Reklama

Reklama

Vražda v Orient expresu

  • Velká Británie Murder on the Orient Express (více)
Trailer

Albert Finney jako Hercule Poirot v nejslavnějším detektivním případu Agathy Christie. Britský film, oceněný Oscarem.  Orient expres, luxusní vlak, projíždějící celou Evropou - od Istanbulu až po Calais - se jedné prosincové noci roku 1930 stává dějištěm případu, k jehož vyřešení musí Hercule Poirot, který se čirou náhodou ocitl mezi jeho cestujícími, zapojit veškerý svůj důvtip a genialitu. Má k tomu dostatek času, protože vlaku, uvězněnému sněhovou kalamitou kdesi v jugoslávském vnitrozemí, nezbývá než trpělivě čekat na vysvobození ze závějí. A zatím se tedy slavný belgický detektiv pokouší vypátrat, kdo je pachatelem neobvyklé vraždy amerického milionáře - a jaký byl její motiv...
Námět tohoto románu poskytl A. Christie skutečný případ - únos v rodině světoznámého letce a amerického národního hrdiny Charlese Lindbergha. Oscara získala Ingrid Bergmanová jako nejlepší herečka ve vedlejší roli, snímek byl nominován v dalších pěti kategoriích (A. Finney jako nejlepší herec, scénář, kamera, kostýmy, hudba). Získal také řadu cen Britské filmové akademie. Za zmínku stojí jeho hvězdné obsazení - kromě jmen, uvedených v noticce, např. ještě: Jean-Pierre Cassel, Wendy Hillerová, Sean Connery, Martin Balsam, Vanessa Redgraveová nebo Anthony Perkins. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (352)

Idée_fixe 

všechny recenze uživatele

Napínavá detektivka se skvělou a originální zápletkou a nečekaným rozuzlením je coby film moc pěkně zpracovaná a jedinečně obsazená. Navíc jsem se u ní i od srdce zasmála ("Pokud budete zvracet, tak běžte do závětří, ne na návětrnou stranu." / "Tak vy si myslíte, že ten muž šel do mého kupé, jen aby se dostal k panu Ratchedovi?" - "Nenapadá mne jiný důvod." :-D atd). ()

Bubble74 

všechny recenze uživatele

Miluju Agathu Christie od doby, kdy jsem vyrostla z dětských střevíčků, odložila „Děti z Bullerbynu“ a objevila pro sebe kouzlo jejích detektivek. Snažím se nepropást žádné filmové zpracování a tahle verze Vraždy v Orient expresu patří mezi moje nejoblíbenější. Ale nic naplat, Poirot v podání Davida Sucheta je mnohem víc magnifique,n`est-ce pas? ()

Reklama

Niles 

všechny recenze uživatele

V role Hercula Poirota som zatiaľ videl len Davida Sucheta, ktorý je však podľa mňa neporovnateľne lepší ako Albert Finney. Ten sa mi ako Poirot zdal veľmi čudný a po celý čas som si na neho nemohol zvyknúť. Samotné spracovanie Vraždy v Orient exprese bolo dobré, ale predsa len sa mi viac páčilo v TV filme so Suchetom, kde to bolo napínavejšie a dramatickejšie, najmä v závere. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Přestože nejsem kdovíjaký fanda Agathy Christie, tento snímek jsem si vychuntal, i přes jeho možná až příliš za vlasy přitažený závěr. Myslím, že lépe, už se s kriminálními příběhy Hercula Poirota snad ani vypořádat nelze. Krom skvělé detetkivky můžeme sledovat i vynikající filmařské řemeslo. Lumetova režie je opravdu nadstandardní. Scény výslechů, často prostříhané různými flashbacky se "dívají samy". Vždyť už jen první minuty, znázorňující případ únosu malé Daisy, si nezadají s atmosférou těch nejlepších hororů. "Šlechtická" amtosféra Orient expresu je také úplná. Lesk filmu dodávají i herci. Takový Anthony Perkins si zde zrekapituloval Normana Batese. Albert Finney zde herecky triumfuje a krade si film pro sebe. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Ve vlaku, který byl kvůli sněhové lavině zastaven v půli cesty, byl zavražděn nenáviděný finančník Rachett. Vypátrat pachatele tak musí s pomocí svých šedých buněk mozkových vynikající detektiv Hercule Poirot ( Albert Finney )... Naprostá klasika..... Scénář - Agatha Christie, Anthony Shaffer a Paul Dehn. bHudba - Richard Rodney Bennett ()

Galerie (126)

Zajímavosti (28)

  • Poirota měl hrát původně Alec Guinness. (Kulmon)
  • Všetky zábery na idúci vlak sa nakrúcali vo Veľkej Británii, nie na filmovom Balkáne (classic)
  • Ve filmu je zmíněno, že bodnutí bylo dvanáct, stejně jako je dvanáct i pasažérů (bez Poirota a oběti). Jenže když pak vidíme flashback samotné vraždy, bodnutí bylo jen jedenáct, jelikož hrabě (Michael York) a hraběnka (Jacqueline Bisset) Andrényi bodli společně. (jlumos)

Související novinky

PF 2017

PF 2017

31.12.2016

Zažili jsme i lepší roky než 2016. Nejen co do počtu ztráty lidí, kteří přinesli světu něco hezké a hodnotné, či do počtu překvapivých a znejisťujících politických událostí. On ten rok s šestkou na… (více)

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

13.08.2014

Dvě hollywoodské legendy během dvou dnů? Smutnější týden letos filmový svět ještě nezažil a snad už ani nezažije. Nejdříve jsme přišli o třiašedesátiletého komediálního génia Robina Williamse, který… (více)

Sidney Lumet: 1924 – 2011

Sidney Lumet: 1924 – 2011

10.04.2011

Když debutujete filmem ráže Dvanácti rozhněvaných mužů, je jasné, že vaše režisérská kariéra bude krasojízda. V případě legendárního Sidneyho Lumeta, který zemřel v sobotu 9. dubna ve věku 86 let, to… (více)

Reklama

Reklama