Reklama

Reklama

Snímek Eternals představí zcela nový tým superhrdinů filmového vesmíru Studií Marvel. Epický příběh se odehrává tisíce let a sleduje skupinu nesmrtelných hrdinů, kteří jsou nuceni vystoupit ze stínů, aby se opětovně spojili proti nejstaršímu nepříteli lidstva, Deviantům. Film má vynikající herecké obsazení. Richard Madden exceluje jako všemocný Ikaris, Gemma Chanová hraje lidstvo milující Sersi, Kumail Nanjiani je kosmickou silou poháněný Kingo, Lauren Ridloffová je superrychlá Makkari, Brian Tyree Henry je inteligentní vynálezce Phastos, Salma Hayeková hraje moudrou duchovní vůdkyni Ajak, Lia McHughová je věčně mladá a přitom prastará Sprite, Don Lee je mocný Gilgamesh, Barry Keoghan je odměřený samotář Druig a Angelina Jolie je divoká bojovnice Thena. Kit Harington hraje Dana Whitmana. (Falcon)

(více)

Videa (5)

Trailer 4

Recenze (643)

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Zatímco jeden kámoš mi většinu děje několik dní po premiéře vyspoiloval, a druhej odešel v půlce projekce a tvrdil jak nudná je to sračka, já jsem byl i přesto zvědav, jak s otvírákem nový éry Marveláckého univerza oscarová režisérka Chloé Zhao naloží. Ačkoliv jsem se po celých 150 minut ani na okamžik nenudil, jsem přesvědčen o tom, že kdyby se Zhao vykašlala na žánrový serepetičky okolo, mohla 'Eternals' pojmout výhradně jako artový komorní drama - potažmo jako psychologickou sondu do duší postav - s hlubším humanistickým přesahem, kosmologickými/mytologickými motivy a existenciálním podtextem o skupině polobohů, kteří se na pozadí vývoje lidské civilizace vyrovnávají jak se svou vlastní (nad)lidskostí, tak nesmrtelností, a zároveň do jejich intimních příběhů mohla i bezproblémově zakomponovat fikční expanzi MCU – a výslednýmu dojmu by to neubralo ani špetku poutavosti. Tím vším mohli 'Eternals' být, Chloé Zhao však schizofreně uvízla na půli cesty mezi melodramatickým filozofickým eposem a standardní blockbusterovou omalovánkou, takže na druhou stranu jsou 'Eternals' typicky monotematickou marvelovkou kde zas a znova jde o rádoby záchranu světa, která je k připosrání plná scenáristickejch anomálií, banalit a deus ex machiny, a která si povrchně hraje na něco víc. Upřímně, radši bych po celou stopáž dvou a půl hodin sledoval, jak spolu tahle banda kecá, než abych civěl na to, jak fightí s digitálníma příšerkama...... Samozřejmě, risk je zisk – je to jiný, je to inkluzivní, dospělejší, diverzita je plus, jde o projekt kterej kdejakou stereotypní komiksovku lehce strčí do kapsy – přeci jen, hrdinové zde krom záchrany světa řeší svá osobní traumata, krizi identity a celkem zásadní morální dilemata. Je nad slunce jasný, že tyhle aspekty jsou stejně super jako schopnosti samotných členů Eternals, a Chloé Zhao si za svý tvůrčí ambice zaslouží respekt – jenže k inovaci a autorský nezávislosti to má hodně daleko, což zamrzí. Laicky řečeno, oný jinakosti je žalostně málo. 'Logan' a 'Joker' dokázali jít na komiksový žánr odjinud, takže mě zaráží, proč to nešlo i tady. Potenciál tam byl. O tom jsem si stejně jist jako tím, že Země je kulatá. Možná jsem měl jen až moc vysoký očekávání, že opět půjde o komiksovku, která se bude vymykat žánrovým konvencím a mainstreamu – jenže skutek utek. 'Eternals' tak ve mě zanechávaj neuvěřitelně ambivalentní dojmy a zároveň jistotu, že se na ně znova už nikdy nepodívám..... PS: Makkari a Druig by si zasloužili sólovku. ()

Toren 

všechny recenze uživatele

7,5/10. Ale jo! Tady se ukazuje, že když Marvel chce, tak to opravdu jde. Chloé Zhao zřejmě měla mnohem volnější ruku než předchozí tvůrci a na nové vesmírné týmovce se to podepisuje náramně. Postavy jdou více do hloubky, projevují několik spekter emocí a hlavně přemýšlí nad tím - co vlastně dělají a jestli je to dobře. Palčivějších otázek a náčrtů o existenci samotného života tu najdeme mnohem více, stejně jako osobitějšího rámování a táhlejších záběrů bez dialogů... je to vlastně v tomhle kolosu jménem MCU hrozně osvěžující a člověk tomu chce každou minutu fandit. Jenže i přes bohatší stopáž se témata rozebírají spíše povrchově a není tu paradoxně tolik prostoru ke komplexnějšímu rozvinutí. Ale snaha se cení. Tentokrát tu totiž nemáme jen bandu sympatických postav (a že jich je!) a řemeslně dobře odvedenou akci (potyčka v lese!) protkanou typickým MCU humorem (tady bych stále ubíral)... tentokrát má film i silnou myšlenku, srdce a chuť vyskočit ze zavedené šablony. Snad se to v budoucnu ještě vykřeše k dokonalosti - našlápnuto je příjemně! ()

