Reklama

Reklama

American Horror Story

(seriál)
  • USA American Horror Story (více)
Trailer 1
USA, (2011–2024), 100 h 14 min (Minutáž: 34–74 min)

Předloha:

Ryan Murphy (kniha), Brad Falchuk (kniha), Danielle Vega (kniha)

Hrají:

Sarah Paulson, Evan Peters, Lily Rabe, Jessica Lange, Denis O'Hare, Kathy Bates, Angela Bassett, Frances Conroy, Taissa Farmiga, Emma Roberts, Adina Porter (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(12) / Epizody(132)

Obsahy(1)

Seriál American Horror Story je, jak už název napovídá, hororovým seriálem. American Horror Story však není ledajaký seriál. Má tu zvláštnost, že každá série má stejné herce, ale úplně jiný příběh. Seriál nás zavede do strašidelného domu, psychiatrické léčebny, spolku čarodějnic v New Orleans, do panoptika, do tajemného hotelu a do Ameriky pod velením Donalda Trumpa. Těšte se. Budete se bát! (Bull)

(více)

Recenze uživatele M.i.k.e k tomuto seriálu (12)

Murder House (2011) (S01) 

trošku opožděně jsem vyzkoušel tenhle kousek a pilot vypadá pro začátek velmi slibně.Zpočátku trošku nepřehledné a rychlé střídání scén působí trošku rušivě,ale ve chvíli,kdy se ve zhruba v půlce pořádně rozjede to naopak přidává na působivosti.Dějově asi nebude AHS žádné novum,ale atmosféru tvůrci zatím zvládají velmi dobře...zatím 90% ()

Asylum (2012) (S02) 

Asylum má všechno co by si kdokoliv mohl přát od vzorového blázince šedesátých let.Jsou tu kymácející se blázni,smějící se blázni,divně vypadající blázni,blázni v kazajkách,lehce sadistické jeptišky a šílený doktor s mesiášským komplexem,který na nich dělá pokusy.To by samo o sobě stačilo na solidně vyšinutou zábavu,jenže ono to není všechno.Navíc je tu ještě masový vrah (několik),někdo posedlý ďáblem,bývalý nacista a kdyby o přeci jen někomu přišlo málo,přijdou ještě mimozemšťani.Těžko říct jestli je druhá řada lepší než první,ale i přes svou přeplácanost mě bavila víc.Někdy by sice méně opravdu znamenalo více,ale i tak tenhle hororový psycho eintopf kupodivu funguje.Pokud je tu někde opravdový posun k lepšímu oproti jedničce,pak jsou to jednotlivé postavy.Tady jich je opravdu hodně a prakticky nikdo není normální (a některé jsou čistě jednorozměrné "karikatury"),ale i tak dost z nich dovede celkem rychle přirůst k srdci a to dokonce i takové jako sestra Jude...80% ()

Coven (2013) (S03) 

odlehčenější forma mi nevadí.Ba naopak po místy psychedelickém Asylum byl Coven celkem fajn odpočinkovka.Nic to ale nemění na tom,že bych od souboje dvou čarodějných klanů,kdy na jedné straně stojí v čele witch bitch Jessica Lange a na druhé straně voodoo královna,čekal víc než jen hašteření v Twilight stylu (taková Taissa Farmiga by mohla do Stívání hnedle a srala by mě tam úplně stejně jako tady).Občas tu sice tvůrci vystrčí růžky a ukáží,že tady dříme větší potenciál a že by to při troše snahy mohla byt celkem drsná podívaná,leč takových momentů je tu málo...60% ()

Freak Show (2014) (S04) 

spíše průměrná série, která celou dobu působí jako když si připravuje půdu pro něco velkého a to nakonec nepřijde.Vyloženě nuda to není,freaks jsou ve většině případů celkem sympaťáci,stejně jako Dandy a klaun jsou slušně psycho, ale celé to spíš tak pluje po povrchu a žádnou extra velkou hororovou show plnou napětí bohužel nenabídne...60% ()

Hotel (2015) (S05) 

po strašidelném domě, blázinci, čarodějnicích a cirkuse přichází AHS s Hotelem Cortez, který je plný upírů, vraždících duchů a masových vrahů. Jak bývá u AHS zvykem i tady máme pár dobrých nápadů, pár nechutných výjevů a dost zbytečné vaty, která jen zbytečně natahuje celou sérii minimálně o 3-4 epizody. Kladných postav, kterým by se dalo opravdu fandit se opět nedočkáme, zato se opět dočkáme přehršle postav, které jsou tu více, tu méně magoři. Velkým plusem je absence Jessicy Lange, místo které tu máme vynikající Lady Gaga, která si dává svojí upíří famme fatale s přehledem. Příště by to chtělo víc nahustit a zlepšit tah na bránu, protože s tím si Murphy - s výjimkou prvních dvou sérií - neumí moc poradit...65% ()

Roanoke (2016) (S06) 

