Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Milan má tři děti a jezdí pracovat do Německa, aby rodinu uživil. Když se na Vánoce vrátí domů, zjistí, že jeho nejstarší syn Adam je členem polovojenské mládežnické skupiny a navíc je zapletený do šikanování a smrti spolužáka. Otec se rozhoduje, jak by se měl zachovat. Společně s manželkou Zuzkou při tom zjišťují skutečnou pravdu o synovi, o své rodině, o sobě samých, a také o společnosti, ve které žijí… (AČFK)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (155)

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Milan Ondrík hrá hlavnú úlohu a podobne ako v „Eve Novej“ je film postavený na jeho výkone, je celkom charizmatický. Myslím si, že by sa tento film mal povinne premietať na stredných školách. Kvôli tomu, že extrémizmus sa stal takmer módou medzi stredoškolákmi. Kvôli tomu, že to môže viesť až k takým hrozným veciam, ako sme videli v tomto filme. A aj kvôli tomu, ako funguje mnoho rodín – a nielen slovenských, je škoda, že otec je kdesi preč a v podstate ani nevie, čím žijú jeho deti. Film som videla v rámci filmového festivalu v staršom kine a tak asi aj toto staré kino môže za to, že som sa párkrát musela spolunávšatevníkov spýtať, čo to povedal? Tak nech je mi odpustené, že nedávam plných päť, ale štyri slušné hviezdičky. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

„Kdo s dobrým svědomím chodí, ani hrom mu neuškodí!” +++ Lépe bych poselství snímku Budiž světlo asi nedokázala vystihnout, jen mám trochu obavy, jestli tahle mantra ještě v současné divné době platí. Na podobné úvahy dává vnímavnějším divákům odpověď možná právě tento po všech stránkách skvěle zvládnutý film. Chtěla bych podotknout, že Marko Škop jako scénárista a režisér v jedné osobě mě začíná čím dál víc zajímat, už jeho celovečerní hraný debut Eva Nová byl totiž velmi vydařený. (90%) ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Posuňme sa vpred, ale nie tým, že si dnes môžem vypiť, ale rozumom, keď už sme o rok starší. Zdraví sme, pekní sme, už len ten rozum. Na zdravie!“ Ano, už jen ten rozum…Materiálně, ale nikoliv výchovně fungující otec, pevné a zkostnatělé rodinné vzorce přenášející se z jedné generace nad druhou („Žena je dobrý sluha, ale zlý pán!“), záliba ve zbraních, „zaprdněná“ dědina, kde se všichni znají a tvoří „bezpečnou“ komunitu, pokrytectví, šikana, lynč …Témata dnes možná často skloňovaná, z určitého pohledu nejspíš až příliš, to ovšem neznamená, že by tím film ztrácel na aktuálnosti, spíš právě naopak. Snímek jde docela na dřeň. Postupné vyhrocování, přituhování nejdřív v rámci vlastní rodiny, posléze „přijímající, mírumilovné“ obce, a stále větší bezvýchodnost s bezmocí. Na snímek se nedívá příjemně a stejně tak pichlavé jsou i morální otázky, které předkládá. Marko Škop se od Evy Nové posunul zase o krůček dopředu a herecky to pevně táhne Milan Ondrík. Za mě solidní 4*. „Kto s dobrým svedomím chodí, ani hrom mu neuškodí!“ ()

Majkak 

všechny recenze uživatele

Slušně budované drama jedné slovenské rodiny, která toho příliš nenamluví. I s těmi málo slovy oba manželé tak nějak cítí, že mladá náckovská parta není nejlepší volba pro jejich kluky. Kluci jsou ale pod tlakem, buď parta, anebo vyloučení na okraj. Perou se v nich rodinné tradice, způsob venkovského života a současně identifikace toho, co by mohlo vést k průšvihu. Na rozdíl od svého otce nepovažuje Milan období slovenského státu za nejlepší dějinnou kapitolu Slovenská. Snaží se i kluky vést k tomu, aby si nenechali vypláchnout mozek místními bojůvkami. Milan přitom není měkkota a miluje své zbraně, přesto mu z nich nevyšiluje. ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

Sociálně citlivé téma zobrazené slovenskou režií bylo zpracované vcelku zručné, avšak vyznění bylo až naivně povrchní a v podstatě to ve vás nezanechá moc dojmů. Na to, že to mělo ve Varech docela slušný hajp, čekala jsem, že se asi trochu víc zatlačí na pilu, nebo to nabídne něco, co diváky víc rozburcuje. Tohle bylo jen takové otírání se o nevyřčené. Přála bych si něco na polský způsob, abych na ten film hned druhý den nezapomněla. Ale snaha pěkná. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (11)

  • Zámek, na který se dívá Milan Ďuriš (Milan Ondrík) na začátku filmu, je Neuschwanstein. (HADES)
  • Ondrík hrá na začiatku filmu hru "War Thunder". (Johnny.ARN)
  • Režisér Škop vybíral představitele Adama (František Beleš) déle než půl roku. (klukluka)

Související novinky

Jaké filmy budou bojovat ve Varech?

Jaké filmy budou bojovat ve Varech?

28.05.2019

54. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary začíná přesně za měsíc a nyní byla čerstvě odhalena dvanáctka filmů, které se budou ucházet o hlavní festivalovou cenu, Křišťálový globus.… (více)

Reklama

Reklama