Reklama

Hild 

všechny recenze uživatele

Já si to užila. Je to úplně jiný Marvel a vlastně si ani momentálně nejsem schopná moc představit, jak by Eternals mohli být zakomponování do příštích Avengers, kdyby se ve filmu neobjevilo pár poznámek o Thanosovi, vůbec by my nepřišlo, že film patří do MCU. Je o poznání vážnější a ambicióznější, řeší se zde spousta témat a film pokládá zajímavé otázky. Chloé Zhao to podle mě zvládla velice dobře. Film má určitě své chyby, zejména mi přišlo, že schopnosti jednotlivých hrdinů nemají jasná pravidla a odvíjí se od situace, ve které se hrdina zrovna nachází a jak scénář zrovna v danou chvíli potřebuje. Pokud čekáte další Strážce Galaxie, asi můžete být zklamaní, ale mi to celkově sedlo. ()

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Slečna hlásí, že Eternals u nás diváky netáhnou, ve velkém sále je nás nakonec rovných sedm. Načasování premiéry bohužel nebylo nejšťastnější, a konkurence s tím nemá co dělat. Ale o tomhle tady mluvit nechci, pojďme k filmu. Nemyslím si, že by mě kdy Marvel takhle znudil a zklamal. Nerozumím potřebě dělat z filmu něco, pro co si typický divák rozhodně nepřišel. Nač se snažit o hloubku, když postavy mají tak jednoduché charaktery? To mi tam radši pošlete pár oblud navíc a vyberte příště víc cool týpky. Tyhle pokusy se mi nelíbí. Z postav se mi asi nejvíc zamlouvat Kumail a jeho kameraman, ten mě aspoň dvakrát pobavil. Na Ma Dong-seoka jsem se těšila, ale stejně ho mám o dost radši, když i trochu hraje. Jestli chcete akci a emoce, běžte radši na Bonda, ten je super hrdina. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Asi občas není od věci jít do kina na film a mít od něj minimální očekávání. O Eternals jsem toho totiž slyšel hodně, nejvíc asi to, že je poplatný době. Že podporuje menšiny, že je zviditelňuje, že je tu první gay superhrdina a bůhví co ještě. No, pak to všechno začalo. Úvodní intro bylo jak nějaká drahá reklama na dokonalého člověka z nějaké sekty, nad čímž jsem teda hodně kroutil hlavou a bál se, že v kině těch 150 minut nevydržím. Jenže stačilo přežít prvních deset minut a pak se rozjel naprosto nádherný příběh. Tak krásný, že na konci mi bylo, jako když jsem poprvé viděl Strážce galaxie. Něco, totálně odlišného, co do současného Marvel univerza vůbec nezapadá. Naprosto odlišní herci, které byste si jako superhrdiny nikdy nedokázali představit. Humor od dua Kumail - Dong-seok, který je natolik odlišný, ale ve skrze neskutečně zábavný, že byste ze začátku nevěřili, jak Vás v průběhu filmu tak upřímně pobaví. No a nakonec prostředí a kopa filozofických témat, která by Vás ani nenapadla vyslovit. Scénář filmu dokázal, že komiksový film může být i něco víc, než jen zábava. To propojení Eternals s planetou Zemí mi přišlo tak dokonalé, že jsem na konci zíral v němém úžasu. ()

Galerie (81)

Zajímavosti (94)

  • Jedná se o první film MCU, který dostal v Rusku rating 18+ (NC-17), a to kvůli tomu, že zobrazuje vztah osob stejného pohlaví. (Kubaaa97)

Související novinky

Blade přišel na poslední chvíli o režiséra

Blade přišel na poslední chvíli o režiséra

28.09.2022

S novinkami kolem Marvelu se nám za poslední dny maličko roztrhnul pytel, ta poslední je ale zatím suverénně nejhorší z nich. Jen pár týdnů před začátkem natáčení totiž chystaný Blade s Mahershalou… (více)

Co chystá režisérka Chloé Zhao?

Co chystá režisérka Chloé Zhao?

21.09.2022

Režisérka Země nomádů a Eternals Chloé Zhao uzavřela exkluzivní smlouvu se společností Searchlight Television, pro kterou nyní bude vyvíjet nové seriály. Searchlight mimo jiné produkoval právě první… (více)

Butch a Sundance dostanou seriál od Amazonu

Butch a Sundance dostanou seriál od Amazonu

19.09.2022

Na televizní obrazovky míří velká westernová akce. Reálné postavy amerických psanců Robert LeRoy Parker a Harry Longabaugh, kteří jsou více známi pod svými přezdívkami Butch Cassidy a Sundance Kid,… (více)

Nový Batman bude rekordně dlouhý

Nový Batman bude rekordně dlouhý

21.01.2022

Těšíte se na chystaný snímek The Batman od režiséra Matta Reevese (Válka o planetu opic)? Pak vás možná potěší zpráva, že si pro vás tvůrce vydupal u studia zatraceně tučný kus stopáže. Snímek totiž… (více)

Reklama

Reklama