Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nový čas, nová odysea, a nová šance rozluštit záhadu mise Jupitera z roku 2001. Členové posádky na palubě Leonova jsou na cestě za setkáním se stále vesmírem plující lodí Discovery. Posádka zatím netuší, že se brzy ocitne tváří v tvář osudu samotného lidstva. Ten bude spočívat na křemíkových bedrech znovu probuzeného počítače HAL-9000. Tímto filmem natočeným podle pokračování slavného románu Arthura C. Clarka "2001: Vesmírná odysea", dokázal režisér Peter Hyams (Kozoroh jedna, Outland) natočit pohlcující sci-fi film navazující na svého předchůdce, avšak se svým rukopisem. Píše se rok 2010. Čas zjistit, že nejsme sami. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (258)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Tohle není naladěno na "filosofickou" stránku věci dvatisíce jedničky, tady nehrají takovou roli hudba a kakofonické zvuky... Díky všem bohům za to! První část je dokonalá a úchvatná, kdežto tato je mnohem víc klasický scifi. A to velmi dobře natočený, velmi příjemné pozorovat ono zkoumání monolitu a vzájemné interakce obou částí posádky (obzvlášť při scénách přeletu na orbitu a vzájemné výpomoci dvou astronautů při prohledávání lodi jsem jim to prostě všem věřil). Snad mi jen vadil fakt, že od prvních minut byla jasně patrná základní idea konce. Ale sakra, to přece zas tak nevadí. Navíc potěší malá role Jana Třísky. Přímou předlohu jsem sice nečetl, ale do stylu A. C. Klarkea mi to celkem sedí, stejně jako obsazení. Jen hudba mohla být výraznější a epičtější a dramatičtější záběry (klidně i s náznakem prvního dílu) by neškodili ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Byť 2010 režiséra Petera Hyamse nedosahuje takových kvalit jako jeho předchůdce, tak i přesto je zde nabíledni ocenit fakt, že snímek se vlastně nesnaží jít ve stopách Kubrickova počinu, nýbrž se ubírá svou vlastní. Tato poněkud "jednodušší" cesta, po níž k divákovi kráčí je opět rámována ikonickým soundtrackem, sympatickými hereckými výkony a na svou dobu přelomovou vizuální stránkou, což ze snímku 2010 činí velmi vydařené sci-fi, k němuž se budu vždy velmi rád vracet. Skvělá práce! PS: Česká stopa velmi potěšila! „All these worlds are yours, except Europa. Attempt no landing there. Use them together. Use them in peace.“ ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Řekl bych, že u tohoto filmu je znát, který režisér je génius, a který je rutinér. Zatímco Stanley Kubrick na konci šedesátých let natočil přelomové a legendární sci-fi, tak o takřka dvacet let později rutinér Peter Hyams natočil slušnou, ale v porovnání s Kubrickem, opravdu rutinní záležitost. Ale ačkoliv je rutinní, tak v rámci sci-fi je to pořád docela slušná žánrovka. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Kubrickovo slavné dílo mi připadá příliš intelektuálské (což nemusí být nutně totéž co "inteligentní"). Tady je to tak trochu opačný extrém. Knižní předlohu neznám, ale pokouší-li se autor sci-fi o mírovou propagandu, je to nejspíš stejně trapné v knížce i ve filmu. --- Film má své světlé momenty, trikově to vůbec není špatné. Že mi to nepřipadá příliš napínavé, to bude nejspíš chybou režie. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Pro me velmi příjemné překvapení. Neočekával jsem téměř nic a dostalo se mi zajímavého příběhu (a pro mnoho lidí i více srozumitelného narozdíl od Kubrickovy geniální 2001) a skvělé pointy, která navazuje na 2001: Vesmírná Oddysea. Zároveň mě překvapilo, že snímek je dobře zmáknut i po technické stránce a vizuální efekty jsou na velmi vysoké úrovni (nominace na Oscara budiž tomu důkazem). Tvorbu režiséra Petera Hyamse neznám, ale soudím, že tohle bude patrně jeho nejlepší dílo. Pokud se Vám líbil první díl, myslím, že nebudete zklamaní a Hyams rozhodně neudělal tímto pokračováním Kubrickova kultu ostudu....... ()

Galerie (57)

Zajímavosti (17)

  • Ve filmu se astronauté přesunují z kosmické lodi Leonov na Discovery a zpět, na oběžné dráze planety Jupiter. Tato největší planeta ale má přitom mimořádně silné radiační pásy. Uvádí se, že jejich energie je zhruba tisíckrát vyšší než energie v radiačních pásech Země. Tato silná radiace může za to, že na většině měsíců Jupiteru nikdy nepřistane pilotovaná výprava, ani sebelepší stínění totiž nedokáže zajistit, aby mise nebyla sebevražedná. (Ganglion)
  • Natáčelo se ve státech USA – Nové Mexiko, Kalifornie a D.C. (Varan)
  • Ve snímku byly použity záběry existující sondy Voyager. (Olík)

Související novinky

8th KRRR! – 70MM Film Fest Krno

8th KRRR! – 70MM Film Fest Krno

05.04.2013

Jedinečnou možnost vidět na velkém plátně tituly jako Hello, Dolly!, Star Wars: Epizoda VI – Návrat Jediů, 2010: Druhá vesmírná odysea, Mistr, Střihoruký Edward, Smrtonosná past a další budou mít… (více)

Reklama

Reklama