Reklama

Reklama

Oživit mrtvou hmotu a stvořit z ní živou bytost dokázali zatím jen Bůh a Viktor Frankenstein. A právě o tom druhém vypráví náš příběh odehrávající se ve století, kdy se čerstvě probuzená věda, nové technologie a tradiční víra a náboženství sbližují, aby změnily zákony, jimiž se řídí život a smrt. V časech, kdy se zdá, že nic není nemožné. Radikální vědec Dr. Viktor Frankenstein (James McAvoy) a jeho pomocník Igor (Daniel Radcliffe) mají společnou vizi o uměle stvořeném životě, který může změnit svět. Victorovi se však výsledky jejich společné práce vymknou kontrole a dokonce hrozí, že se dostanou do rukou lidem, kteří s nimi budou chtít uspokojit své mocenské choutky. Zatímco Frankenstein chce ve vynalézání pokračovat bez ohledu na možné následky, Igor si uvědomuje, k jakým hrůzným koncům mohou vést. Jedině on může nakonec Viktora zachránit před sebou samým a svět před smrtelně nebezpečným monstrózním stvořením. (Cinemart)

(více)

Videa (14)

Trailer 1

Recenze (311)

kareen 

všechny recenze uživatele

Obvykle se nijak nebráním filmovým inovacím klasických příběhů, ale v tomto případě bych upřednostnila hlubší charakteristiku hlavní postavy a celkově větší ponor do filozofie Shelleynyho díla, před tou zbytečnou dějovou linkou s neoriginálním záporákem. Victor je sice v podání Jamese McAvoye nepřekvapivě okouzlující i maniakální zároveň, ale většinu doby je jeho konání ovlivněno spíš jen povrchní pýchou zneuznaného génia, než skutečnou vnitřní touhou po překonání hranice nenáviděné smrti. Tyto pravé pohnutky sice nakonec přeci jen na přetřes přijdou, ale v tak k uzoufání plačtivé verzi hollywoodského klišé, až je to skoro k smíchu. Tím pádem přijde vniveč i podařený nápad postavit proti Frankensteinovi jeho ideologickou nemesis v podobě nábožensky založeného, stíhajícího policejního inspektora, protože jejich názorové střety nemají zkrátka tu pravou sílu. A tak zbývají jen trikové a akční scény, které jsou vůči danému žánru sice celkem velkorysé, ale ke strhující filmové energii staršího Branaghova Frankensteina se nepřibližují ani náhodou. ()

oLí 

všechny recenze uživatele

Já nevim, přečetl si režisér scénář ? Vlastně i herci, vždyť téma je pořád tak atraktivní, zvlášť s dnešními možnostmi, ale co tohle doprdele bylo ? Taková výprava, oživený Londýn 19. století, šílený vědec, Frankeinsteinovo monstrum, možnost na skvělej horror a vono z toho vyleze takovýhle... špatný. 4/10 ()

Reklama

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Victor Frankenstein nabízí alternativní pohled na příběh točící se okolo jednoho z nejslavnějších filmových monster všech dob, přičemž se filmaři tentokrát snažili podat tento námět vlastním a osobitým způsobem a zaměřili se zejména na vztah Victora a Igora, což bylo ale v závěru jak plusem tak i mínusem pro film. Tvůrci si vskutku pěkně vyhráli s vizuální stránkou, kterou prokládali mnohými zpomalenými záběry a počítačovými efekty do nitra (nejen) lidí, takže to nevypadalo tak fádně. Samotný děj byl místy poněkud divočejší (SPOILER!) a osobně jsem čekal tedy trochu větší "angažmá" Frankensteinova monstra, takže jsem byl trošku zklamaný (KONEC SPOILERU!). Zkrátka jeden z dalších experimentů, jak obléct klasiku do poněkud jiného hávu, který ve výsledku přistál v šedém průměru. ()

MikeCool 

všechny recenze uživatele

Ani nevím, co mě táhlo k tomu, abych zašel na tento "remake" do kina. Po čase přemýšlení jsem měl jasno. Kvůli Radcliffovi, jehož postava Igora byla pro mě nakonec tím největším a prakticky jediným pozitivem, společně s krásou technické části filmu (kamera, střih), kterou jsem se hlavně z počátku nechával spoutat. Bohužel už zhruba před první polovinou film klesla kvalita scénáře i vizuálu do nudného stereotypu,v jehož závěru vyústil v nudný a bídný kýč. ___ (Cinestar, Hradec Králové) ()

ArsenalEagle 

všechny recenze uživatele

I přes celkem zajímavé obsazení (McAvoy, Dance, Scott a i Radcliffe) jsem příliš neočekával, hlavně kvůli kritice tady na čsfd. Scott a McAvoy rozhodně nezklamali, Charles Dance neměl téměř žádný prostor a Radcliffe.. to je prostě Harry Potter, a pokud bude stále takto nevýrazný a mdlý, asi jím i zůstane. Spousta prázdných míst, které nezachrání ani krásná tvářička Jess. B. Findlay. Šedý průměr a slabší, než dejme tomu tématem srovnatelný Van Helsing. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (18)

  • Jméno Frankenstein má svůj původ v Německu, kde se tak jmenuje zřícenina hradu, na které v letech 1673-1734 žil německý alchymista a filozof Johann Conrad Dippele, který se podle legendy zabýval i oživováním mrtvých. V roce 1976 tu američtí vojáci založili každoroční Halloweenský festival. (Dracconnis)
  • V októbri 2016 sa podľa webu PrettyFamous umiestnil film na 65. priečke v rebríčku "Najhoršie horory všetkých čias". (Zdroj: ČSFD)

Související novinky

Radcliffe u FBI

Radcliffe u FBI

01.08.2015

Představitel Harryho Pottera neusíná na vavřínech. Zatímco si řada herců z kouzelnické ságy stále užívá dovolenou, Daniel Radcliffe víceméně jen přebíhá mezi natáčecími placi. Ještě letos ho uvidíme… (více)

Reklama

Reklama