Reklama

Reklama

Vychováni vlky

(seriál)
  • USA Raised by Wolves
Trailer 2
USA, (2020–2022), 14 h 58 min (Minutáž: 42–56 min)

Tvůrci:

Aaron Guzikowski
(další profese)

Série(2) / Epizody(18)

Obsahy(1)

Sci-fi seriál Vychováni vlky od mistrného vypravěče a filmového tvůrce Ridleyho Scotta pojednává o dvou androidech – Otci a Matce – pověřených výchovou lidských dětí na tajemné panenské planetě. Když začnou náboženské rozdíly ohrožovat soudržnost rozrůstající se kolonie lidí, androidi zjistí, že ovládat lidskou víru je zrádný a obtížný úkol. (HBO Europe)

(více)

Recenze uživatele tron k tomuto seriálu (4)

Série 1 (2020) (S01) 

„Smrť je nepríjemná, keď si inteligentný.“ Strašne, strašne, fakt strašne som sa snažil nájsť na tomto seriáli aspoň nejaké plusy. Prečo? Inštinkt mi totiž našepkával, že by som mal. Že je to fér. Že je to dielo Ridleyho Scotta a tým pádom doňho implementoval veci, aké by iní tvorcovia neimplementovali. Tušil som, cítil som, že to mala byť udalosť s veľkým U. Pred pozretím prvej epizódy som cítil pietu, rešpekt a dokonca azda až pokoru (!). Nakoniec to ale nie je nielenže Udalosť. Nie je to bohužiaľ ani udalosť. Dokonca  ani „iba“ priemerný seriál. O nadpriemernom nehovoriac. Za plus by som označil pár zaujímavých scén z prvých dielov (narodenie detí) a výkony otca a matky, kde sa (opäť raz) dokazuje Ridleyho fascinácia umelým životom. Za ďalšie klady by som s prižmúrenými očami označil výkony „ľudských“ rodičov, konkrétne najmä Niamh Algar (Travis Fimmel robil všetko pre to, aby každého diváka poriadne naštval, nevraviac o svojich druhoch v zbrani a viere). Seriál nanešťastie poukazuje i na Scottovu druhú fascináciu a tou je náboženstvo. To už narazil na môj absolútny nezáujem. Scenár ako keby písali s prepáčením totálni idioti. Veľa vecí v ňom nedáva žiadny zmysel. Pochopiteľne, nesmú chýbať trápne naznačené budúce zvraty, udalosti, postavy a dejové línie a na konci pravdaže zostanete zmätene postávať a hľadieť na záverečné titulky ako teliatka bez toho, aby ste sa niečo dozvedeli. Priebežne a podľa chuti, tak, ako sa tvorcom práve hodilo, sa menia schopnosti postáv, ako aj ich motivácie. V jednej chvíli chce Nekromant vojakov pozabíjať (a bol by toho schopný behom sekundy), ale neurobí to a radšej do nich hodí kamene (to ako vážne?) a nechá ich utiecť (!). Asi im ale iba vrátil ich veľké srdce po tom, čo ho vojaci predtým chceli X epizód v kuse zabiť a akonáhle to mohli urobiť absolútne jednoducho, tak k tomu zvolili spôsob, ktorým to natoľko skomplikovali, že im samozrejme Nekromant unikol. Krútil som hlavou nad planétou, na ktorej je normálny dýchateľný vzduch, ale nič tam nežije (plus mínus). Moju pozornosť zaujali aj dvere ledabolo postĺkané z pár dosiek, ktoré pôsobili dojmom, že do nich zafúka vietor a padnú, ale nikto, ani bytosti s fakt obrovskou fyzickou silou, neboli z nejakého tajuplného dôvodu schopné túto smiešnu prekážku zdolať. Vizuál je väčšinu času hnusne lacný, až odpudivý. Výsledkom je seriál s dvoma tuctami WTF scén (čo by až tak nevadilo) a hlavne seriál hrozne nudný a nezáživný (čo vadí). Ak vznikne druhá sezóna, existuje dosť vysoká pravdepodobnosť, že ju vynechám. ()

Raised by Wolves (2020) (S01E01) 

No... neviem. Niektoré scény fascinujúce. Ale veľa ich nie je. Atmosféra zvláštna, vlastne ani neviem, či dobrá alebo zlá. Lacný vizuál neviem, či bol nejaký čudný umelecký zámer, ale ak bol, tak fakt netuším, čo ním chcel Ridley Scott povedať. Jeho fascinácii umelým životom vcelku rozumiem, toto mi nevadilo. U iných scén som len valil oči a vravel si "wtf". Vlastne ani neviem, či chcem vedieť, akým nepredvídateľným smerom sa budú uberať scenáre v ďalších dieloch. ()

Pentagram (2020) (S01E02) 

Veľmi zvláštny, nie zlý, ale značne čudný seriál. Zaujíma vás, čo sa bude diať ďalej, ale pritom je to miestami riadna konina, niekedy si musíte trištvrte vecí domýšľať namiesto scenáristu a niektoré scény sú tak wtf, až padáte z gauča. Na druhej strane herci sú fajn (najmä Amanda Collin fakt dobre zahrala bizarnú rolu "psychicky narušenej androidky") a niektoré scény super. Ridley Scott chvíľu nudí a potom je divný, ale práve keď to začnete vzdávať, tak príde s hlboko ľudskou scénou, po ktorej mu opäť dáte šancu. ()

Lost Paradise (2020) (S01E06) 

SPOILERY. Totálna scenáristická sračka. Doteraz zabíjala nepriateľov na počkanie behom pár sekúnd a teraz do nich hádže kúsky kameňov (???) alebo ich dokonca rovno nechá utiecť? To si zo mňa robia srandu? Alebo to, že meganamakaný android nedobehne chlapca? A prečo ju hlavný záporák proste nestrelil do hlavy tak, ako androidku predtým? Sorry, ale toto je veľmi, veľmi zle napísané a budem rád, ak to budem mať tento čudný seriál za sebou. ()

Související novinky

Ridley Scott chystá krimi sérii pro Apple

Ridley Scott chystá krimi sérii pro Apple

13.08.2022

Apple TV+ si pro sebe v poslední době ukradlo spoustu velkých talentů a jinak tomu nebude ani na následujícím projektu. U tvorby seriálu Sinking Spring, nové krimi z prostředí města Filadelfie, se… (více)

Blade Runner se dočká seriálového pokračování

Blade Runner se dočká seriálového pokračování

12.02.2022

Amazon Studios pořídilo práva na seriálové zpracování kultovní sci-fi Blade Runner režiséra Ridleyho Scotta a rovnou tak oznámilo, že chystá hrané pokračování ke snímku Blade Runner 2049 od Denise… (více)

Blade Runner jako seriál?

Blade Runner jako seriál?

23.11.2021

Legendární režisér Ridley Scott (Černý jestřáb sestřelen, Gladiátor) má poslední měsíce pěkně na pilno. Krátce po sobě mu totiž vyšly hned dva filmy, nejprve chválený Poslední souboj, který v kinech… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Reklama

Reklama