Reklama

Reklama

Oscar 2020

(pořad)
  • USA The 92nd Annual Academy Awards (více)
Publicistický
USA, 2020, 230 min (Alternativní 90 min)

Režie:

Glenn Weiss

Účinkují:

Steve Martin, Chris Rock, Regina King, Tom Hanks, Al Pacino, Brad Pitt, Beanie Feldstein, Mindy Kaling, Josh Gad, Idina Menzel, Kelly Marie Tran (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Slavnostní vyhlášení 92. výročních cen Americké filmové akademie, živě z Dolby Theatre v Hollywoodu. Komentují P. Sladký a Š. Gmiterková. Cena Americké akademie filmového umění a věd se udílí pravidelně od roku 1929. Letos budou tedy vyhlášeny výsledky jejího již 92. ročníku. V přímém přenosu z Dolby Theatre v Hollywoodu se dozvíme, které snímky a tvůrčí osobnosti si letos odnesou legendární zlatou sošku, která, ačkoli jde o pouhou přezdívku, je po celém světě známá jako Oscar. Mezi nominovanými snímky letos mimo jiné najdeme tituly jako The Irishman režiséra Martina Scorseseho, Jojo Rabbit režiséra Taika Waititiho, za který získala nominaci v kategorii výprava také česká tvůrkyně Nora Sopková, nebo Little Women režisérky Grety Gerwig. Šanci na ocenění mužského hereckého výkonu v hlavní roli mají také Antonio Banderas za roli ve filmu Pain and Glory, Leonardo DiCaprio za roli ve snímku Once Upon a Time in Hollywood, či Adam Driver za roli ve filmu Marriage Story. Ve stejném snímku excelovala také Scarlett Johansson nominovaná za ženský herecký výkon, další nominace pak získaly například Charlize Theron za roli ve snímku Bombshell nebo Renée Zellweger za titulní roli ve filmu Judy. Příjemným překvapením pro české fanoušky je také nominace českého krátkého animovaného snímku Dcera režisérky Darji Kaščejevové. Slavnostním ceremoniálem nás z pražského studia provedou filmoví publicisté Pavel Sladký a Šárka Gmiterková. (Česká televize)

(více)

Recenze (48)

castor 

všechny recenze uživatele

Poslední tři roky byly v případně kategorie Nejlepší film obřím zklamáním: čas ukáže, že tituly Moonlight, Tvář vody a Zelená kniha tam nemají co dělat. Zatímco loni se ucvrkávalo z mexické Romy Alfonsa Cuaróna a mnozí fňukali, že akademikům došla odvaha a dějiny měla přepisovat už právě ona, letošní vítězství jihokorejského Parazita, který získal hlavního plešouna, již průlom dokonalo. Asi zaslouženě. Upřímně na stupínku nejvyšším uvidím raději tuhle barvitou asijskou tragikomedii, než precizní až mdlé kousky jako několikachodový Irčan nebo válečné drama 1917, které svým egoismem ztratilo emocionální kontakt s divákem. Herečka Olivia Colman byla loni spontánní coby přebírající, letos pobavila coby předávající, hudební čísla se vyvedla. Herecké ceny jsou ve správných rukou, dočkaly se stálice Pitt, Dern a Phoenix, který v košaté řeči apeloval na environmentální problémy a konzumaci masa a chov hospodářských zvířat. A vzpomenul na Rivera. Renée byla oceněná rovněž zaslouženě, jen škoda, že film jako takový je fádní. Scarlett Johansson zažila skvostný herecký rok, zatraceně jí to na předávání seklo, Králíček Jojo má alespoň sošku za adaptovaný scénář. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Okrem výsledkov v niektorých kategóriách ( tých najdôležitejších), nejde pri tomto TV vysielaní prestížnych filmových cien o nič revolučné. Hviezdy väčšinou politizujú, hudobné čísla nestoja veľmi za reč ( snáď len to prekvapivé od Eminema ) a humorné skeče, ktoré za niečo stály som napočítal asi tak dve.Takže priemer, tak, ako už neraz za posledných 10 rokov. ()

Reklama

novoten 

všechny recenze uživatele

Zdaleka ne tak rozsypané jako minulý rok, ani ne tak jednostranné v takřka nepřetržitém monologu o zásluhách té či oné skupiny. Absence moderátora (a tím pádem i pevnější kostry) na nejsledovanější akci v oboru ale přesto dává pocit, že zodpovědným lidem záleží jen a pouze na výsledném obrázku a na zábavě pak až někde ve třetím plánu. Ze smířené letargie mě nejzásadněji vytrhlo sehrané duo Maya Rudolph-Kristen Wiig a samozřejmě Phoenixův proslov, ten nejupřímnější chlapský doják. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Bez moderátora a politických proklamací to byla balada. Samozřejmě, že byl přenos i nadále k uzoufání dlouhý, ale některé "výplňové" momenty stály za vidění - neuvěřitelný Eminem, ústřední píseň z nového "Frozen" v několika jazykových mutacích, Elton (škoda, že bez Tarona) a konečně také nakažlivá radost týmu kolem "Parazita". Příští rok se ráda podívám znovu. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Hodnotí se tu výsledky, nebo show? Vítězství Parazita je úžasná věc. Nebudu teda rozhazovat konfety ohledně světa otřásajícího se v základech - Jižní Korea je svým způsobem exkláva USA, je to nejtvrdší kapitalizmus na světě a obě země spolu hodně komunikují ekonomicky i popkulturně (Korea je teď v Americe popkulturně hodně hot), takže se tu neudělal moc velký úkrok - vlastně krom španělštiny je to asi nejlogičtější volba na "jiný jazyk a kulturu". Nicméně Parazit je pro mě film roku, takže je mi to jedno a jsem nadšený i tak. Co do podoby večera, tak samozřejmě nuda k nepřežití. (Český komentář jsem neslyšel.) ()

Galerie (504)

Reklama

Reklama