Murphy to tentokrát pojal trochu jinak a Roanoke je seriál dvou polovin a zároveň dvou tváří.Ta první je pojatá jako polodokument,- televizní seriál, který je založen na vyprávění "přeživších", přičemž tu hraje roli dům z osmnáctého století, manželský pár, ztracená kolonie, a vidláci/kanibalové. Tahle polovina má super atmosféru podobnou té, kterou měla první řada a i když víme že hlavní hrdinové přežijí, na zábavnosti to neubírá. Druhá polovina jde ještě trošku dál a představuje nám "druhou sérii" úspěšného seriálu (pro nás první poloviny šesté řady), přičemž do strašidelného domu se vrací nejen původní přeživší, které to celé v první polovině vyprávěli, ale i herci, kteří je "hráli" a celé to má být jakože reality show. Tenhle nápad se mě osobně extrémně líbí, minimálně tři díly to skvěle funguje a Roanoke mělo našlápnuto na jednu z nejlepších řad AHS. Jenže to by tvůrci s Murphym v čele museli znát míru a vědět kdy skončit. Jenže oni to nevědí a dobrý nápad se jim úspěšně povede v posledních epizodách úplně zabít. A to je za mě strašná škoda, jelikož do té doby byla tahle kombinace klasického AHS, standardních duchařin, Blair Witch a jakési plně pošahané reality show funkční a zábavná.Mít místo deseti epizod osm, nebo ideálně sedm, byl bych skoro nadšen. Takhle jsem příjemně překvapen a zklamaný zároveň...70% ()

Cult (2017) (S07) 

Dobrý a celkem aktuální nápad, který hlavně ze začátku dokáže navodit solidně nepříjemnou atmosféru, ovšem lehce za půlkou tomu několikrát spadne řetěz a vaty je víc než by bylo záhodno. Třeba Murphymu někdy dojde že méně je občas více a dokáže v tomhle směru ukočírovat sam sebe. V rámci AHS se mu to za sedm řad co jsem zatím viděl nepovedlo pořádně ani jednou…60% ()

Apocalypse (2018) (S08) 

Po velmi dobrém prvním díle sem se celkem těšil na apokalyptickou podívanou a místo toho sem nakonec dostal opět ze řetězu utrženého Murphyo, který musel do jedné série vtěsnat hned tisíc a dva nápady a pojmout to celé jako epilog hned k několika předchozím sériím. V něčem to zafungovalo slušně, v něčem zase skoro vůbec a výsledek tak nijak extra nevybočuje z toho co mi zatím AHS dokázalo nabídnout…60% ()

1984 (2019) (S09) 

Murphyovská pocta všem osmdesátkovým slasherům, která sice moc hezky vypadá, ale ve finále trpí absencí atmosféry a nejspíš ta sama o sobě moc dobře ví. Atmosféru (ať už tu slasherů, nebo tu typickou pro AHS) nahrazuje milionem zvratů a hektolitry krve a to bohužel tentokrát nefunguje. I když sem to úplně nečekal, tak pro mě je tohle nejslabší řada, která mi ani v rámci série nedala vůbec nic…40% ()

Double Feature (2021) (S10) 

Dva na sobě nezávislé příběhy, kterými asi tvůrci chtěli vzdát hold klasickým double feature béčkům, ale v tomhle případě ani jeden z nich pořádně nefunguje. První část se viditelně inspirovala Kingem a má jistý potenciál, ovšem ten je trestuhodně nevyužit. Druhá část pak těží z těch nejprovařenějších konspiračních teorií, které k sobě lepí bez ladu a skladu a dává dohromady to vůbec nejhorší co kdy v rámci AHS vzniklo…40% ()

New York City (2022) (S11) 

AHS bylo vždycky svoje, ale poslední tři série jsou solidní kvalitativní sešup. Ta zatím poslední je sice lepší než předchozí Double Feature a dokáže nabídnout solidní momenty, ale ani tak mě nedokázala nijak výrazně oslovit navzdory tomu, že chápu co tím chtěl Murphy říct a že to pro něj musí být hodně osobní téma. Bohužel do universa AHS mi to úplně nezapadá, jakkoliv je to po delší době v rámci série pokus o jiný a vlastně celkem originální přístup...50% ()

Delicate (2023) (S12) 

za mě se tedy poslední řada AHS absolutně nepovedla a i když sem po předchozích sériích nečekal zázrak tak mě stejně překvapilo jak moc špatné to bylo. Příběh ještě dejme tomu i když úplná originalita z něj zrovna neprýští. ale atmosféra žádná, herecky nuda a nepomohlo tomu ani snížení počtu epizod a ani zkrácení většiny z nich na délku kolem půl hodinky. Jako film nebo 2-3 dílná minisérie by to sice bylo špatné taky, ale nejspíš ne tak moc...40% ()

Související novinky

Zemřel herec Mark Margolis

Zemřel herec Mark Margolis

04.08.2023

Ve věku třiaosmdesáti let zemřel ve čtvrtek v nemocnici Mount Sinai v New York City po krátké nemoci americký herec Mark Margolis, mnoha divákům známý především jako zlověstný don Hector Salamanca ze… (více)

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Netflix ulovil Ryana Murphyho

Netflix ulovil Ryana Murphyho

16.02.2018

Jméno Ryan Murphy vám možná nic neříká, určitě ale znáte Plastickou chirurgii s. r. o., Glee, American Horror Story nebo American Crime Story. Ano, tyhle seriálové hity pochází z Murphyho hlavy. A… (více)

Reklama

Reklama