Reklama

Reklama

Jak jsem se stal gangsterem

  • Polsko Jak zostałem gangsterem. Historia prawdziwa (více)
Trailer

VOD (1)

Ctižádostivý gangster si klestí cestu vzhůru varšavským podsvětím, až se nakonec pokusí dobýt nejvyšší metu. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (88)

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

„Narodil jsem se v díře zvané Polská lidová republika. Možná tě překvapí, že gangter nemusí pocházet z rozvrácené rodiny. Měl jsem kde bydlet i kde spát. Měl jsem milující rodiče a skvělou sestru. Netuším, jak takováhle rodina přišla k hajzlovi, jako jsem já.“ Vážení, čakala som len typické mafiánske dialógy s poľskými šťavnatými výrazmi (nieže by chýbali!), ale ono to malo aj myšlienku. Dokonca ma film oslovil oveľa viac, ako som čakala a takmer dostal moje plné hodnotenie. Film vie rozosmiať, rozplakať a donúti porovnávať – tie naše mafiánske pomery koncom rokov deväťdesiatych vyzerali veľmi podobne. Naozaj sa dozvieme, ako sa stať gangstrom, horšie je, že „odstať“ sa gangstrom je nemožné. „Na nápad na můj první byznys mě přivedla jedna sympatická holka. Dorotka. Od malička měla trochu „pokřivenou“ morálku, ale byla věrná a pracovitá. Možná proto se v devadesátkách stala poslankyní.“ ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Evidentne ten prechod od socializmu ku kapitalizmu bol v Poľsku veľmi podobný vývoju na Slovensku. Hlúpe teplákové mafie zarábajúce na nečinnosti štátu. Skvelé zhrnutie jednej éry na celkom vtipnom a pravdivom príbehu. Gangsterka s takým anglosaským feelingom, vedel by som si reálne predstaviť v hlavnej úlohe Toma Hardyho. Alebo kľudne aj nášho Černáka, ten má ten mafiánsky ksicht lepší než Marcin Kowalczyk v hlavnej role. V každom prípade Poliaci filmovo prudko stúpajú a pod réžiou Vegu si viem predstaviť, že by tento film bol úplne bezchybný. ()

Reklama

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Ou jé, tak po delší odmlce sem si střihnul zase polskej film a zase sem nadšenej. Od začátku do konce je to svižná podívaná s perfektní muzikou, která tomu dodává skvělou atmošku. Začíná to za totáče, pomalu se to přesune do devadesátek a pak i do současnosti. Hodně se tady šňupe a taky střílí. Hlavní hrdina mi byl sympatickej a byl hodně chytrej. Oproti českým filmům jako je třeba to o Mrázkovi, nebo Gangsterka je tohle naprosto nesrovnatelně lepší filmovej zážitek. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Je jedno francouzské přísloví. Je jedno s kým začneš. Záleží na tom, s kým skončíš.“ Aneb dobrý gangster ti vždycky poví příběh, který chceš slyšet, ovšem o tom, s kým skončí, nemusí vědět ale vůbec nic…Maciej Kawulski má nakoukáno asi hodně filmů, které natočil Martin Scorsese a jemu podobní, protože tahle podívaná má ten hollywoodský styl, ale přitom si zachovává své nezaměnitelné polské reálie. Navíc působí moderně, „cool“, má vymazlený soundtrack, typově dobře obsazené herce, jeden úsměvný dějový twist a navzdory délce se nijak zvlášť nevleče (ačkoliv trochu prostříhat by mu neuškodilo). A co je důležité, hlavní hrdina, který čistě pro diváka tu a tam docela vtipně glosuje dění, si navzdory vykonaným prasárnám udržuje sympatie publika. Jediné, co mi opravdu vadilo, byla manželka hlavního hrdiny, celá ta postava byla napsaná hrozně naivně. Dám slušné 4*. Spokojenost a rád bych se od pana režiséra v budoucnu podíval ještě na něco dalšího. „Smrad a špína se k tobě vždycky nějak dostanou, i přes zavřené dveře a okna.“ ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

další vydařená gangsterka po Polsku, která i na víc jak dvouhodinové ploše nestíhá nudit. Hlavně první cca dvě třetiny jsou hodně povedené a Jak zostalem gangsterem by se nemusel stydět ani před svými hollywoodskými bratranci. Technicky precizní, dobře obsazené a ten soundtrack je prostě super...80% ()

Galerie (21)

Zajímavosti (3)

  • Ve filmu ani jednou nezazní jméno hlavního protagonisty (Marcin Kowalczyk). V závěrečných titulcích je pak označen jako „bohater“, v překladu „hrdina“. (Punisher)
  • Když hlavnímu protagonistovi (Marcin Kowalczyk) nasedne do taxi kněz, pronese k němu větu: „Nikomu to neříkej.“ Tuto větu pedofilní duchovní nejčastěji adresují sexuálně zneužitým dětem. (Punisher)
  • Když je hlavní protagonista (Marcin Kowalczyk) v knihovně, prohlédne si knížku „ZŁY“ od Leopolda Tyrmanda. Jedná se o odkaz na začátkem filmu, kde si do stejné knížky hrdina vkládal první „vydělané“ peníze z pouličních rvaček. Kniha je krimi odehrávající se ve stejné době, ve které začíná děj filmu. (Karlosik_4)

Reklama

Reklama