Reklama

Reklama

Bokeh

Trailer 1

Obsahy(1)

Na romantické dovolené na Islandu se do nového dne probudí mladý americký pár Jenai (Maika Monroe) a Riley (Matt O'Leary) a zjišťují, že všichni lidé na Zemi někam záhadně zmizeli. Jejich boj o přežití a smíření se se záhadnou a nečekanou událostí je vede k přehodnocování všeho. Nejen toho, co o sobě navzájem vědí, ale také toho, co všechno vlastně vědí o světě. (ČSFD)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (39)

Ephemeris 

všechny recenze uživatele

Toto nie je Mindwalk, kde by ústredná dvojica filozofov svojimi úvahami utiahla celý film. A kde krásy Mont St. Michel stačia na vytvorenie pozadia. Tu mali tvorcovia k dispozícii opulentné krásy divokého Islandu, ale ani to nestačí. Ústredná dvojica sú typickí vylízaní backpackeri, čo si o Islande určite prečítali na fashion blogu a tak sa tam rozhodli ísť. Ešte k tomu sú to americkí backpackeri, tak sa nedivte, že chlapík v čase skapíňajúcej elektriky plánuje na tretie poschodie ísť výťahom (to ako fakt). Filozofiu ani hlbší zmysel nečakajte, nečakajte vlastne nič. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Island je bezesporu nádherný kousek světa a jeho přednosti tu byly zdařile vychváleny až do nebes, ale přeci jenom to na cestopis bylo trošku dlouhé. Příběh sám o sobě prakticky nulový a ať se mi tvůrci snažili namluvit cokoliv, tak to vždy skončilo u obyčejné ponorky a faktu, že člověk je společenský tvor. A to není nic objevného. Ústřední dvojice, byť sympatická, tady de facto neměla nic moc co hrát a ze všeho nejvíc asi naštve samotný konec, který je........no.......bez konce. Kdyby se tam objevila vogonská flotila a nechala celou Zemi bouchnout kvůli stavbě intergalaktické dálnice, bylo by mi to milejší. Hlavně za Island 40%. ()

Reklama

eLeR 

všechny recenze uživatele

Riley, ktorý berie život tak ako prichádza a žije prítomným okamžikom. No a Jenai, ktorá potrebuje odpovede na svoje otázky a hľadí aj do budúcnosti. Mne títo dvaja sadli, takže absencia poriadneho príbehu a tempa ma neotravovala. Film má príjemnú muziku a kopec krásnych záberov Islandu ... či už rozostrených, alebo zaostrených. Páčilo sa mi. 3,5* ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Sci-fi prvek je tu vlastně jen takový zprostředkovatel. Bokeh je především artovka a vztahovka, jenž pokládá množství otázek, na si ale divák musí zodpovědět sám. Ona metafora s vařením kafe je jen krásnou ukázkou toho, jak je člověk jako jednotlivec v dnešním světě naprosto zbytečný a nesamostatný. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Totálně, ale fakt totálně promrhaný potenciál - a to tak, že promrhanější jsem už snad dlouho neviděl. Ta úvodní premisa je zajímavá - jednoho dne zničehonic beze stopy zmizí všichni lidé na Zemi a přežije jen jeden pár. Samozřejmě už jsem na tenhle nápad nejednou narazil a snažím se filmy s ním vyhledávat, problém je, že málokdy jsem s nimi spokojený. A tady mě měla varovat už jenom ta kamera strašně připomínající Malicka... Ona ta kamera je na celém tom filmu to nejlepší, ale všechno zabíjí obsah. Za celý film se - od zmizení všech lidí - nestane vůbec nic (až teda na jedno krátké ve výsledku bezvýznamné leč očekávatelné překvapení), nic se neodhalí, pár se ani nepokusí po ničem pátrat, nikam ten děj negraduje. Budiž, tak je to celé jenom o tom, jak se snaží mladý pár v tomhle světě nějak žít a přežít, sice už to nějak zabíjí potenciál, ale mohlo by to fungovat i tak. No jo, jenže ono je to prázdné ÚPLNĚ ve všem - nějaké filozofování tu není, nějaké hlubší myšlenky to nepředá a v závěru ani pořádně nevím, co mi to chtělo říct. V jednu chvíli jí ten chlap říká, že si má užívat života co nejvíc může, aby se SPOILER ve finále holčina zasebevraždila, protože jí dojde, že stejně zemře a nemá smysl na prázdné Zemi žít dál. KONEC SPOILERU. Tak sakra co z toho filmu plyne, mám si života užívat nebo si radši hodit mašli, protože smrti se nevyhnu? Dle konce spíše to druhé, ale jistý si tím nejsem a nevidím režisérům do hlavy, tak si nějaké moralizování odpustím. Takže co z Bokeh vlastně zůstalo? Skvěle natočený, v zajímavých lokacích se odehrávající, ale naprosto nevyužitý nápad, který absolutně postrádá atmsoféru a nějaké mysteriózno, protože se v něm nic neděje a nikdo v něm nic neřeší. A jestli tvůrcům šlo jen o dobře vypadající (a asi se snažili i podmanivou) audiovizuální podívanou, stejně s hodnocením výš nepůjdu, já na filmy koukám spíš kvůli obsahu, než formě. A zrovna tady, u filmu s tak obrovským námětem, mě ten obsah zajímá o to víc. Když nad tím ale tak přemýšlím, ještě nikdy jsem neviděl film s takovým nápadem, aby mě dokázal uspokojit. Ano, dal jsem 4* The Quiet Earth a Fin, jenže ani jeden z těch dvou filmů není přesně takový, jak bych si přál a u obou dvou šel ten potenciál využít víc. Jen s tím rozdílem, že u toho prvního chyběla pořádně mysteriózní atmosféra a u toho druhého zase jasnější vysvětlení (ačkoli dle komentářů jsem asi jediný, co ten závěr nějak pochopil - ale i tak si nejsem jistý, jestli dobře). Přitom v hlavě mám úplně přesně vytvořený příběh něčeho takového, úplně přesně vím, odkud kam by to šlo, co by se tam dělo atd., ale nevěřím tomu, že bych to dokázal tak silně natočit. Sepsat určitě a někdy v budoucnu bych to v nějakém amatérském podání chtěl zrealizovat, ale přece jenom... opět to nebude to, co chci. Odpusťte mi tu zbytečnou odbočku, ale vlastně je to jedno, k Bokehu už jsem se vyjádřil dost. Slabé 2* ()

Zajímavosti (1)

  • Riley (Matt O'Leary) ve filmu použivá klasický fotoaparát - zrcadlovku značky Rolleiflex německé firmy Rollei. (Dlubal David)

Reklama

Reklama