Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Galadriel se obává návratu dávného zla, Arondir učiní znepokojivý objev, Elrond dostává nový úkol a Nori poruší nejdéle dodržované pravidlo mezi Chluponohy. (Prime Video)

Recenze (241)

elanius 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Čo sa mňa týka, kľudne mohli supnúť všetkých elfov černochov, nech tunajšiu rasistickú úderku porazí od nervov. Ja chápem v čom je problém a väčšina divákov to nemyslí s touto kritikou zle, ale dosť vela jedincov sa tu utrhlo z reťaze. Myslím, že je správny čas aby admini začali aj trochu sledovať obsah recenzií, pretože nájsť tých chudákov je otázka pár hodín. K seriálu. Na prvú epizódu, mohlo to byť lepšie. Najväčšia slabina celého seriálu bude zjavne nehorázna strojenosť vsetkých postáv a ich dialógov. Ono to vyzerá krásne v exteriéroch, ale keď sa ide trochu do detailu a dialógov, sála z toho dosť umelina, chlad a strašné chcenie urobiť to dramatické a poetické. Špeciálne elfovia, tí my liezli riadne na nervy. Bod číslo dva, casting. Preboha. Možno najnesympatickejší cast v historii až na Elronda a Nori. Chvalabohu, príbehovo síce poslabšie, ale ten svet je stále natoľko atraktívny, že si to pozornosť docela udrží aj keď teda trochu s výhradami. Ja tomu rozhodne šancu dám. Čím vlastne tento počin najviac trpí, sú obrovské očakávania. Objektívne, je to stále nadpriemerný materiál. (6/10) ()

corona 

všechny recenze uživatele

Ďalšie zbytočné generické fantasy, Je to možno dobré fantasy (skôr podpriemerné)  ale otrasný Lord of the Rings.  60 mil. za epizódu sa asi minulo na mazanie negatívnych komentárov (na imdb boli zmazané všetky pod 6) a zaplatenie tých pozitívnych. Plochý dej, nemastný neslaný herci, vyslovene zlá Galadriel, herečka aj charakter, ktorá s tým ako ju Tolkien napísal, nemá nič spoločné. Hrozný výzor a celkové poňatie elfov,  Barber shop v každom meste a dedine v Stredozemi. Timeline vôbec nesedí.  Pre fanúšika Tolkiena utrpenie. ()

Reklama

Chen 

všechny recenze uživatele

Už by asi byl vhodný čas, aby někteří vytáhli hlavu z místa, kam slunce nesvítí a smířili se s tím, že doby, kdy byl jediným "přijatelným" hlavním hrdinou bílý heterosexuální muž jsou prostě pryč. Je to pro některé jistě velmi bolestivé přijmout větší rozmanitost a ano, v některých případech se tlačí na pilu až moc a je například pochopitelné zdvihnuté obočí v případě historické podívané, která se snaží být autentická, ale objevují se v ní postavy, které v dané době a na daném místě prostě být nemohly, ovšem tohle je fantasy, kde se vyskytují aspekty jako magie a mytičtí tvorové a je tím pádem k smíchu (nebo k pláči) to, že někteří udělují extrémně nízká hodnocení jen kvůli etniku elfa nebo hobita. Má to snad nějaký dopad na děj, vizuální efekty, krásu scenérií? Recenze jsou vždy více či méně subjektivní, ale udělit projektu, který je očividným nadprůměrem v rámci seriálové tvorby hodnocení nižší než tři hvězdičky je prostě a jednoduše obyčejné pozérství a patetické volání po pozornosti. Ne, první díl série Pán prstenů není dokonalý, ale vizuály jsou působivé, obsazení dobře vybrané a snaha jít si vlastní cestou a nebýt jen otrockou adaptací Tolkienovy práce není kontraproduktivní. Potenciál tu je a ne malý. Ale těžko to vysvětlovat těm, kteří z principu hodnotí dle pořekadla: "Kdo chce psa bít, hůl si vždy najde." ()

