Reklama

Reklama

Černobyl


The Happiness of All Mankind (E04)

(epizoda)
  • Velká Británie The Happiness of All Mankind
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Vláda sa snaží vypratať oblasť v okolí Černobyľu, nutné je však zabiť aj všetky zvieratá, ktoré sú rádioaktívne a mohla radiáciu rozniesť. Medzitým sa Legasov snaží prísť na to, ako v okolí elektrárne odstrániť všetok grafit. (Aktuality.sk)

Videa (2)

Trailer

Recenze (127)

topi80 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

To snad ani nemůže být díl patřící k tomuto seriálu. Asi půl dílu dva týpci hledají, kde by zastřelili nějakého psa, a do toho deklamují věty, které brutálně šustí papírem. Čtvrt dílu se řeší, koho nebo co poslat na střechu uklízet. A závěr obstarává jakési filosofování tří chytrolínů s výrazem moderátorky zpráv při čtení dojemné zprávy o ztraceném šťěňátku... Aby se ta nuda něčím zakryla, snaží se tvůrci působit na city tím nejprůhlednějším způsobem, jenže ono to nefunguje. A megaprodukce to nezachrání. Vzpomněl jsem si na seriál Plechová kavelie, kde tvůrci neměli do jednoho dílu co nabídnout, a tak tam celý díl řešili nespokojenost kombajnérů se svačinou v podobě pribináčků. Toto je takový jeho ekvivalent v rámci Černobylu :-) ()

korect 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Opět něco trochu jiného, v epizodní roli horníky vystřídali antoušci. Málokterý válečný film by dokázal tak dobře vykreslit atmosféru polovojenského prostředí, ač zde se bojuje proti zvířatům a neviditelné radiaci. Bačo by si zasloužil prequel z Afgánistánu. A devadesátisekundová scéna na střeše v závěru epizody... Seriál překonává sám sebe o parník ()

Reklama

Kaka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Působivé v tom smyslu, že se tvůrci nezaměřili jen na výbuch jako takový a instantní dobrodružství v tom co přišlo těsně poté, ale mapují širší souvislosti, i delší časový úsek mnoho měsíců od katastrofy a kupící se další a další problémy a záležitosti, které je potřeba řešit. Už to nemá tak nekompromisní drajv a brutální autenticitu, ale pořád setsakramentsky dobře udělaný koncept se spoustou "nebezpečných" scén. ()

Lenka.Vilka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Co se stalo, byla katastrofa, kterou nikdo nesnižuje. Tenhle díl ukazuje následky širšího měřítka katastrofy. I tohle je strašná špína. Proto jsem doufala, že mi scénář neukáže porod jedné z hlavních postav (mám špatnou paměť na jména, sorry). Nejdůležitějších 90 vteřin vašeho života? Kolikrát neopakovaně....a zbytku hezký živit. Jo, jasan. V podstatě celý díl jsem seděla, nehla se a měla ruku předloženou na puse. Jako kdyby to mohlo něco snížit. Bohužel nemohlo. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kdo četl knihu Modlitba za Černobyl, nepřekvapil jej příběh těhotné manželky hasiče, krutá smrt jejího statečného muže ani vybíjení domácích zvířat... Tvůrci se některými příběhy evidentně inspirovali. Málokdo asi tušil co vše bylo nutno s kontaminovaným prostředím kolem elektrárny udělat... Kácely se lesy, bourala stavení, skrývala se radioaktivní půda... To vše v nedostatečných ochranných prostředcích většinou dělali vojáci, často vojáci základní vojenské služby. Místo Afgánu radioaktivní Ukrajina... Vybírat si nemohli, nemohli říci, že tam nechtějí... Někdo dokonce ani netušil... tento díl leckoho zasáhl jak jsem se tak bavil s ostatními co jej viděli. Je to celkem zvláštní, že z filmů a i zpráv jsme již otrnuli záběrům na zraněné a mrtvé lidi... Střílí - li ale někdo psi a kočky, vnímal tento díl jako obzvláště brutální... Já osobně jsem na postavě mladého vojáka, který nejprve nechce, ale musí až nakonec zcela otupí jasně ukazuje ten obrovský dopad celé tragédie na široké spektrum lidí, kteří s katastrofou vlastně ani neměli nic společného... * * * * * ()

Galerie (47)

Zajímavosti (11)

  • V epizodě zazní zdramatizovaná a přezpívaná verze písně "Chornyj voron" ("Black raven", "Черный ворон", "Černý havran") od holandského kvarteta Rusalki. Původní verze písně zazněla ve filmu Chapayev (1934), kde ji nazpíval Boris Babochkin. (Freddy22)
  • „Joker“ byl pro potřeby filmu postaven, zatímco u STR-1 si filmaři vystačili s CGI. (mikiqex)
  • Při tajné schůzce v Pripjati zmíní Ulana Chomjuk (Emily Watson) 16 aktivních reaktorů RBMK v celém SSSR. Tento údaj je pravdivý: včetně zničeného 4. reaktoru Černobylu bylo dokončeno 17 kusů. Dalších 9 bylo ve výstavbě nebo plánováno. Vybaveny jimi byly elektrárny: Černobyl (4 hotové, 2 rozestavěné), Ignalina (2 hotové, 1 rozestavěný a 1 plánovaný), Kostroma (2 rozestavěné, výstavba byla zrušena a elektrárna překonstruována na tepelnou), Kursk (4 hotové, 2 rozestavěné), Leningrad (4 hotové) a Smolensk (3 hotové, 1 rozestavěný). V době premiéry seriálu bylo v provozu z původních 17 dokončených RBMK ještě 10. Po havárii 4. reaktoru Černobylské jaderné elektrárny V. I. Lenina byla většina staveb reaktorů tohoto typu zastavena – posledním byl 5. reaktor Kurské jaderné elektrárny v roce 2012. Další reaktory tohoto typu se již nestaví a podle plánů by měl být posledním odstaveným 3. reaktor Smolenské jaderné elektrárny (2034). (Foxhound#1)

Reklama

Reklama