Reklama

Reklama

Oscar 2017

(pořad)
  • USA The 89th Annual Academy Awards (více)
Publicistický
USA, 2017, 209 min (Alternativní 90 min)

Režie:

Glenn Weiss

Scénář:

Billy Kimball, Jon Macks

Účinkují:

Jimmy Kimmel (moderátor), Javier Bardem, Leonardo DiCaprio, Jamie Dornan, Gael García Bernal, Dakota Johnson, Brie Larson, Kate McKinnon, Mark Rylance (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Cena americké Akademie filmového umění a věd se udílí pravidelně od roku 1929. Slavnostní ceremoniál, který se každoročně koná v Dolby Theatre v Hollywoodu, bude poprvé uvádět moderátor, producent a komik Jimmy Kimmel. Z pražského studia diváky večerem provedou filmoví publicisté Tomáš Baldýnský, Saša Michailidis a František Fuka. Favoritem letošního 89. ročníku je filmový muzikál La La Land režiséra Damiena Chazella. Mezi dalšími nominovanými snímky jsou sci-fi Příchozí Denise VilleneuvaMoonlight Barryho JenkinseFences, jehož režie se ujal Denzel Washington, nebo drama Místo u moře Kennetha Lonergana. Šanci na ocenění hereckého výkonu mají také Casey Affleck, Denzel Washington, či Ryan Gosling mezi muži a Meryl Streep, Natalie Portman, nebo Emma Stone mezi ženami... V rámci slavnostního ceremoniálu živě zazní i pět nominovaných písní. Mezi interprety bude například Justin Timberlake s Can´t Stop the Feeling z filmu Trollové nebo po čtvrté nominovaný Sting s písní Empty Chair ze snímku Jim: The James Foley story. Ani v této kategorii nechybí nominace La La Landu, který je zastoupen hned dvěma písněmi – City of Stars a Audition (The Fools Who Dream). (Česká televize)

(více)

Recenze (95)

luka4615 

všechny recenze uživatele

Jimmy Kimmel se podle očekávání u moderování Oscarů nenechal zahanbit, avšak občas se jeho projev nesl až v příliš stejném duchu jako v jeho talk-show. Jistě, na daný formát to sice stačilo, ale u ceremoniálu jako je tento bych očekával prostě něco navíc a hlavně originálnějšího. Celý večer se nesl ve velmi předvídatelném duchu, co se politických narážek a vítězů týče, nicméně to co se stalo pak, to jsem tedy ještě neviděl. Zaměnit obálku s nejlepším filmem u takovéto ceremonie je neskutečná ostuda, která tuto událost sráží až k absurdnímu průměru. Předávání cen Akademie bylo vždy prestižní záležitostí, tak proč se z toho poslední dobou stává taková fraška?! ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Do samého závěru nejlepší oscariáda, jakou jsem kdy viděl. Dvojice předávajících perfektně spárované, hluchá místa kompletně vymizela a moderátor střílí ostrými. Všechny Kimmelovy trademarky (od Guillerma přes strkanice s Mattem Damonem až po Mean Tweets) fungují dokonale, děkovačky se drží přesně mezi emocionálností a adekvátností a sošky dostávají zasloužení sympatičtí vítězové. Jenže pak přijde chvíle, kdy je tvůrcům jednoho z nejlepších filmů posledních let doslova vyrvána finální cena a je předána nejslabšímu nominovanému. A to nejen, že nechci už nikdy vidět, ale celý ultrapozitivní dojem z celého večera rázem hořkne. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Od loňského rozčarování s Chrisem Rockem, který vynadal snad každému bílému ksichtu na téhle planetě jsme se přehoupsli do dalšího roku, abychom viděli, že akademici jsou zruční vlezdoprdelé. A aby tak uspokojili všechny, nacpali do roku 2016 tolik černých tváří, že prostě musel bejt někdo, aby onen výkon zvěčnil do podoby vyhrané oskarové nominace. A kdyby šlo v tomto ročníku jen o to, byl by tento ceremoniál ještě fajn. Takže postupně. Dát do nominací Fences je přesně to vlezdoprdelectví Denzelovi, o kterém mluvím. Nicméně uznávám, že Viola Oskara jako jediná černoška vyhrála naprosto oprávněně. Nerozumím ale filmu Moonlight, který vyhrál nejlepší film plus herce ve vedlejší roli. Osobně ho totiž vidím jako to nejhorší, co letošní Oskary nabídly. A ne jako jeden z nejhorších, ale jako opravdu ten nejhorší film, co měl jakoukoliv nominaci. A to je fakt divný. Na druhou stranu favorit La La Land posbíral taky dost nominací, kde hudba, Emma Stone a režisér vysloveně sedly. Škoda Ryana, protože ten si ho podle mě také zasloužil daleko víc, jak Casey Affleck. Podloudně jsem si ale říkal, že by přeci jen někdo z akademiků mohl překvapit a dát cenu někomu jinému než favoritovi. Třeba Jeff Bridges nebo Michael Shannon by si ocenění za svoje role vysloveně zasloužili. No jo, jenže co naplat. Akademici to letos vybrali takhle a kromě cen pro La La Land tu nebyl jediný výherce, který by mi vysloveně udělal radost a tak to musel alespoň zčásti zachraňovat Jimmy Kimmel, který měl sem tam opravdu dobré nápady a s autobusem a balónky to vysloveně zvládl. K tomu tenhle Oskar vtipem fakt nebyl špatnej. Závěrečný faux pas tomu vysloveně dodalo královskou korunu, ale co, i to se občas stane. Plus musím dodat, že český komentář na ČT2 letos super. Věcný a tak to má bejt. Díky. ()

MISSha 

všechny recenze uživatele

Aneb když se z kdysi váženého ceremoniálu stane politicky korektní brak. U Oscarů už paradoxně nehraje roli kvalita ale barva pleti. Když se nad tím zamyslím, tak už tohle ocenění nemá žádnou hodnotu, negříci si vyřvaly pozornost a jsou spokojeni... taková fraška. Vážně uvažuji nad tím že příští předávání klidně prospím. #oscarssoblack. ()

Necrotongue odpad!

všechny recenze uživatele

Letos to byl definitivně můj poslední přenos z předávání cen americké Akademie. Loni jsem viděl neuvěřitelnou frašku, když vypukla téměř vzpoura černošských herců, protože podle svého názoru nebyli spravedlivě ohodnoceni, takže to nakonec vypadalo, že nezáleží na podaném výkonu, ale na barvě pleti. Dělal jsem si z toho legraci a říkal jsem lidem, že by to mohly opět vyřešit tolik oblíbené kvóty, ovšem letos mě humor přešel. Veřejné mínění opět zvítězilo nad lží a nenávistí a taky nad zdravým rozumem a Will Smith si může dát v klidu kávičku s pocitem, že misi splnil. Loňský rasistický Oskar se letos hbitě přetransformoval do Oskara černého, jen je škoda, že akademici nestihli sošku patřičně barevně upravit. V přenosu si nechali uniknout obrovskou šanci hispánští herci, kteří se dostatečně nezviditelnili se svým protestem, takže příští rok asi s latino Oskarem počítat nemůžeme. Myslím, že mi další oskarové šarády dokáže plnohodnotně nahradit kterýkoliv pořad TV Barrandov. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (3)

  • Dvě minuty a 23 vteřin byl La La Land (2016) vítězem Oscara za nejlepší film. Děkovný proslov producentů ale museli přerušit, omluvit se, a vyhlásit skutečného vítěze; Moonlight (2016). Chybu provedl účetní PricewaterhouseCoopers. (Delock)

Reklama

Reklama