. Neustálá protivná agitka, při které jsem se chtě nechtě musel neustále zabývat otázkou rasy a rozdělení lidstva, i když by mě to vlastně v tu chvíli vůbec nemělo zajímat a řešit film. Tohle je uměle budovaný rasismus, jako kdyby se v tom prostě strašně rádi rochnili. Jen tři nominované písně z pěti zazněly, asi aby byl čas na super anketu v Comptonu. Jediný světlý bod, mimo soutěž, pro mě bylo vystoupení Louise C.K. a s přimhouřením očí Aliho G. Ještě, že tam byl ten Ennio a dojemné objetí s Johnem Williamsem. ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

„I is here representing all of them that's been overlooked - Will Smith. Idris Elbow. And, of course, that amazing black bloke from Star Wars... Darth Vader.“ Nemusí se nám to líbit a můžeme to považovat za vrchol hollywoodského pokrytectví, ale podobně zpolitizované Oscary si doba žádá. Ochota o problémech současné americké společnosti (spíše než celého světa, jak tomu bylo loni) otevřeně mluvit na druhou stranu hlavně odváděla pozornost od neschopnosti tyto problémy řešit nad rámec toho, že o nich napíšeme dojemný song (Lady Gaga) nebo natočíme kvalitní film. Za nejnadějnější nakročení k efektivnímu prolnutí světa umění se světem politiky lze tak považovat pro mnohé nepřípustný výstup Joea Bidena, jakkoli i ten zapadal do celkového konceptu „Hollywood a liberálové sobě“ (zpestřením tak byla slova Adama McKaye, podporujícího krajně levicového Bernieho Sanderse, namířená proti kandidátce demokratů Hillary Clinton). Bohatí bílí lidé to sice z pódia v jednom kuse schytávali, ale víceméně jen v rámci přátelského škádlení a předem domluvené hry, a hlavně – slízli skoro všechnu smetanu. Kompromisní pojetí večera pro mě nejlépe vystihuje proslov prezidentky Akademie, která se kála za nedostatečnou rozmanitost v rozhodnutích stávajících akademiků, aniž by ovšem do budoucna slíbila konkrétní změnu. Chris Rock moderování každopádně ustál se ctí a jeho šlehy díky kauze #OscarsSoWhite alespoň mířily konkrétním směrem a z větší části byly tematicky sjednocené (oproti padni komu padni urážkám Rickyho Gervaise na Glóbech). Na problematiku třídních rozdílů v souladu s náplní svých stand-upů upozornil Louis C. K. a tón, v jakém se měl celý večer v ideálním případě nést (drzý, k věci, ale s velkým nadhledem), naznačil Ali G. Vyjma tradičního in memoriam žádné zdržující střihové koláže, písně spíše jen na zpestření než z povinnosti všechny představit (neboť všechny ani představeny nebyly) a nad rámec tak byly a večeru z poměrně svižného tempa ubíraly akorát medailony nominovaných filmů, zbytečné pro lidi, kteří ony filmy viděli a zároveň příliš stručné, aby něco řekly lidem, kteří je neviděli. Za mne po stránce toho, co bylo (zřejmě) předem připravené spokojenost. Kvalitu hlasování Akademie ani doprovodného komentáře a simultánního překladu živého přenosu na ČT 2 nehodnotím. ()

Coleator 

všechny recenze uživatele

Je mi líto všech černošských herců, jestli si myslí, že nedostávají velké role jenom kvůli barvě své kůže. Vážně nechápu, co se to před letošními Oscary rozjelo a že tomu bylo věnováno tolik "pauz mezi předáváními", bylo fakt trapný... Poslouchat uječeného Chrise Rocka bylo chvílemi vážně utrpení, loňský Neil Patrick Harris a předloňská Ellen DeGeneres byli o několik tříd výš... Tak snad příště vyberou někoho lepšího... A nebudou se ohlížet, jakou má barvu pleti... ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Nakonec se z aféry OscarSoWhite podařilo vytěžit hodně. Chris Rock měl perfektní ostrý úvod, na pódium chodili ceny předávat afroameričtí kolegové, Leo konečně získal Oscara (a měl skvělý proslov o globálním oteplování), Mad Max měl šestioscarovou krasojízdu, Sam Smith rozhodně potěšil a v medailonku o zesnulých tvůrcích byl na jednom z prvních míst zmíněn Miroslav Ondříček. Jo, jsem s přenosem - zjevně jako jeden z mála - velmi spokojený. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (2)

  • Již od vyhlášení nominací doprovázel tento ročník Oscarů skandál ohledně údajně rasistického přístupu Hollywoodu. V žádné ze čtyř (hlavní/vedlejší-muž/žena) hereckých kategoriích totiž nebyl nominován žádný Afroameričan. Na tuto událost reagoval nejznatelněji afroamerický režisér Spike Lee, který se odmítl ceremoniálu účastnit. Akademie filmového umění a věd reagovala velmi záhy, a to sice prohlášením presidentky Cheryl Boone Isaacs, že dojde k reformě přijímání členů Akademie, aby bylo větší zastoupení menšin a žen. Celá tato aféra totiž zřejmě vychází z faktu, že člen Akademie medián je 63letý bílý muž. (Gypaetus)
  • Leonardo DiCaprio při předávání Oscarů využil svůj čas na pódiu, aby hovořil o globálním oteplování: „Naše filmová produkce se musela přesunout na jih této planety, abychom našli sníh. Změna klimatu je skutečná a opravdu se právě teď děje. Je to naléhavá hrozba, které musíme společně čelit. Neberte tuto planetu za samozřejmost.“ (Delock)

Reklama

Reklama