Reklama

Reklama

Jimmy Markum a Sean Devine se jako kluci stali svědky únosu kamaráda Davea Boylea, kterého za bílého dne unesla dvojice pedofilů, vydávající se za policisty. Chlapci se tehdy podařilo po čtyřech dnech útrap a znásilňování uprchnout, prožité trauma ho však poznamenalo na celý život. Dnes žije s manželkou Celeste a synkem Michaelem, o něhož se láskyplně stará. Stále se přátelí se Seanem, detektivem v oddělení vražd, i Jimmym, který si odseděl dva roky za loupež a nyní vede malý obchod. Jedné noci se Dave vrátí domů rozrušený a zakrvácený a tvrdí, že byl přepaden. Další den upozorní chlapecký hlas policii na podezřelé auto, v jehož blízkosti je nalezena zavražděná Katie, Jimmyho devatenáctiletá dcera z prvního manželství. Přísahá, že vraha najde dřív než policie a pomstí se. Zatímco Sean a jeho parťák Whitey Powers zahájí vyšetřování, Jimmy pátrá s pomocí přátel z podsvětí. Zjistí, že se dívka chystala utéci s přítelem Brendanem a že mezi rodinami vládla nevraživost. Jedním z hlavních podezřelých se překvapivě stává také Dave. Zdá se, že podivínský muž skutečně něco tají, policisté však nemají dostatek důkazů. Nemá je ani Jimmy. I když je nalezena vražedná zbraň a pátrání nabere jasný směr, tragédii, která osudově zasáhne do přátelství Seana, Jimmyho a Davea, už zřejmě nic nezabrání. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (858)

zputnik 

všechny recenze uživatele

Začátek filmu se tvářil slibně. Časový skok, dopady zážitků z dětství - přiznám se, nachutnalo mně to. To, co se z tohoto filmu však postupně vyklubalo mně naprosto vytočilo. Hudba, která byla fajn, ale ne v tomto filmu. Herecké výkony nevyrovnané. Děj neobstojný a vystavěný tak nějak "na sílu". Dialogy chvílemi směšné. Je mi líto, ale od poloviny filmu jsem nudu zaháněl předvídáním dialogů/replik (často bohužel úspěšně). Hodnocení: 50%. Shrnuto a podtrženo: Bohužel vcelku velké zklamání... a takové to mohlo být drama. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Tři kamarádi z dětství, které kdysi rozdělila strašlivá událost, se po dlouhých letech opět shledávají. Jeden přišel o dceru, druhý vyšetřuje její vraždu a třetí je podezřelý... Tohle je vážně síla. Old-schoolový krimi film, který se v závěru žánrově posune téměř do mrazivého psycho-thrilleru. Tik Robbins a Sean Penn získali za své role Oscary, které si plně zaslouží, i když pro mě je jedničkou seriózní Kevin Bacon a také jeho závěrečné gesto (co všechno se dá vyjádřit, bez vyřčení jediného slova). Clint Eastwood tímto snímkem opět potvrdil svou tvůrčí velikost, o čemž hovoří i cena za celoživotní přínos filmu, kterou záhy obdržel. ()

Reklama

betelgeuse 

všechny recenze uživatele

Zatímco americká kritika zpívá alelujá, ta česká zívá nudou. Komu věřit? Podle mě spíš americkým roztleskávačům než tuzemským studeným čumákům - film má pěknou atmosféru, postavy jsou syrové a věrohodné, a finále se vymyká standardům klasické americké morality. Ale ty upíří metafory jsou opravdu k smíchu... ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Tak tuhle kriminálku jsem si hodně užíval už jenom kvůli hercům.Já vím o moc převratnou krimi nejde ale vážně už kvůli těm hercům to stojí za to.Vynikající Sean Penn vytvořil svojí postavu pomstichtivého otce nádherně.I když nevim jestli to na toho Oscara stačilo.Na Oscara to ale určitě stačilo Timu Robbinsovi,který mě ve své roli oslnil.Nikomu jinému bych tu jeho nevinu snad ani nevěřil.Jeho filmová manželka Marcia Gay Harden je mu skvělým protějškem.Za to Laura Linney nemá dost prostoru na to aby svoji roli více rozehrála.No a pak tu máme dva policajty.Kevin Bacon je vynikající,i když už jsem ho viděl hrát i líp.No a Laurence Fishburne si dal od Morphea z Matrixu nádhernou odbočku na jinej žánr.Clint Eastwood prostě jaké herce potřebuje aby natočil geniální krimi.Klobouk dolů ()

Tetsuo 

všechny recenze uživatele

Podobně málo chápaný film jako Ples příšer. Narozdíl od něj je ještě o něco literárnější a navíc i klasičtější co do filmového stylu. ______ Velmi komplexní (románový) pohled na Ameriku a její způsoby chápání viny, odplaty, vztahu k rodině, komunitě, "mystiky osudu a náhody" atd. pomocí více žánrů - v narativní rovině jde o detektivku a thriller, v alegorické rovině o fantomatický horor. Právě tato rovina je nejvíce literární, přestože odkazuje na filmy, a způsobuje hodně lidem problém ji přijmout. _____ Jistá vláčnost vyprávění a ponurost obrazu skvěle koresponduje s líným tokem tmavé vody, která je jakýmsi symbolem života města, uplývá nenávratně pryč, smývá a pod hladinou ukrývá lidské hříchy. _______ Někdy je těžké naladit se divácky na podobnou vlnu vážnosti jako autor. Nicméně Clint si to zaslouží. Takhle zmoudřet se na stáří povede málokomu. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (33)

  • Když je na začátku filmu unesen malý Dave (Cameron Bowen), tak poté, co se posadí na zadní sedadlo, otočí se na něj muž, který má na ruce biskupský prsten. V knižní předloze nebylo nikdy řečeno, že by byl únosce kněz. Z postavy byl udělán biskup, protože se natáčelo v době, kdy celým Bostonem hýbal skandál ve zdejší arcidiecézi. (HappySmile)
  • Film byl natočen za pouhých 39 dnů. Natáčení probíhalo od 26. září 2002 do 17. listopadu 2002. Natáčelo se ve státech Massachusetts a Kalifornie. (Tygrys)
  • Tvůrci filmu požádali autora knižní předlohy Dennise Lehana, aby se vyjádřil, pokud bude mít nějaké připomínky ke scénáři. (ClintEastwood)

Související novinky

DiCaprio a král současného thrilleru

DiCaprio a král současného thrilleru

24.05.2013

Dennis Lehane je jeden z mála spisovatelů, kteří se nemůžou stěžovat na filmové adaptace svých knih. Filmy jako Sbohem, baby, Tajemná řeka nebo Prokletý ostrov byly úspěšné komerčně i u kritiků.… (více)

Affleck vytasí prohibici a samopaly

Affleck vytasí prohibici a samopaly

13.01.2013

Sice nebyl nominován na Oscara za režii, ale nemusí smutnit, my stejně víme, že za kamerou je na svém místě. Jaký bude jeho další projekt? Po nedávném odstoupení z hlavní role v krimi-romanci Focus … (více)

Leo a Marty si obstarali ostrov

Leo a Marty si obstarali ostrov

25.10.2007

Předevčírem jsme psali o honbě Hollywoodu za dalšími komiksy Stevea Nilese, odpovědného za předlohu pro víkendovou americkou jedničku 30 dní dlouhá noc. Něco podobného se strhlo i kolem kriminálky… (více)

Reklama

Reklama