HellFire 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Začátek první epizody má samozřejmě odkazovat na úvodní řeč Galadriel z Jacksonovi verze Pána prstenů, nová Galadriel ale bohužel nesahá Cate Blanchett ani po kotníky, co se hlasového podání týče. Scénáristé se pokouší vtáhnout diváka do děje rádoby povznášejícím dialogem o tom, proč proč kámen klesá ke dnu, ale loď pluje na vodě a já začal tušit, že tohle bude spíše komedie, než drama. Pak přišel explodující orel a všechno bylo vysvětleno. Podivnými monology jako “This place is so evil, our torches give off no warmth“ (co to má sakra znamenat?) se to tady jen hemží a Galadriel je, stejně jako Rey z nových Star Wars, Marry Sue. všechno ví, všechno zná, vždy má pravdu, nemá žádné slabiny a tak se nemůže ani nijak dál posouvat (při sledování souboje s trolem jsem se zasmál pěkně od srdce, celé je to natočeno tak, že Galadriel je totální boss a nehrozí jí žádné nebezpečí; dokonce dostaneme typický záběr, kdy Galadriel podřízne trola a dívá se při tom drsně do kamery, aniž by dávala pozor, jestli ji třeba při pádu nesekne drápem nebo ji nezalehne; její společníci jsou totálně k ničemu, jen postávají kolem a nechají se pozabíjet, tomu říkám stateční elfští bojovníci). Jenom s tím rozdílem, že na rozdíl od Rey má Galadriel jeden výraz pro všechno. Hodně mi v tomhle směru připomínala Brie Larson jako Captain Marvel. Že scénáristé neumí pracovat se základním pravidlem „Show, don't tell“ už dnes považuji za standard. Ano, vypadá to pěkně, ale k čemu to pozlátko, když je to uvnitř shnilé? Mimochodem, že si Amazon potřeboval splnit kvótu a obsadil do mnoha rolí herce jiné pleti je mi jako ne-fanouškovi Tolkiena celkem jedno, i když je to jako kdyby hráli černoši ve westernech. Jednoduše to nedává smysl. Abych to shrnul, první epizoda není vyloženě špatná, ale zároveň zrovna nenadchne. Dobré momenty sráží na kolena scény s Galadriel, u kterých sem se prostě nemohl nesmát. ()

buzzwoody 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po salvě trailerů jsem měl jako fanoušek Tolkiena i jeho Jacksonových adaptací skeptické tendence. První dva díly Rings of Power je ovšem (díky bohu) rozmetaly na mraky. Atmosféra Středozemě, jejíž absence jsem se hodně bál, tam je, a v mnohem větším měřítku, než by člověk podle některých nenávistných komentářů mohl čekat. Je otázkou, jak moc se příběh vzdálí od nastavené Tolkienovy mytologie, ale ruku na srdce - Jackson je zatím stále podepsán pod mnohem tvrdšími odchylkami od předlohy. Vizuál patří k tomu nejkrásnějšímu, co lze momentálně na plátně nebo v televizi vidět (těžký rozpočet je znát), tím spíš, když na efektech poslední dobou všichni brutálně šetří. A to nemluvím jen o CGI, právě naopak, požehnané množství praktických efektů mi dělá velkou radost, vzhled skřetů nechává vzpomenout na nejlepší léta Petera Jacksona. Stačí se podívat na pár minut prologu, a lze spatřit náznak toho, jak velký potenciál v sobě Prsteny Moci skrývají. Postavy se jeví sympaticky, naštěstí nám nejsou představeny všechny najednou (trpaslíci až v příští epizodě, Númenor jsme zatím neviděli). Bear McCreary se Howardu Shoreovi rovnat nemůže, ale on se o to naštěstí ani nepokouší a snaží se přijít s něčím novým (tato analogie by se dala použít i na celý seriál X Jacksonův LotR, ale na to je ještě brzy), jeho hudba zní jako příjemná fúze mezi jeho Outlanderem a God of War. Jako nepřehrocenej skalní fanda Středozemě říkám - jen to sem perte. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (4)

  • Název seriálu se objeví až v 17. minutě. (griph)
  • Během prvních 24 hodin po premiéře zhlédlo první díl přes 25 miliónů diváků, což z něj činí nejsledovanější pilotní epizodu na Amazonu. (spacemaster)
  • Dva vysoké stromy, které můžeme vidět na krátký moment ve flashbacku, jsou Telperion a Laurelin. Starší Telperion dával stříbrné světlo a byl též nazýván Bílý strom, Silpion a Ninquelótë. Okamžik, kdy poprvé zazářil, je zván Hodinou otvírání a od tohoto okamžiku se ve Valinoru začal počítat čas. Druhý strom Laurelin („zlatá píseň“), který dával zlaté světlo a teplo, si vysloužil též názvy Malinalda („Zlatý strom“) a Culúrien. Svou mocí je vytvořila Valar Yavanna, aby svou září osvětlovaly Valinor. (Illuminare)

Reklama

Reklama